Critica muzicală și... „next generation”

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ramură importantă a publicisticii, având veche tradiție în România, critica muzicală și-a adus întotdeauna aportul în formarea și desăvârșirea muzicienilor, tineri sau avansați în cariere, ca și în orientarea gustului publicului către înțelegerea mai profundă a fenomenului artistic interpretativ sau verificarea propriilor opinii ale melomanilor cu părerile calificate.

De peste 33 de ani funcționează în cadru instituționalizat Uniunea Criticilor, Redactorilor și Realizatorilor Muzicali (UCRRM), o breaslă profesionistă al cărei prim președinte a fost Grigore Constantinescu (1938 – 2020) și din care au făcut parte eminenți critici, actualmente trecuți în neființă, precum Iosif Sava, Edgar Elian, Jean-Victor Pandelescu, Radu Gheciu, Alfred Hoffmann, Ada Brumaru, Elena Zottoviceanu, Daniela Caraman Fotea, Viorel Cosma, Luminița Vartolomei, Vasile Donose, Rodica Sava, Luminița Constantinescu, Ruxandra Arzoiu, Mioara Bâscă ș.a., nume de referință în publicistica românească.

FOTO 1 (1) JPG

Din 2020, președintele UCRRM este muzicologul dr. Lumința Arvunescu, realizator Radio România Muzical care, împreună cu Senatul Uniunii, a decis ca ediția cu numărul XXX, jubiliară, a tradiționalului Concurs Național de Compoziție, Critică și Interpretare Muzicală „Mihail Jora” să fie exclusiv dedicată Criticii Muzicale, urmărind atragerea tinerilor muzicologi către această activitate de mare însemnătate și recompensarea celor mai merituoși în direcția lansării în media, tipărită și electronică, precum și în cea de Radio-TV. O inițiativă lăudabilă, cu caracter unic în peisajul publicistic național.

Concursul s-a desfășurat în perioada noiembrie – decembrie 2023 și s-a adresat tinerilor cu vârste cuprinse între 18-32 de ani de origine română, inclusiv cetățeni ai Republicii Moldova sau care au studiat la Universități din România.

Cerințele pentru concurenți au fost de a prezenta trei cronici nepublicate anterior pe trei tematici diferite: concert simfonic, cameral sau recital instrumental (din stagiunea curentă), spectacol de operă, operetă sau recital vocal (din stagiunea curentă), carte muzicală – disc.

Juriul concursului a fost compus din prof. univ. dr. dr. H. C. mult. Valentina Sandu – Dediu, muzicolog, Universitatea Națională de Muzică București – Președinte, prof. univ. dr. Laura Vasiliu, muzicolog, Universitatea de Arte George Enescu din Iași și prof. univ. dr. Gabriel Banciu, muzicolog, Academia Națională de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca. Secretar, Andreea Kiseleff, realizator la Radio Romania Muzical.

În urma jurizării textelor concurenților, au fost acordate următoarele premii:

· Premiul I în valoare de 3000 lei – Vlad Cristian Ghinea, absolvent cu master al Universității Naționale de Muzică București (UNMB), actualmente doctorand la UNMB;

· Premiul II în valoare de 2000 lei (ex aequo) –  Ioana Bîgu, absolventă, în prezent masterandă la UNMB și Diana Cardoș, studentă în anul IV la  Academia Națională de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca;

· Premiul III în valoare de 1000 lei (ex aequo) Alexa Lupu, absolventă, în prezent masterandă la UNMB și Ana Maria Sireteanu, studentă în anul III la UNMB.

Festivitatea de decernare a premiilor va avea loc ]n cadrul Galei

Premiilor MUSICRIT pe anul 2023, ce se va desfășura la Ateneul Român în 14 ianuarie 2024, ora 19

FOTO 2 (1) JPG
FOTO 3 (1) JPG
FOTO 4 (1) JPG
Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite