China, mesaj strategic neobișnuit pentru Ungaria lui Viktor Orban, țară membră UE și NATO

0
0
Publicat:

Chiar senzațională și neobișnuită este această știre care vine ca o surpriză strategică totală în momentul în care Occidentul se pregătește (sau spune c-ar vrea) să ia măsuri dure împotriva unei Chine care ajută Rusia în efortul său militar împotriva Ucrainei.

Foto: convorbiri le oficiale la Budapesta între Wang Xiahong, ministrul chinez al securității națion
Foto: convorbiri le oficiale la Budapesta între Wang Xiahong, ministrul chinez al securității națion

Rezultatul convorbirilor de la Budapesta este sintetizat de ministrul chinez care a spus că cele două țări s-au angajat să adâncească o colaborare și cooperarea în domeniul politic și de securitate, odată cu semnarea unei serii de înțelegeri și „care adâncesc încrederea reciprocă...și întăresc comunicarea strategică și colaborarea în probleme internaționale și regionale”. Pentru a calibra cât mai corect șocul produs pe piețele diplomatice (și nu numai din Europa), să mai adăugăm și mesajul primului ministru ungar care definea China drept un ”un prieten bun și un tovarăș de drum care a trecut testul timpului”.

Picture2 png

Ce ar trebui să atragă atenția în mod deosebit? După părerea mea, nu este vorba doar despre reuniunea respectivă și care vine imediat după Conferința de la Munchen unde statele occidentale au încercat să facă un front comun, cât se poate de vocal și impresionant, tocmai pentru a marca revenirea spiritului ofensiv în relațiile internaționale, mai ales în ce privește reacția față de Rusia. Cred că cele mai importante și eventual pline de consecințe directe sunt cele spuse ieri de ministrul chinez care sunt enumerate domeniile discutate și care, a subliniat foarte apăsat acest lucru, sunt similare marilor obiective urmărite de China prin proiectul „Noului Drum al Mătăsii”:

Se speră că cele două părți își vor dezvolta cooperarea în domenii își vor adânci cooperarea în domenii precum lupta anti teroristă, împotriva criminalității transnaționale, a securității proiectelor din Noul Drum al Mătăsii și întărirea capacităților de aplicare a legii, și a aplicării legii și cooperării de securitate”  .

Deschiderea este făcută, interesantă cu atât mai mult cu cât Ungaria a comunicat că este foarte aproape să aprobe intrarea Suediei în NATO, un joc diplomatic pe muchie de cuțit, asemănător cu cel al Turciei,. Profitând din plin d problemele interne majore de pe piața politică internă din SUA și oferind un nou teren strategic de joc pentru partenerii europeni. Ungaria joacă la un nivel de diplomație ofensivă care, exact ca în cazul Turciei, o face de neînlocuit pentru orice scenariu de reconfigurare a spațiului economic european  confruntat în unele puncte cu apropierea de recesiune.

Este posibil de imaginat, în acest context, că oferta chineză de revigorare a unui terminal european pentru Noul Drum al Mătăsii să vină în contextul în care spațiul din sud, cel al mărilor calde, să fie aprins acum într-un conflict regional. Succesul unui asemenea demers va depinde de considerente economice, mai puțin de cele ideologice care sunt acum blocate în susținerea unui efort financiar în sprijinul Ucrainei, fără limită de sumă și fără limită de timp.

Nu cred însă, chiar și în acest context, că s-ar putea redeschide foarte rapid porți general-europene care să susțină un demers de recuperare de amploarea celui sperat de chinezi, tocmai pentru că, la dimensiunea globală, se adâncește prăpastia între blocul occidental și cel al statelor din BRICS.

Picture3 png

Dar se prea poate să fie vorba și de un raționamt mai profund bazat pe milenara lecție de strategie militară oferită de geniul lui Sun Tzu care spunea că „atunci când ești capabil să faci ceva, prefă-te că nu ești în stare să faci nimic. Când vrei să acționezi , mimeză inactivitatea. Când ești aproape, mimează îndepărtarea. Când ești departe, mimeză apropierea”.  De așteptat, nu prea mult, căci spațiul european este în plină reorganizare, mai întâi economică de supraviețuire, mi apoi strategică în noi alianțe.

Cine vor fi actorii din noile alianțe și pe baza căror argumente existențiale se va muta în următorul joc d cărți, de șah sau de go, după caz? De-abia atunci vom vedea  dacă Sun Tzu avea dreptate când spunea că „arta supremă a războiului este să-ți învingi adversarul fără luptă”. Până atunci, adversarii potențiali își consumă resursele strategice.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite