Coaliţia populiştilor europeni: AfD face front comun cu Lega italiană

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
De la stânga la dreapta: Olli Kotro, Jörg Meuthen, Matteo Salvini şi Anders Vistisen
De la stânga la dreapta: Olli Kotro, Jörg Meuthen, Matteo Salvini şi Anders Vistisen

Alternativa pentru Germania va forma o nouă alianţă cu formaţiunea italiană Lega şi cu alte partide populiste după alegerile europene din mai. Acestea speră că noua coaliţie va schimba din temelii Uniunea Europeană.

Ministrul de Interne al Italiei, Matteo Salvini, a lansat oficial iniţiativa sa de a uni partidele radicale de dreapta din UE înaintea alegerilor europene din mai. "Vrem să reformăm Europa", a declarat el într-o conferinţă de presă la un hotel de lux din centrul metropolei Milano. "Pentru mulţi oameni, UE este un coşmar, nu un vis frumos", a mai spus vicepremierul italian.

Salvini s-a aliat cu populiştii de la Alternativa pentru Germania (AfD), partid al cărui lider, în prezent singurul eurodeputat al formaţiunii, Jörg Meuthen, a fost alături de politicianul italian. Au mai fost prezenţi reprezentanţi ai Partidului Poporului din Danemarca şi ai Partidului Finlandezilor, aceste patru formaţiuni fiind deocamdată singurele membre ale noii alianţe.

Noul grup politic va fi numit Alianţa Europeană a Popoarelor şi Naţiunilor, a anunţat Meuthen, şi este deschis pentru toţi cei care consideră că patriotismul şi conservatorismul sunt importante. "Nu sunt bineveniţi socialiştii, comuniştii, eco-fasciştii şi extremiştii – fie că sunt de dreapta sau de stânga", a adăugat el.

Frontul Naţional din Franţa, partidul condus de Marine Le Pen, şi Partidul Libertăţii din Austria (FPÖ), aflat la guvernare la Viena, nu au fost prezente la reuniune, dar au confirmat că lucrează cu Lega din Italia. Aceste trei formaţiuni fac de altfel parte în prezent din acelaşi grup politic în Parlamentul European.

O „Europă a bunului simţ“

Promisiunea lui Salvini de a  reforma UE este pe placul multor partide radicale de dreapta, care au în comun mai multe obiective, printre care limitarea migraţiei şi sporirea puterii de decizie a guvernelor naţionale. Există însă şi diferenţe de opinie între aceste partide în probleme-cheie, precum piaţa liberă sau alocarea banilor de la bugetul comunitar.

Diferenţele de opinie ar putea explica lipsa de la reuniunea din Italia a unor partide europene populiste importante. Dar cei prezenţi au căutat să treacă rapid peste divergenţe: "Lucrurile care ne unesc sunt mai mari decât cele care ne separă", a declarat Anders Vistisen, de la Partidul Poporului din Danemarca.

Marine Le Pen, lidera Frontului Naţional din Franţa, nu a fost prezentă la Milano şi nu a trimis nici reprezentanţi. Dar ea este aliată deja strâns cu Salvini. Cei doi s-au întâlnit vinerea trecută la Paris şi au postat ulterior pe Twitter mesaje despre coaliţia lor. Le Pen a spus că "este gata să câştige" alături de Salvini. Acesta a precizat la rândul său că ar fi hotărât "să extindă alianţa" celor care doresc să aducă un pic de "bun simţ în Europa."

Cei doi lideri sunt de acord demult că Europa are nevoie de schimbare şi sunt deja împreună pe scena politică europeană la Strasbourg.

Jocul numerelor

Partidele populiste de dreapta sunt în ascensiune în Europa. Ele deţin puterea în Italia, Ungaria, Polonia şi Austria şi, potrivit sondajelor, vor obţine scoruri importante la alegerile europene din mai. Problema lor a fost până acum coordonarea la nivel european şi găsirea unei voci comune: exact problema pe care Salvini speră să o rezolve.

Partidele populiste europene sunt în prezent împărţite în trei grupuri distincte: Europa Naţiunilor şi Libertăţii, de care aparţine Lega lui Salvini; Conservatorii şi Reformiştii Europeni şi Europa Libertăţii şi a Democraţiei Directe.

Potrivit prognozelor actuale, partidul lui Salvini ar urma să obţină 28 de mandate europene, faţă de doar cinci câştigate la alegerile din 2014. AfD ar putea creşte de la un singur eurodeputat la 13 (AfD a avut mai mulţi deputaţi europeni, dar aceştia au părăsit partidul din 2014 încoace). Dar aceste două formaţiuni trebuie să convingă şi alte partide europene să li se alăture dacă doresc cu adevărat să domine agenda Parlamentului European.

Suporterii lui Salvini cred că el este omul potrivit pentru acest job. "Este crucial să nu fim singuri, să lucrăm împreună", a declarat pentru DW luna trecută Maximilian Krah, al treilea pe lista AfD pentru Parlamentul European. "Cred că Salvini este persoana care poate integra o mişcare conservatoare naţională atât de diferită."

Salvini încearcă să-i atragă de partea sa pe premierul ungar Viktor Orban şi pe şeful partidului PiS care guvernează Polonia,  Jaroslaw Kaczynski. Cele două formaţiuni nu par încă dispuse să treacă oficial în tabăra populiştilor, deşi formaţiunea lui Orban Fidesz a fost suspendată recent din grupul popularilor europeni.

Dacă Salvini va avea succes în a convinge PiS şi Fidesz, noul grup ar putea cu adevărat să influenţeze major activitatea viitorului legislativ comunitar. Dar este un mare 'dacă'.

"Nu ne dorim fragmentarea Europei", a clamat Salvini. "Noi vrem să lucrăm unii cu ceilalţi."

Rebecca Ritters - Deutsche Welle

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite