De ce am ajuns aici?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astăzi ne întrebăm cum am ajuns în situaţia asta politică. De ce nu am putut preveni o serie de evenimente şi de ce preferaţii noştri nu sunt astăzi în faţă. Sunt unul dintre cei care a fost în mijlocul evenimentelor din ultimii doi ani şi cred că pot sintetiza, fără să dau nume sau situaţîi concrete, multe din sursele problemelor în care ne aflăm astăzi.

1. Sunt doar puţini lideri care preferă să se înconjoare de oameni puternici. Pe dreapta astăzi nu avem niciunul. Iar tocmai din lipsa asta de capacitate de coagulare a liderilor s-a ajuns la situaţia în care partidul să nu se poată opune unor anumite structuri.

2. Clientelismul este mult mai puternic decât promovarea celor competenţi. Desigur că ai nevoie de 20-30% buni care să iţi facă treaba însă restul sunt puşi doar de formă ca să se mulţumească prietenii.

3. Ego-ul extrem de puternic afectează dialogul dintre oamenii aflaţi pe diferite funcţii. Pur şi simplu nimeni nu mai vede pe termen mediu şi lung ci doar prin prisma unor ochelari de cal, purtaţi efemer din funcţia pe care o au.

4. Incapacitatea de a face planuri. Supravieţuirea este leitmotivul celor mai mulţi lideri politici iar pentru asta nu gândesc decât pe termen scurt într-o abordare tranzacţională. Asta afectează implicit şi ţara.

5. Lipsa unei alternative în afara vieţii politice. Cei mai mulţi lideri nu au alternativă la cariera politică. Nu au carieră în privat, învăţământ sau chiar la stat. Nu stiu decât să facă tot felul de combinaţii pe la partid şi să fie extrem de perseverenţi în promovarea agendei personale.

6. Ipocrizia „intelectualilor” din politică este o alta sursă. Faptul că tolerează să stea la masa permanent cu oameni de un nivel intelectual mult mai redus le produce o frustrare cronică, dublată de un oportunism crescând. Aceştia îşi dau seama de costul psihologic plătit că să înghită multe din inepţiile colegilor şi încep să gândească doar tranzacţional.

7. Dezinteresul total faţă de cunoaştere. Nimeni nu întreabă specialişti, ci aşteaptă doar o validare a direcţiei de „sus”. Nu se caută perspective critice, dezbateri pe argumente, etc. Toţi vor doar să decidă altcineva, fară să analizeze critic situaţiile.

8. Incapacitatea de a înţelege cum funcţionează statul şi dorinţa de a face revoluţii de pe o zi pe alta. Mulţi politicieni noi nu au înţeles că reforma se face incremental şi că nu au o bază suficientă de putere pentru a provoca schimbări structurale.

9. Prezentarea unor utopii drept soluţii creează false aşteptări în rândul propriilor militanţi, iar incapacitatea de a implementa aceste idei nerealiste duce la blocaje instituţionale.

10. Mulţi îşi ascund greşelile trecutului iar asta îi face extremi de vulnerabili. Faptul că nu avem că societate mijloacele de a filtra aceste persoane astfel încât să nu pătrundă în spaţiul public a dus la situaţia ca un număr foarte mare de lideri politici să nu fie stăpânii propriului destin.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite