Despre puterea transformatoare a Uniunii Europene în România

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prima mea reacție, la cald, în urma dezbaterii de miercuri cu președintele Iohannis în plenul Parlamentului European, la Strasbourg, a fost aceea că am asistat la un discurs memorabil.

Klaus Iohannis în Parlamentul European © European Union 2024 Sursa: PE
Klaus Iohannis în Parlamentul European © European Union 2024 Sursa: PE

Am scris și atunci, despre modul în care a fost primit mesajul Președintelui României de sală, de europarlamentarii din alte țări și despre faptul că, încă o dată, Klaus Iohannis a arătat că are anvergură, prezență și prestanță la nivel european, calități cu care nu mulți lideri se pot lăuda.

Dar dincolo de formă, care m-a făcut să fiu mândru ca europarlamentar român, eu cred că fondul mesajelor cu care președintele Iohannis a venit în fața noastră, este la fel de important.

Președintele României a vorbit și despre Schengen, despre extinderea UE spre Republica Moldova și Ucraina, dar și despre nevoia de mai multă coerență în procesul decizional european.

Sunt câteva aspecte ale unor mesaje mai ample, care arată o Românie cu viziune și ambiție proprii în UE și care ne repun pe harta politică europeană.

Însă de departe, pentru mine, cel mai important mesaj transmis de Klaus Iohannis a fost cele referitor la puterea transformatoare pe care Uniunea Europeană a avut-o în ultimele decenii în România, încă din perioada de pre-aderare.

Dacă ne este imposibil să ne închipuim cum ar fi arătat o Românie în afara UE, în afara casei noastre naturale, Europa, este destul să ne uităm în jur, la Belarus, la Serbia, la Ucraina. Cam așa ar fi fost, dragi prieteni... Greu ar fi fost. Extrem de greu și de periculos.

Dacă nu este așa, dacă azi românii produc mai mult, în termeni de PIB, decât Finlanda, Cehia, Portugalia, Grecia, Ucraina sau Ungaria, dacă trăim în pace, într-o țară tot mai dezvoltată și mai prosperă, este pentru că ne-am mobilizat și am folosit șansa istorică pe care ne-a adus-o și ne-o aduce apartenența la UE!

De aceea este important să gândim, de aceea contează să judecăm înainte de a acționa, mai ales la vot, de aceea este esențial să încercăm să înțelegem.

Ce ar fi însemnat o Românie în afara UE?

Ce ar însemna, pentru copiii și nepoții noștri noștri, o Românie fără puterea transformatoare, în bine, a Uniunii Europene?

Și, mai ales, ce scuză avem dacă ne facem că nu vedem ce e în jurul nostru, la granițe, dacă nu ne implicăm?

Uniunea Europeană este cel mai mare și profund exercițiu democratic din istoria umanității. Și tocmai pentru că el este democratic, dragi prieteni, el nu ne impus de nimeni.

Dacă ne dorim o Românie europeană și liberă trebuie să o facem să fie așa, trebuie să ne implicăm, cum spuneam, să mergem la vot, să eliminăm forțele și indivizii care vor să ne ducă în trecut, în sărăcie, în lipsa speranței și a oportunităților.

Democrația este fragilă când nu ne pasă și este puternică, invincibilă, dacă ne mobilizăm, dacă avem voință. Iar ea, democrația, este singura cale descoperită până în prezent de om pentru a a-și crea o viață mai bună, mai ușoară și mai sigură. Nu perfectă, dar mai bună, de departe, decât orice altă viață posibilă.

Prin urmare, dragi prieteni, puterea transformatoare de care vorbea președintele Klaus Iohannis, este a noastră, a fiecărui cetățean, a fiecărui român. În noi stă capacitatea de transformare permanentă în bine a României.

În același timp, tot de noi, și numai de noi, depinde să avem o voce cât mai puternică într-o Europă unită, iar prezența președintelui Klaus Iohannis la Strasbourg a dovedit că România își afirmă și își consolidează poziția și importanța pe plan european.

Asta înseamnă că, la 14 ani de la aderare, este vremea ca și puterea transformatoare a românilor să contribuie la progresul Uniunii noastre. Nu avem decât motive de mândrie și demnitate privind spre istoria noastră și nu putem aveam, în cel mai bun context politic și alianțe pentru România, decât speranțe pentru viitor.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite