Cele mai bune metode de reducere a dioptriilor

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Purtarea ochelarilor nu este acceptată cu plăcere de toată lumea, din 
motive diferite: schimbă fizionomia, se aburesc, se rup, te îmbătrânesc 
etc.”
„Purtarea ochelarilor nu este acceptată cu plăcere de toată lumea, din motive diferite: schimbă fizionomia, se aburesc, se rup, te îmbătrânesc etc.”

Nevoia de a purta ochelari sau viciile de refracţie includ miopia, hipermetropia şi astigmatismul şi toate duc la nevoia de a purta ochelari sau, pentru cei care nu doresc, lentile de contact.

Miopii şi cei cu astigmatism nu văd bine la distanţă, iar hipermetropii nu văd bine nici la distanţă, nici la aproape. Purtarea ochelarilor nu este acceptată cu plăcere de toată lumea, din motive diferite: schimbă fizionomia, se aburesc, se rup, te îmbătrânesc etc. Lentilele de contact se pun dimineaţa, se scot seara, necesită măsuri de igiena mai aparte, pot da intoleranţă în timp etc. De aceea, mulţi pacienţi caută soluţii pentru a nu mai purta aceste „proteze“, cum sunt ochelarii sau lentilele de contact.

Sunt diferite metode pentru a realiza acest deziderat, în funcţie de dioptrie, de vârstă, dar şi de experienţa şi de concepţiile chirurgului oftalmolog, înţelegându-se că este nevoie de o intervenţie chirurgicală.

O metodă de a scăpa definitiv de ochelari sau de lentile de contact este chirurgia refractivă cu laser, mai exact corectează viciile de refracţie ale ochiului, ce apar prin modificări ale corneei, o componentă anatomică a ochiului.

În ce situaţii este eficientă chirurgia

Corecţia prezbiopiei (scăderea cu vârsta a posibilităţii de a citi de aproape) cu ajutorul tehnicilor laser nu a luat încă o mare amploare şi, chiar dacă se face în anumite centre oftalmologice din lume, corecţia nu este permanentă şi nu are proba timpului.

Miopia de până la -7 D se poate reduce prin operaţii cu laser (Lasek, Prk, Lasik).

Hipermetropia se corectează prin laser cu destulă precizie până la +4 D, depinzând de caz.

Astigmatismele de 3-4 D se pot corecta cu laser.

Practicăm cu succes de peste 10 ani acest tip de operaţii, mii de pacienţi beneficiind de astfel de operaţii.

Se poate schimba cristalinul

În cazurile în care dioptriile sunt mai mari de  -7 la miopie, +4 la hipermetropie sau 3 la astigmatism, o modalitate de scădere a numărului de dioptrii este schimbarea cristalinului. Cristalinul este o lentilă din interiorul ochiului, similară celei din interiorul aparatului de fotografiat, ea focalizând imaginea pe retină.

În aceste cazuri, se înlocuieşte cristalinul natural cu un cristalin artificial adaptat la puterea dioptrică necesară. În cazul în care dioptriile sunt foarte mari, sunt disponibile cristaline personalizate.

​Pentru a beneficia de operaţii cu laser, trebuie ca vârsta să fie, cel mai bine, de peste 18-20 ani, refracţia oculară să fie stabilă, adică să fim siguri că dioptriile nu mai cresc (mai ales în cazul miopiilor). Operaţia este recomandată pentru cei ce vor să renunţe la ochelari sau la lentile de contact.

Pacienţii nu trebuie să aibă alte afecţiuni sistemice (reumatism articular acut, leucemii, limfoame sau alte neoplazii etc.).

Persoanele care au purtat lentile de contact vor întrerupe portul lor cu una-două săptămâni înainte de operaţie, iar apoi vor face o serie de investigaţii, care să ne confirme starea de sănătate a ochiului.

Operaţia se realizează fără internare, cu anestezie topică (picături), fără pansament obişnuit, el fiind înlocuit cu lentile de contact.

Tipuri de operaţie cu laser sunt:

  • PRK (photorefractive keratectomy),
  • LASEK ( Laser assisted subepithelial keratectomy) – seamănă cu precedenta, dar este mai bine tolerată
  • LASIK (laser in situ keratomileusis), o secţiune a unei foiţe din cornee, sub care se aplică laser excimer. Toate aceste tehnici sunt foarte sigure, fiecare chirurg având preferinţe, în funcţie de experienţa sa.  

După operaţie

În primele 24-72 de ore, postoperator, apare senzaţia de corp străin, lăcrimare, fotofobie, chiar durere care cedează la administrarea de antalgice . Pacienţii vor purta ochelari de soare pentru protecţie şi vor urma tratament topic cu antiinflamatorii steroidiene si nesteroidiene, cicatrizante corneene etc.

În prima lună, pacienţii vor evita expunerea la soare, aburi, fum, machiaj, precum şi efortul fizic.

Recuperarea totală postoperatorie este variabilă, putând dura până la câteva luni.

Pe termen lung, în majoritatea cazurilor, evoluţia postoperatorie este favorabilă.

Pentru metodele LASEK şi PRK, complicaţiile ce pot apărea sunt rare, constând în: vindecare lentă a epiteliului corneean, „haze“ (ceaţă) cornean şi halouri, dificultate la vederea nocturnă sau la lumina puternică, regresia parţiala a rezultatului.

Infecţiile oculare sunt extrem de rare, fiind dependente de respectarea unei igiene riguroase de către pacient. Aparatele laser din ţara noastra sunt de ultimă generaţie,  ce oferă în plus faţă de generaţiile anterioare precizia mult mai mare a corecţiei dioptriilor şi creşterea confortului pacientului.

Operaţia de scădere a dioptriilor cu laser are o rată foarte mare de succes, este uşor suportată de către pacient, iar vindecarea este rapidă. În România, preţul unei astfel de operaţii, cu toate că se efectuează cu exact aceeaşi aparatură de ultimă oră, este mult mai mic decât în ţările vecine, în Comunitatea Europeană sau în Statele Unite ale Americii.

Opinii

Mai multe de la Mircea Filip


Ultimele știri
Cele mai citite