Cine poate să îi dea lovitura de graţie lui Ponta?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eficienţa Guvernului Ponta trebuie măsurată în kilometri de autostradă!

Am înţeles cu toţii că Victor Ponta vrea să rămână cu orice preţ în fruntea guvernului. Ştie că odata plecat, poate avea probleme atât la votul pentru cererea de ridicare a imunităţii, cât şi la congresul din octombrie. Pentru Ponta e ori la bal, ori la spital. Preţul pe care îl plăteşte România nu intră în calculele premierului.

Ce va consemna viitorul raport MCV? Faptul că va da apă la moară celor care nu ne doresc în spaţiul Schengen, toate acestea sunt nişte mize foarte mici pentru cel care ocupă postul de premier.

Dar cine îi poate da lovitura de graţie:

Cetăţenii?

În primul rând ar trebui să fie cetăţenii, prin implicarea lor activă şi participarea lor la mitinguri de protest. Ar trebui să fie conştienţi de mizele mult mai mari pe care le are România ca ţară în aceste momente. Probabil că nu o să se întâmple. A venit vara, iar faptul că întreaga clasă politică are o imagine negativă îi va face să îşi vadă de vacanţă şi de treburile personale. În decembrie, protestele existau pentru că li se lua un drept. Acum nu există în percepţia publică preţul pe care îl va plăti România ca urmare a gestului premierului de a se ţine de scaun când e cercetat penal. Nu există în percepţie preţul pe care îl va plăti fiecare român. Românii s-au învăţat să fie pragmatici. Trebuie să simtă că pierd sau că au de câştigat ceva pentru ca să se manifeste. Nu poţi să îi condamni, aşa i-au învăţat politicienii, cei care trebuiau să fie şi formatori de opinie şi mai ales de modele.Tocmai de aceea, sunt sigur că nu se va forma o masă critică ce ar putea duce la o presiune atât de mare încât Ponta să demisioneze.

DNA?

În funcţie de cursul anchetei, probabil vor apărea elemente noi ce pot duce dispunerea unor măsuri noi: control judiciar, caz în care premierul nu îşi mai poate desfăşura normal activitatea. Îl va împiedica pe Ponta un posibil „control judiciar” să se desfăşoare? E de ajuns pentru Ponta să demisioneze? Probabil nu. Cu toate acestea, DNA va putea clătina serios scaunul lui Victor Ponta. Nu vreau să mă gândesc la DNA ca la un actor politic, pentru că ei îşi fac treaba lor şi faptul că ancheta este pornită de 3 ani şi se lucrează în continuare la ea, dovedeşte faptul că DNA este independentă, dar în aceste momente, într-adevăr, DNA a ajuns actor politic, cel puţin pentru cei care nu şi-l mai doresc pe actualul Prim-Ministru.

Cancelariile străine?

Pare că suntem într-o situaţie fără ieşire. Ponta refuză să demisioneze. Opoziţia nu are forţa parlamentară necesară să îl dărâme. Însă nu e chiar aşa, mai rămâne o forţă care lucrează, nu atât la vedere, ci mai mult pe canale diplomatice. Forţa cancelariilor străine, care s-a văzut şi în 2012. Vă mai aduceţi aminte episodul în care Ponta a fost chemat pe aeroport să se întâlnească cu un înalt oficial englez? Contextul de atunci era următorul, Ponta trebuia să treacă ordonanţa cu schimbarea pragului electoral. După această vizită, nu a mai făcut-o. Era mult prea mult şi pentru el, după ce oricum călcase în picioare Constituţia.

Din păcate, azi putem spera doar la o forţă de acest gen pentru ca premierul, suspect într-un caz de spălare de bani, să îşi facă datoria şi să îşi prezinte demisia de onoare.

Nu e normal să aşteptăm de la cancelariile stăine să îşi exercite presiunea politică pentru ca Ponta să demisioneze. Nu este normal ca mulţi să aibă aşteptări ca efectele activităţii DNA să aibă consecinţe politice (putem spune că aşa se va da apa la moară Antenei 3 în decredibilizarea activităţii instituţiei), nu este normal să nu avem aşteptări de la reacţia populaţiei. Aceasta este însă realitatea din România şi tocmai de aceea nimeni nu ştie cât va mai dura această criză.

Citiţi şi alte materiale pe trendscan.ro

Un text semnat de Cristian Hriţuc


Cristian Hriţuc a activat în zona marketingului politic având la activ numeroase campanii. Din anul 2000 şi până în prezent a lucrat atât în campaniile locale, parlamentare şi prezidenţiale ca şi consultant. Are experienţă atât în ţară cât şi în Republica Moldova unde a fost activ de-a lungul a mai multor ani. Cristian Hriţuc a fost consilier al Preşedintelui României în perioada 2012-2014.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite