De ce nu cred că se va face rotativa guvernamentală din luna mai. Coaliţia „Nicu şi Marcel” se va rupe

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Toţi ochii şi comentariile politice au în colimator acum rotativa guvernamentală din luna mai. Se va face sau nu se va face? Concluzia mea este că nu se va face, iar argumentele sunt prezentate în articol. Cine pierde, cine câştigă din rotativă? Aceasta este întrebarea al cărui răspuns lămureşte viitoarea guvernare.

Poziţia preşedintelui Iohannis

Ciolacu nu s-a abţinut şi a declarat la tv despre mandatele lui Iohannis: „părerea mea că au fost ani de zile pierduți din cauza unor ranchiune și discuții politice și a unor decizii în acel moment”.

Iohannis nu s-a lăsat şi i-a replicat:

„Câteodată, unii politicieni merg la televizor și îi iau gura pe dinainte. ...  Când coaliția va decide să facă o schimbare de  Guvern se vor prezenta toate forțele interesate, îmi vor prezenta punctele de vedere și în conformitate cu Constituția voi lua atunci decizia care mi se va părea cea mai bună pentru România”.

Şi asta în ciuda faptului că premierul Ciucă vede bătută în cuie rocada cu Ciolacu la funcţia de premier, ca rezultat al Acordului cu care s-a format Coaliția. Și pe care, militarul Ciucă, om de cuvânt, nu are de gând să-l încalce.

Întrebat la Târgu Mureș dacă exclude varianta ca preşedintele Klaus Iohannis să desemneze un alt premier decât pe liderul PSD, Marcel Ciolacu, Ciucă a spus că ”în momentul de faţă nu există altă soluţie şi nu există nici alt reper temporal decât acela al efectuării rocadei, aşa cum ne-am angajat în momentul în care am constituit această coaliţie”.  S-a depărtat Ciucă de preşedintele Iohannis?

Problema esenţială pentru preşedintele Iohannis este că Ciolacu nu-i împărtăşeşte opiniile şi soluţiile în materie de politică externă. S-a văzut asta şi în vizita sa la Chişinău, când a evitat să se întâlnească cu Maia Sandu, din poziţiile faţă de refuzul Austriei în acceptarea României în Schengen şi faţă de canalul Bâstroe.

În calitatea de premier, Ciolacu nu poate colabora cu preşedintele Iohannis în problemele de politică externă şi securitate naţională, exact în perioada în care crizele externe solicită României o poziţie fermă şi precisă.   A și declarat că nu are un parteneriat cu președintele Iohannis. Nu cred că preşedintele poate trece peste acest inconvenient major.

Şi atunci, Ciolacu are o scuză clară şi credibilă de a pleca de la guvernare. Nu m-a vrut Iohannis premier. Şi închide gura tuturor criticilor care ar acuza PSD că a fugit de la guvernare.

Banii din PNRR

Aşa cum stau lucrurile acum este puţin probabil că până la rotativa din mai să vină tranşa a doua din banii prevăzuţi de PNRR, nici gând de tranșa a treia.

Ciolacu ese de părere că PNRR conţine zeci de aberaţii, admise de Cîțu şi Ghinea, PSD nu era atunci la guvernare. Jaloane precum cel legat de avertizorul de integritate, decarbonizarea şi, mai ales, pensiile speciale este greu de crezut că vor fi atinse în timp util pentru a primi tranşele de bani din PNRR. Şi atunci, ca să facă Ciolacu premier fără banii pe care toată clientela de partid îi aşteaptă cu gura arsă? Să răspundă, inclusiv electoral, pentru neajunsurile şi criza financiară în care va intra România fără aceşti bani? Sau să rămână în opoziţie,  să critice PNL şi restul partidelor politice că nu sunt în stare să conducă ţară?

„Nu este în interesul PSD să preia funcția de premier dacă nu există bani pentru punerea în aplicare a măsurilor asumate”, le-ar fi spus Ciolacu, liderilor PSD.

Schimbarea unor ministere este o frână a rotativei

Conform Acordului de guvernare al actualei Coaliţii, PSD ar trebui să cedeze liberalilor la rotativă două ministere importante: cel al Finanţelor Publice şi cel al Transporturilor. Ilie Boloș, ministrul Fondurilor Europene, şi el vizat de schimbul de ministere,  spune că este greu să schimbi ministrul în cursul negocierilor şi eforturilor pentru absorbţia banilor europeni. Liberalii, care pierd postul de premier, nu pot renunţa la schimbul de ministere, pentru că ar deveni irelevanţi în guvernare.

Alegerile din 2024 complică teribil lucrurile, toate partidele acţionează având drept scop să câştige cât mai multe voturi în alegeri şi mai puţin o bună guvernare în folosul românilor.

Ce va face Nicolae Ciucă

În opinia mea abia aşteaptă să scape de funcţia ingrată de premier, pentru care nu are chemarea şi experienţa politică necesare. Obişnuit cu carierea de militar, în care ordinele se execută nu se discută, funcţiile politice de şef al PNL şi al guvernului nu i se potrivesc deloc. N-a avut ce face şi nu l-a putut refuza pe preşedintele Iohannis care îşi dorea un om obedient în fruntea guvernului, pentru a-i asculta şi executa ordinele şi directivele. Aşa că pierderea funcţiei de premier şi chiar de şef la PNL nu poate decât să-l fericească. Nu e posibil să te transformi din militar de carieră în postura de politician, parte a binomului „Nicu şi Marcel”. Se va reîntoarce, probabil, în fruntea Ministerului Apărării, o funcţie pentru care este mult mai bine echipat, comparativ cu actualele funcţii.

Iohannis se va trezi într-o capcană fără ieşire

Dacă-l refuză pe Ciolacu în funcţia de premier, oferă PSD-ului motivul ideal pentru plecarea de la guvernare. Cum spuneam mai sus, nu văd cum ar colabora cu Ciolacu pe problematica de securitate şi politică externă.

În această ipoteză, nu mai are majoritate parlamentară care să voteze un nou guvern, chiar condus mai departe de Nicolae Ciucă. Prin schimbarea compoziţiei politice, guvernul părăsit de PSD are nevoie de votul parlamentului pentru a-şi continua activitatea.

PSD vântură ideea alegerilor anticipate, aşa că este puţin probabil să voteze guvernul nou creat la prima strigare. La a doua s-ar putea să-l voteze, nu ne trebuie o criză guvernamentală de asemenea proporţii, iar parlamentarii PSD nu vor să renunţe la avantajele prezenţei în parlament pentru încă un an şi jumătate. Dar apoi va bloca toate acţiunile guvernului în parlament, drept pedeapsă că Iohannis nu l-a desemnat pe Ciolacu premier. Să guvernezi fără majoritate parlamentară este o sarcină greu de îndeplinit, şi nu ştiu dacă Ciucă s-ar angaja la aşa ceva, sau ar demisiona pur şi simplu.

Cum la parlamentarii USR şi la cei din partidul lui Ludovic Orban nu văd cum ar apela, Iohannis se vede blocat în capcana pe care singur şi-a creat-o. I-a demonizat pe cei de la USR, iar pe Orban l-a dat afară din fruntea PNL şi a guvernului. Cu cine să facă atunci altă majoritate? 

Concluzie

Ne aşteaptă vremuri grele la rotativa din mai, ambiţiile şi tendinţele dictatoriale ale lui Iohannis îl duc în pragul unei crize politice de proporţii. Cu Ciolacu nu poate colabora, fără Ciolacu-PSD nu poate construi o altă majoritate parlamentară pentru un guvern stabil. Ce va face Iohannis?

Dă-i Doamne românului mintea  de pe urmă!

Opinii

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite