Conexiunea Kremlinului cu Casa Albă încă funcționează

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Federația Rusă a tot oftat, de peste trei decenii, după întinderea teritorială a decedatei Uniuni Sovietice și iată că, pe 30 septembrie 2022, la Moscova s-a decis integrarea unor părți decupate din fostul teritoriu ex-sovietic ucrainean. 

Putin știe că 50% dintre ruși optează ferm pentru continuarea războiului FOTO EPA-EFE
Putin știe că 50% dintre ruși optează ferm pentru continuarea războiului FOTO EPA-EFE

Europa, în general și țările ex-socialiste din estul bătrânului nostru continent în mod special au memoria colectivă încă marcată de schimbări ale frontierelor de stat prin recurs la manu militari.

Desigur, președintele Joe Biden - adept al netrimiterii de trupe americane sau aliate, pe Frontul de Est, contra trupelor agresoare ruse - a promis pe 29.09.2022, că SUA nu vor recunoaște niciodată pretențiile Rusiei asupra teritoriului suveran al Ucrainei.

În plus, Statele Unite pregătesc noi sancțiuni, pe care să le impună odată ce Moscova a inclus în statul rus noi zone ale Ucrainei.

SUA, în mod particular și comunitatea democratică transatlantică în general nu au recunoscut nici alipirea peninsulei Crimeea la Federația Rusă, dar... de opt ani de zile aceasta este parte a statalității conduse de septuagenarul Putin.

Este de semnalat afirmația șefului superputerii nucleare, de peste Ocean, conform căruia Statele Unite nu vor recunoaște "niciodată, niciodată, niciodată, pretențiile Rusiei asupra teritoriului suveran al Ucrainei”, numai că, în teren, localnicii simt altfel realitatea, fără fard, a arealurilor unde viețuiesc.

În Lugansk, dinspre nord continuă presiunea militarilor ucraineni, care anterior au eliberat terenul situat la nord-est de Harkov.

În Donețk - unde trupele ruse controlează doar 60% din teritoriul revendicat oficial de Moscova -, nici acum nu a fost îndeplinit ordinul lui Putin, ca această regiune să includă și vestul Donbasului, datorită rezistenței evident dârze a trupelor ucrainene dislocate în ceea ce Kievul numește încă Zona Operațiunilor Speciale.

În Zaporojia, culmea culmilor (!) este că tocmai orașul cu același nume, ca și o treime din această regiune ucraineană, sunt încă apărate de militarii Forțelor Armate Ucrainene.

În Herson. deși militarii ruși invadatori au reușit să își consolideze pozițiile defensive în tranșee bine interconectate, totuși presiunea militară a unităților ucrainene, acum ofensive, continuă.

Asistăm la cea mai mare anexare forțată din Europa, de la Al Doilea Război Mondial!

Anterior, o tragicomedie geopolitică a fost exersată, în mod similar, la anexarea peninsulei Crimeea la Federația Rusă. Rezon.

De la Bruxelles, doamna Ursula von der Leyen, care conduce Comisia UE a pledat pentru noi sancțiuni împotriva Rusiei, menite „să facă Kremlinul să plătească” pentru escaladarea conflictului din Ucraina. Serios?

Numai că de la Budapesta, cel care se plimbă prin Transilvania - teritoriu oficial românesc - ca vodă prin lobodă, taman premierul Ungariei, Viktor Orbán, a declarat că este puțin probabil să susțină o altă tranșă de sancțiuni și a anunțat o „consultare națională”, pentru a vedea dacă sancțiunile UE împotriva Rusiei au sprijinul poporului maghiar. Ó Istenem!

Și ca tacâmul geopolitic să fie complet, UE și NATO au sugerat că deteriorarea conductelor dintre Rusia și Germania a fost deliberată, dar încă nu au învinuit direct Rusia - confirmând indirect că exploziile controlate au fost efectuate de maeștrii în ștergerea oricăror urme, de la locurile sabotajelor. Отлично!

Și cum războiul, de pe Frontul de Est, merge mai departe, Statele Unite au anunțat miercuri că vor oferi un ajutor suplimentar de 1,1 miliarde de dolari Ucrainei, cu finanțare pentru 18 sisteme de rachete mai avansate și alte arme, pentru a contracara dronele pe care Rusia le-a folosit împotriva trupelor ucrainene...чудово!

În traducere liberă, deși cu statalitatea pusă în pericol și teritoriul redus cu 20%, Ucraina are acum o armată mai bine dotată cu tehnică de luptă americană, decât orice alt stat aliat aflat la granița estică a NATO. Politically correct.

În Rusia, Putin își începe fiecare dimineață privind la harta militară cu situația reală a trupelor proprii, pe teritoriul ex-sovietic, din estul și sudul Ucrainei. О Господи!

Nu poate câștiga, dar nici nu are voie să piardă și, în disperare de cauză, trimite de-a valma ruși luați cu arcanul la oastea cândva sovietică, bărbați tineri și seniori, care abia învață să țină arma, de curea, la umăr. Dar ce contează?

Sigur că opinia publică rusă, care nu trebuie subestimată, trebuie să primească o minimă satisfacție și astfel Centrul independent Levada a fost autorizat să anunțe, la finele lunii septembrie, că susținerea rușilor pentru prezidentul lor, Vladimir Vladimirovici, a scăzut de la 83 la sută la 77 la sută, iar nivelul său de încredere a scăzut cu patru puncte, de la 44 la sută la 40 la sută. Какая комедия!

Și în timp ce occidentalii din presa marilor metropole transatlantice îl fac pe Putin în fel și chip, de la disperat, la conducătorul unui sultanat mic, întors cu spatele la Europa democrată și cu fața la propria națiune, liderul de la Kremlin se fălește cu zecile de mii de kilometri furați de la ucraineni și trecuți în avuția rușilor nostalgici după epoca lui Stalin. Тот самый диктатор!

În timpul acesta, generalii ruși, care visează la predecesorii lor celebri, din Al Doilea Război Mondial, au înțeles că la nord de Kiev nu puteau acționa ca în Cecenia, iar la nord-est de Harkov nu este Siria. Momentana soluție? Частичная мобилизация!

Ce cred rușii despre mobilizarea parțială nu mai este un secret - au fugit peste hotare mai mulți cetățeni ai Federației Ruse decât aceia care, purtând uniforme militare, au început operațiunea militară specială, pe 24 februarie 2022! Какой позор!

Rușine, sau nu, cei peste 260.000 de fugari din Maica Rusia nu contează în economia unei populații de peste 140 de milioane de locuitori, dar întrebarea esențială este ce armată credea Putin că are, înainte de invazia ordonată în Ucraina? Чего он не знал?

Păi nu știa că, de pildă, teoretic, pe hârtie, un batalion rusesc are 1.000 de militari încadrați, dar în realitate, multe din subunitățile de acest tip adunate în forța expediționară rusă destinată cuceririi Ucrainei aveau efectivele la nivelul a 50% din cele înscrise în catastifele armatei. O realitate ascunsă de Ministerul rus al Apărării.

Așa a apărut la Radio Erevan - vorba vine - enunțul că în confruntarea dintre frigider - sau ce vroiau rușii să mai găsească în acesta - și televizor - cu alte cuvinte mințirea poporului rus cu postul Rusia 1 TV -, în cele din urmă făcătorii de iluzii, propagandiștii Kremlinului au câștigat, omițând ieri, ceea ce nu vor pomeni nici mâine, nenumărații tineri militari ruși morți sau răniți pe câmpul de luptă, efectivele lor fiind estimate recent, de către Pentagon, la aproximativ 50% din forța inițială de invazie rusă în Ucraina. Trist, dar adevărat.

Între fascinația pentru Alla Pugacheva, cea mai faimoasă vedetă pop din Rusia - recent cu afirmații anti-război devenite publice - și generalul acoperit, Eminența Cenușie, patriarhul Kirill al Bisericii Ortodoxe Ruse - care declara, cu seninătate, că militarii căzuți pe front își...spală toate păcatele! -, cetățenii ruși, cei încă în viață, neînrolați, nemobilizați, deloc răniți în Ucraina, în majoritatea lor, fiind informați unilateral, nu pot privi decât admirativ... spre Putin, țarul restaurator al gloriei decedatului imperiu țarist. Боже, храни короля?

Deocamdată statul polițienesc rus îl salvează pe Putin, asta și pentru că forțele de ordine, ca și militarii de profesie beneficiază de retribuții lunare dublate de Putin. Dublate, nu batjocorite public.

Merg rușii în direcția bună?

În luna august, cei intervievați la ultimul sondaj de opinie, care au răspuns afirmativ la întrebarea de mai sus constituiau un eșantion reprezentativ pentru 60% dintre cetățenii Federației Ruse.

După anexarea celor patru zone din Ucraina de est și de sud este posibil ca acest procentaj să crească. Sau să scadă, dacă numărul mobilizaților morți în luptele de pe teritoriul ucrainean va crește exponențial. Dar asta nu îl va impresiona pe Putin, верховный лидер!

Doar liderul suprem știe că 50% dintre ruși optează ferm pentru continuarea războiului, adică pentru extinderea teritorială a Rusiei.

Nu știm însă dacă tot atâția vor fi și în ipotetica situație a ordinului dat de la Kremlin, de a fi lovite cu arme nucleare tactice trupele ucrainene, urmat de reacția promptă, proporțională, în oglindă, a Statelor Unite ale Americii și Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Politically correct.

După anexarea regiunilor Lugansk, Donețk, Zaporojie și Herson, armata ucraineană nu își încetează ofensivele dorite eliberatoare și nici trupele ruse dislocate în zonele menționate nu renunță la pozițiile defensive.

Comunitatea transatlantică democratică va asista la noi evenimente militare nedorite, din păcate sângeroase, la est de granița răsăriteană a NATO.

Și totuși, diplomația americană, care a pledat la Beijing și New Delhi, pentru implicarea Republicii Populare Chineze și Indiei în sprijinirea reluării negocierilor dintre Moscova și Kiev, poate avea, încă, un rol decisiv, cu implicații complexe.

Doar dintre multele telefoane, care se află în stânga biroului lui Vladmir Vladimirovici Putin, de la Kremlin, cel care asigură conexiunea cu Casa Albă încă funcționează. Ты понимаешь?

Noi înțelegem de ce...

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite