City break la Salonic – o metropolă cu nerv şi farmec

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Salonicul este o destinaţie turistică aflată la aproximativ o oră şi jumătate de mers cu avionul de la Bucureşti, deci poate fi alegerea perfectă pentru un city-break în care să ai de toate: cultură, istorie, prilej de meditaţie religioasă, mâncare excelentă şi distracţie.

Suleiman Magnificul însuşi a lăsat o urmă în acest furnicar de oras, dar nu e singurul. Cleopatra, Cicero şi Alexandru Macedon l-au traversat în moment istorice diferite, dar cel mai celebru vizitator al său a fost misionarul Pavel din Tars. Vizionarismul său avea să transforme  creştinismul şi să-l consacre ca o religie a iubirii. Dacă el n-ar fi spus DACĂ DRAGOSTE NU AM, NIMIC NU SUNT, alta avea să fie soarta acestei religii universale.  

Dacă ajungi la Salonic cu masina, las-o la hotel şi vizitează oraşul pe jos. Vei evita astfel să înjuri româneşte maşinile de aprovizionare care livrează mărfurile pentru magazinele stradale. Nesimţitoare la coada lungă de şoferi isterici formată în spatele lor, acestea fac traficul imposibil şi-ţi pun nervii la grea încercare. Nu lăsa acest lucru să-ţi strice cheful. Du-te în centrul oraşului şi bea o cafea  la una dintre nenumăratele taverne deschise, practic, la orice oră. O sa simţi o invidie îndreptăţită la adresa grecilor de toate vârstele, care sporovăiesc cu orele pe la taverne, de parcă de parcă ar fi într-o vacanţă continuă. De fapt, acesta este savoir-vivre-ul grecesc! Spiritul lor este deschis plăcerilor, dansului şi muzicii, ca şi când aceastea ar fi unicele lucruri care dau sens vieţii. Şi cine poate să-i contrazică, mă rog?

Vizitează Turnul Alb, situat pe faleză şi Rotonda, o construcţie sobră şi extrem de vizibilă, care a fost, rând pe rând, biserică, catedrală şi moschee.

Mormintele Regale din Vergina, înscrise de UNESCO în catalogul Monumentelor Moştenirii Universale, reprezintă una dintre cele mai importante atracţii turistice din întreaga Grecie. Aici se află un muzeu cu relicve,  dar şi vestigii arheologice importante, precum Teatrul Antic şi Templul lui Efklia.

image

Unul dintre cele mai importante obiective vizitate de creştinii de pretutindeni este Biserica Sfântului Dimitrie, sărbătorit în România pe 26 octombrie. Biserica aceasta, care face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO din 1988, s-a născut într-o epocă de glorie, când Tesalonicul era al doilea mare oraş din Imperiul Bizantin. O sumedenie de obiecte vechi pot fi admirate la muzeul din cripta subterană a bisericii.

Gastronomie şi delicatese

Băutura tradiţională este ouzo, un digestiv din alcool distilat la care se adaugă 15 mirodenii mediteraneene. Coriandrul, dar mai ales anasonul, prin macerare şi prelucrare, dau gustul aromat şi special al acestei băuturi.

Îngheţata din iaurtul local nu trebuie ratată cu nici un chip, după cum ar fi ruşinos să ignori baclavalele şi cataifurile însiropate deşănţat, care-ţi fac cu ochiul din vitrinele cochetelor cofetării. Am fost ispitită precum Ulisse de sirene, să intru mai des decât mi-aş fi dorit în aceste locuri de pierzanie, dar spre deosebire de el, eu chiar reuşeam să dezleg lanţurile…

Bucătăria grecească este una dintre preferatele mele deoarece, mediteraneeană fiind, conţine peşte, fructe de mare şi multe legume. Am mâncat souvlaki, o variantă de fast food grecesc. Bucăţile de carne marinată se îmbălsămează cu mirodenii, se prăjesc în ulei încins şi sunt puse cu orez într-o lipie peste care se aşează o scufie de tzatziki. Interesant este şi biftecul cu brânză veche în interior, copt la grătar şi servit fierbinte.  Mi-au plăcut sărmăluţele din orez cu foi de viţă, fragede de se topesc în gură şi musacaua din carne de vită, ambele servite la aperitiv. Salata grecească cu  castraveţi, roşii, brânză feta şi ulei de măsline presat la rece, este de  găsitvîn absolut orice tavernă, la un preţ modest.

Dacă iubeşti peştii şi fructele de mare, mergi la psarotaverna – restaurante pescăreşti - în  care vei găsi calmari, scoici preparate în multe feluri, inclusiv sub forma unor supe onctuoase cu multă brânză, caracatiţa la grătar ori gavros – peşti mici cu catofi prăjiţi.

Shopping, suveniruri şi locuri de distracţie

Dacă eşti cu copii la Salonic,  după ce ai obosit să vizitezi obiective turistice, du-i la Magic Park. Este cel mai mare din Grecia şi cât se dau ei în toboganele şi roţile ameţitoare, ai timp să-ţi tragi sufletul sau să savurezi o cafea grecească şi o prăjitură.

Aveţi grijă când cumpăraţi suveniruri, căci grecii nu se sfiesc să profite de inocenţa turiştilor. Daca nu vei reuşi să negociezi suficient de convingător prin semne, mai bine renunţă şi cumpără-le direct din magazinele de profil care au şi obiecte frumoase de artă locală.

În centrul Salonicului există sute de magazine, boutiquri cu mărfuri amestecate şi multe magazine de bijuterii. Am avut surpriza să constat că nu poţi intra decât după ce proprietarul desface sisteme complicate de siguranţă. Un asemenea mod de a face comerţ mă irită şi în mod normal aş fi plecat, dar curiozitatea a învins. Am vrut să văd ce valori aveau să justifice o atare politică faţă de clienţi. Am ieşit bombănind, căci bijuteriile – printre care multe gablonţuri (!) - în ciuda faptului că erau la limita kitsch-ului, erau securizate în sipete de sticlă închise cu lacăt şi afişau preţuri exorbitante.  

Viaţa de noapte este la ea acasă, oriunde in Grecia, deci şi la Salonic. De fapt, grecii îţi lasă impresia că-şi petrec întreaga viaţă prin taverne. Sunt pe stradă, la micile resturante cu mese afară încă de la cafeaua matinală şi tot afară îşi iau prânzul, indiferent de vârstă şi preocupări. Petrec până dimineaţa, chiar dacă a doua zi merg la serviciu, fapt de neînţeles, dar care face parte din felul de a fi al acestui popor. Dacă vrei să cunoşti spiritul artistic tradiţional, mergi la un club bouzoukia unde se cântă şi se dansează până în zori.

Salonicul este un oraş extem de animat, cu o personalitate bine conturată şi cu mult nerv.  Eşti nevoit să mergi umăr la umăr cu cetele de turişti şi localnici ce se revarsă de pretutindeni,  într-o atmosferă de vacarm. Vei înţelege repede că acesta este farmecul locului, te vei integra şi vei fi fericit să strângi numai amintiri plăcute.

 
 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite