Cum se redistribuie voturile din primul tur
0Încerc o previziune "la cald", înainte de a citi o analiză (serioasă) despre subiect. Vă invit în dezbatere, pe cei preocupaţi, sunt sigur ca mulţi dintre dvs. pot da un prognostic mult mai bun decât al meu...
Instrumentele pe care le avem cu toţii la dispoziţie (chiar dacă nu la fel) sunt experienţa generală de viaţă şi cea "politică", în special, logica şi flerul (deci avantajul e de partea femeilor).
După cel de-al doilea tur vom putea să vedem lesne cum le-am folosit, împreună, întrucât exit-poll-urile (cele detaliate) vor indica şi felul în care s-au repartizat voturile din primul tur.
Sigur, fiecare dintre candidaţii ieşiţi din cursă are un electorat "privat" ("electoratus captivus"), adică votanţi hiper-loiali care nu mai merg la turul 2. Cred însă că acesta există într-o cantitate neglijabilă, marea majoritate a celor care s-au ostenit să iasă ieri la vot neputând fi suspectaţi de astfel de mofturi/lenevii.
Mă voi referi doar la cei clasaţi pe locurile 3-6, ceilalţi nu ştiu cine sunt.
În ordinea importanţei pentru redistribuirea voturilor:
1. UDMR. Îl pun pe locul 1, pentru că reprezintă 6-7% din electorat, mai mult decât oricare din candidaţii de pe locurile 3-6 şi va decide, ma gândesc eu, câştigătorul. Şi nu zic Hunor, deoarece acesta, ca persoană, nu contează, sunt de acord, am auzit asta undeva. Interesele comunităţii maghiare, pragmatică prin excelenţă, exced parti-pris-urile unor lideri vremelnici.
Nu pentru că de regulă votează cu opoziţia (nu există reguli istorice când e vorba de ce crede ungurimea că e bine pentru ea), ci pentru că ideea unui minoritar la conducerea României e atât de seducătoare, 80-90% dintre maghiari vor vota KJ, cu bucurie! Atenţie, în pofida absenteismului (tot) "istoric" de la turul 2, vor ieşi la vot la de mulţi ca şi ieri!
Este de necrezut pentru mine că va exista o recomandare expresă din partea conducerii UDMR, joi, mult mai degrabă aceasta va lăsa (vorba vine) "libertatea de alegere" fiecărui maghiar...
2. Elena Udrea. Blonda e marea enigmă şi are cel mai important cuvânt de spus, "pe persoană fizică" (admiţând...). Cei care cred că aceasta se va emancipa curând de sub tutela mentorului ei sunt optimişti şi/sau naivi. Dar Băsescu nu e Gepetto, şi nici ea nu e chiar Pinocchio, ne place sau nu, păpuşa are personalitate...
Din ce in ce mai mult vocea ei se va auzi, mai tare, până când, într-o bună zi, va fi pe picioarele ei. Deocamdată însă TB e viril şi mai vrea să zică multe în politica românească..
Revenind pe pământ, acum vreo două săptămâni TB a ameninţat (practic) că va recomanda alegătorilor lor (lui, whatever...) să stea acasă în 16. Personal, nu cred că va face asta, dar nici nu-l văd susţinând-ul entuziast pe KJ. Esenţial însă, nici nu-l va mai ataca (la fel de dur), va sugera "răul cel mai mic", va aminti toate bubele lui VP şi va transmite subliminal un mesaj pro-KJ.
Chiar dacă TB se visează liderul opozitiei şi viitor prim-ministru, cândva, o ipostaza mai plauzibilă cu VP la Cotroceni, nu cred că-şi va permite să-l saboteze pe faţă pe KJ. Dacă o va face, înseamnă că s-a dilit complet şi că trebuie să dispară definitiv din politica românească. Opinez că între 60 şi 70% din cei care au votat EU vor vota KJ, iar restul nu vor participa...
3. Călin Popescu Tăriceanu. Această "târfă tristă" a politicii româneşti, cum îl numeam într-un articol publicat în 28 febr., îi va face sluj, foarte public, lui VP, este evident. Doar că nu va conta prea mult, are cel mai slab cuvânt în faţa propriului electorat. Probabil că şi cel mai mare nivel de absenteism, nu cred că mai mult de 60% din cei care l-au preferat ieri mai ies şi în 16. E limpede că oamenii aceia nu l-au votat pentru că le place de Ponta (l-ar fi ales direct pe acesta), ci pentru că au o anumită nostalgie pentru anii 2004-2008 si implicit o simpatie pentru fostul manechin. E un electorat de esenţă liberală, care detestă PSD-ul, dar e dezamăgit de PNL-ul de azi...Nu însă neaparat de Johannis! Important e că nu-l urăsc, deci eu zic că 70-80% din cei care aj fost "pro-Călin" şi vor mai merge la vot, vor ştampila, fără entuziasm, KJ.
4. Monica Macovei. În acest caz, mai trist chiar prin dezbinarea stupidă pe care a creat-o decât precedentul, m-am antepronunţat în articolul de ieri. E o situaţie nefericită, care ar putea decide nefast soarta alegerilor şi viitorul ţării. Cu inima strânsă şi cu dorinţa sinceră, adâncă, să mă înşel, cred că între 25 şi 50% din "talibani" nu vor merge la vot sau vor vota "nul", diferenţa fiind reprezentată de cei care au făcut doar un exerciţiu naiv, dar onest, de admiraţie, libertate şi non-conformism ieri şi vor susţine firesc şi cu sufletul împăcat cauza opoziţiei.
Marja mare se datorează faptului că este greu de prevăzut cât de convingător va fi suportul pe care îl va arăta lui KJ, plecând de la prezumţia (se sparie gândul că ar putea fi altfel...!) că o va face... Nu va fi însă defel acelaşi lucru să-şi mai spele din păcate, urcând, de pildă, pe scenă alături de săsălau, sau să o facă cu jumătate de gură, mânca-i-aş zâmbetu' ei! Electoratul MM-ist este, cumva paradoxal, la rigoare, cel mai eterogen şi totodată mai neinfluenţabil.
Jur pe onoarea mea că dacă mă înşel în privinţa dânsei (să dea Dumnezeu!), îmi voi turna cenuşa-n cap chiar aici (sau să-mi dau foc la pălărie, mai bine...?), în ceea ce va fi ultimul meu articol, după care mă voi retrage (de abia aştept!), spre bucuria celor câţiva cititori care-mi poartă sâmbetele (mai mulţi un pic decât cei puţini care mă simpatizează)... "A mă înşela" în cestiune ar presupune ca mai puţin de 1/4 din votanţii MM de ieri să-l respingă pe KJ, în cele două variante posibile...
P.S. Scor final, KJ vs. VP, 50, 7 la 49,3!