Degringolada de la Ministerul Culturii continuă

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Miercuri seara, Radio Europa Liberă în limba română a difuzat un comentariu extrem de critic la adresa politicilor culturale tot mai ezitante şi tot mai la voia întâmplării ale Ministerului de resort şi ale întreg guvernului de la Bucureşti.

Cu o rară virulenţă, comparabilă cu cea cu care în urmă cu aproape 27 de ani erau demontate, seară de seară, aberaţiile în cascadă ale regimului comunist, Victor Eskenasy Moroşan, autorul comentariului intitulat Cuminţenia lui Dinu Lipatti, aducea în discuţie şi critica aspru ceea ce el numea, pe bună dreptate, politica culturală înglodată în improvizaţii, veleităţi şi peticeală a guvernului român.

Victor Eskenasy Moroşan proceda, în comentariul său, la o justă analiză a eşecurilor de tot felul înregistrate în ultimul an în domeniul culturii. Indiferent că ele s-au produs în lunile în care Ministerul Culturii l-a avut în frunte pe profesorul Vlad Alexandrescu, ori în cele de când titular al portofoliului este d-na Corina Şuteu.

Victor Eskenasy punea sub lupă nu numai cauzele care au dus la eşecul campaniei organizate în vederea cumpărării, măcar în parte prin subscripţie publică, a statuii (unii o numesc aiurea statuetă) Cuminţenia Pământului, ci şi eşecul ori întreruperea altor proiecte culturale de anvergură anunţate la începutul anului în curs.

Astfel, dacă Vlad Alexandrescu prefaţa triumfător, la începutul mandatului său iminenta începere a lucrărilor în vederea construirii la Bucureşti a unei autentice, competitive, profesionale săli de concerte, o sală pe măsura anvergurii Festivalului Enescu, primind pentru anunţ aplauze la scenă deschisă, Corina Şuteu, mult mai modestă, a trebuit să se rezume la anunţul în conformitate cu care se vor face noi peticeli care poate-poate vor face mai suportabilă Sala Palatului.

Haosul creat la Opera Română de inabilităţile de tot felul ale d-lui Alexandrescu, un ins laş, oportunist, egolatru, care nu ştie să piardă şi care s-a făcut de râsul lumii atunci când a produs o scrisoare doar pentru uzul guvernului paralel reprezentat pare-se de GDS voit sau nu scăpată în presă, nu a fost adus sub control defel de d-na Şuteu. Care  nici ea, nici directoarea interimară Beatrice Rancea nu au putut sau, mai degrabă, nu au vrut să îi readucă pe Alina Cojocaru şi pe Johan Kobborg, căzând victimă maselor populare răsculate, în frunte cu măiastrul Tibi Soare, cu  Sevastia Iordăchescu, plus câţiva balerini supraponderali şi fără chef de muncă.

Mai e nevoie de câteva mii de euro, puţine, pentru încheierea lucrărilor de salvare a Casei Enescu din Mihăileni, bani care nu se găsesc şi pace, casa Lipatti a fost salvată in extremis, iar un website Lipatti recent inaugurat este, conform opiniei lui Victor Eskenasy, un eşec.

Am rezumat, cu adăugiri şi comentarii proprii, articolul lui Victor Eskenasy şi l-am adus în discuţie fiindcă difuzarea lui a coincis cu informaţia pe surse, dată tot miercuri seara de TVR, referitoare la o iminentă demisie din funcţie a d-nei ministru Corina Şuteu. Care se pare că a avut, în fine, o criză de conştiinţă, dar i-a oprit-o premierul însuşi care, în cursul zilei de joi ar fi convins-o pe sus-numita, să stea liniştită pe locul său. Doamna Şuteu ar fi vrut, pesemne, să îşi asume, prin demisie, responsabilitatea eşecului legat de modul de achiziţie al Cuminţeniei, însă dl. Cioloş a preferat să o menţină în post.

Nu ştiu dacă dl. prim-ministru a greşit sau nu, cerându-i d-nei Corina Şuteu să nu plece. Sunt însă sigur că premierul a comis o gravă greşeală nu doar când a numit-o, pe data de 9 mai, ca ministru pe Corina Şuteu, ci şi când, în noiembrie 2015, i-a oferit portofoliul d-lui Alexandrescu.

Nici unul, nici altul nu au făcut, în fond, nimic. Doar au rostit cuvinte, au zâmbit galeş, s-au ilustrat în folosirea abuzivă a noului limbaj de lemn, în promisiuni şi mângâieri pe creştet, fără a-şi lua nici un angajament precis, dus până la capăt de natură să amelioreze cât de cât cu adevărat soarta tinerilor artişti pe care i-au păcălit.

Degeaba se laudă doamna Şuteu cu ordonanţa de urgenţă referitoare la situaţia din teatru. E vorba, pur şi simplu, despre o aberaţie legislativă în discordanţă totală cu alte legi şi care, dacă va fi pusă în aplicare, nu va aduce instituţiilor de spectacole decât un val de procese, iar tinerilor creatori mai nimic.

Corina Şuteu s-a axat, în fapt, exclusiv pe cinematografie. Pe mers la festivaluri şi la acţiuni protocolare. Şi pe glorioase postări pe facebook. Dintre care cea mai penibilă mi s-a părut aceea ce ne informa că un tânăr artist fotograf, altminteri un om tare de treabă, face pro bono, fotografii cu funcţionarii Ministerului Culturii care, chipurile, muncesc. Carevasăzică, nu donează ei românii bani pentru Cuminţenie, dar tinerii artişti muncesc pe gratis în contul acţiunilor de PR ale doamnei Şuteu!

Bravos naţiune, halal să îţi fie că ai un asemenea ministru al Culturii!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite