De unde pleacă PSD mandatul lui Dragnea? De pe val!
0Astăzi a fost publicat un studiu pe care l-aş numi ca fiind foarte interesant, despre evoluţia electorală a PSD, din 2009 şi până în prezent. Adică un review al mandatului Ponta, la început de mandat Dragnea!
Studiul este interesant pentru că oferă o perspectivă documentată despre tipurile de electorat atrase de PSD în aceşti ani, despre numărul de votanţi şi alte detalii importante. Aceste puncte sunt cele de la care pleacă mandatul noii conduceri şi, după cum arată situaţia, ele sunt borne în funcţie de care va fi evaluat mandatul lui Dragnea.
Mai jos, principalele concluzii ale studiului:
Rezultate – comparatie PSD 2014 vs PSD 2009
La o comparatie pe votul politic, dupa 4 ani si jumatate de la alegerea unei noi conduceri, PSD-ul din 2014 obtine cu peste jumatate de milion de voturi in plus fata de PSD-ul din 2009 (respectiv cu 580.000 de voturi in plus la europarlamentarele din 2014 fata de 2009). Aceasta diferenta este semnificativa pentru evaluarea performantei PSD.
Stanga vs Dreapta
- STANGA ESTE APROAPE LA EGALITATE CU DREAPTA. Diferenta dintre dreapta si stanga era mai mare in 2009 decat este acum (de la 16% a ajuns la 3%).
- Comparativ cu acea perioada din 2014, sondajele recente arata un PSD la fel de solid in ciuda infrangerii de la prezidentiale, oarecum la egalitate cu un PNL care a absorbit PDL si care a preluat o importanta parte din voturile partidelor mai mici si a crescut mai mult decat suma partilor din 2014.
Publicul PSD 2014 vs 2009
Comparatii in functie de geografie si tip localitate
- DECALAJUL RURAL-URBAN A SCAZUT IN ULTIMII 5 ANI
- Cresterea PSD a avut loc mai ales in mediul urban (a ajutat si asocierea cu PNL sub sigla USL pentru apropierea de acest public – care a permis un dialog mai extins cu acest public dupa 2012).
- Dintre votantii noi, 400 de mii sunt din mediul urban si doar 180 de mii din mediul rural. Au crescut mai mult in urban mai ales in Valahia si in Transilvania
Comparatii pe varste – plusul dat de pensionari
- Cresterea PSD in ultimii 5 ani a avut loc mai ales in mediul urban, mai ales in randul pensionarilor (care erau moderat pro-PSD in perioada lui Geoana dar au redevenit nucleul PSD in perioada 2010-2014, unii reveniti de la PDL, pe care nu l-au mai sustinut dupa masurile de austeritate).
Comparatii in functie de educatie
- Mai multe voturi din partea celor cu studii superioare pentru PSD 2014, comparativ cu PSD 2009.
- A crescut mai ales ponderea celor cu studii medii in randul votantilor PSD (+8%) si doar cu 3 procente ponderea celor cu studii superioare.
- Dupa prezidentiale, in 2015 situatia arata ca PSD+UNPR+PC ar obtine 50% la cei cu studii primare, 40% la cei cu studii medii si 29% la cei cu studii superioare.
Precizari – metoda
Infopolitic propune cateva concluzii de analiza comparativa, pornind de la cifrele oferite de 3 cercetari – un sondaj CSCI din vara acestui an (mai 2015), precum si date din doua exit-poll-uri CCSB si Sociopol, din 2014 si, respectiv, 2009.
Analiza comparativa a tinut cont de 5 dimensiuni: regiune istorica si tip localitate, varsta, educatie, gen si varsta, regiune si varsta. Variabila „statut ocupational” nu a fost inclusa in exit poll, deci nu a fost analizata.
Analiza comparativa a urmarit urmatorii indicatori:
- Numarul de voturi in 2014 pt. PSD pe fiecare categorie;
- Clasificarea categoriilor dupa numarul de voturi;
- Numarul suplimentar de voturi in 2014 fata de cel din 2009– valori pozitive inseamna ca au fost mai multe voturi in 2014, negative ca au fost mai multe in 2009;
- Reprezentare grafica a cresterii voturilor; mai multe liniute inseamna o crestere mai mare;
- Avansul stangii in fata dreptei: numarul de voturi PSD minus numarul de voturi PNL si PDL din fiecare categorie, colorate verde daca sunt mai multe voturi pt. PSD si rosu daca sunt mai multe voturi pt. PNL + PDL;
- Procentul de membri ai fiecarei categorii dintre votantii PSD, in 2009 si 2014.