
Ce pregătesc China și Rusia în spatele ușilor închise? Vizita premierului Wang Yi la Moscova. China la zi
0În materialul de astăzi „China la zi”, vă prezentăm traducerea unui articol publicat de The Paper, una dintre cele mai influente platforme media chineze, recunoscută pentru analiza sa detaliată a relațiilor internaționale și pentru reflectarea unor perspective oficiale privind dinamica globală.

Vizita oficială a ministrului chinez de externe, Wang Yi, în Federația Rusă (31 martie – 2 aprilie) are loc într-un moment de maximă sensibilitate pentru arhitectura geopolitică globală. Pe fundalul reluării contactelor ruso-americane, al tensiunilor continue din Orientul Mijlociu și al războiului prelungit din Ucraina, dialogul la nivel înalt dintre Beijing și Moscova devine un indicator esențial al reconfigurărilor în curs din sistemul internațional.
Materialul tradus oferă o imagine nuanțată asupra modului în care China și Rusia își articulează cooperarea strategică într-o „nouă eră” a parteneriatului bilateral, cu accent pe consolidarea coordonării diplomatice și pe pregătirea întâlnirii Xi–Putin, preconizată pentru luna mai.

În același timp, vizita ministrului francez de externe, Jean-Noël Barrot, la Beijing (27–28 martie), semnalează așteptările explicite ale Europei ca Beijingul să își asume un rol activ în facilitarea păcii. Barrot a declarat că China „are, de asemenea, un rol de jucat în convingerea Rusiei să vină la masa negocierilor cu propuneri serioase și de bună credință”, reliefând disonanța dintre poziționarea Chinei ca mediator imparțial și sprijinul său tacit pentru Moscova.
Potrivit Le Monde, Beijingul mizează pe nemulțumirea Europei față de actuala administrație americană pentru a-și promova imaginea de partener alternativ, susținător al multilateralismului și al unei ordini globale „bazate pe reguli”.
În acest context ambiguu, vizita lui Wang Yi la Moscova devine un test al coerenței Chinei între discursul său diplomatic și realitatea angajamentelor geopolitice. Reacțiile europene indică o vigilență crescută față de riscul consolidării unei axe Beijing–Moscova, percepută ca o posibilă amenințare la adresa echilibrului internațional.
Redăm în continuare traducerea din limba chineză a articolului menționat mai sus:
Diplomație la nivel înalt: Wang Yi, în vizită oficială la Moscova pentru consolidarea coordonării strategice și aprofundarea relațiilor bilaterale
La data de 31 martie, Wang Yi, membru al Biroului Politic al Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez și ministru al Afacerilor Externe, a început o vizită oficială de trei zile în Federația Rusă. Anterior, pe 28 martie, Ministerul chinez de Externe anunțase că, la invitația ministrului rus de externe Serghei Lavrov, Wang Yi va efectua o vizită oficială în Rusia în perioada 31 martie – 2 aprilie. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Guo Jiakun, a declarat că, pe durata vizitei, Wang Yi se va întâlni cu lideri ruși și va avea convorbiri oficiale cu Lavrov. China este dispusă să valorifice această ocazie pentru a colabora cu partea rusă în vederea implementării consensului important stabilit de cei doi șefi de stat, precum și pentru a avea un schimb de opinii aprofundat cu privire la dezvoltarea viitoare a relațiilor bilaterale și la problemele internaționale și regionale de interes comun.
Wan Qingsong, director adjunct al Institutului de Studii Ruse și Eurasiatice din cadrul Universității Normale din China de Est ( Huadong Shifan Daxue), a declarat pentru publicația The Paper că vizita lui Wang Yi continuă dinamica pozitivă a interacțiunii constante dintre China și Rusia și joacă un rol important în pregătirea întâlnirii dintre cei doi șefi de stat programate pentru acest an. Vizita contribuie la consolidarea relației bilaterale și la aprofundarea parteneriatului strategic global de coordonare dintre China și Rusia în noua eră.
Consolidarea coordonării strategice dintre China și Rusia – o pregătire pentru diplomația la nivel înalt
Aceasta este prima întrevedere dintre cei doi miniștri de externe după ce s-au întâlnit în februarie, la Johannesburg, în cadrul reuniunii miniștrilor de externe ai G20. Potrivit agenției de presă ruse TASS, Lavrov și-a exprimat încă de atunci dorința ca Wang Yi să viziteze Rusia și ca cei doi să aibă o nouă întrevedere la Moscova.
În ultimii ani, cooperarea dintre China și Rusia s-a menținut la un nivel înalt. Întâlnirile și convorbirile dintre șefii de stat ai celor două țări au fost frecvente. Anul 2024 a marcat 75 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între China și Rusia. Președintele Xi Jinping și președintele Vladimir Putin au avut întrevederi oficiale în luna mai la Beijing, în iulie la Astana, capitala Kazahstanului, și în octombrie la Kazan, în Federația Rusă.
Cu ocazia vizitei președintelui Putin în China, în mai 2024, cele două părți au emis o „Declarație comună privind aprofundarea parteneriatului strategic global de coordonare în noua eră între Republica Populară Chineză și Federația Rusă, cu prilejul aniversării a 75 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice”. Această declarație, care depășește 12.000 de caractere chinezești, trece în revistă realizările celor 75 de ani de relații bilaterale și trasează direcțiile pentru dezvoltarea viitoare a relațiilor dintre cele două țări. Merită subliniat faptul că termenul „cooperare” apare de peste 100 de ori în document, iar pasajele referitoare la cooperarea în domenii precum industria manufacturieră, tehnologiile înalte, energia nucleară, ruta arctică, accesul la mare prin fluviul Tumen și dezvoltarea în comun a insulei Heixiazi au atras o atenție și un interes considerabil din partea opiniei publice internaționale.
Din primele luni ale anului 2025, contactele la nivel înalt dintre China și Rusia s-au intensificat constant. Pe 21 ianuarie, după-amiaza, președintele Xi Jinping a avut o întrevedere video cu președintele Putin la Marea Sală a Poporului din Beijing, ocazie cu care și-au transmis urări cu prilejul Anului Nou Chinezesc și au trasat direcțiile de dezvoltare a relațiilor bilaterale pentru anul următor. De asemenea, au discutat și coordonat pozițiile celor două țări în privința unor teme internaționale și regionale majore.
La solicitarea părții ruse, Xi Jinping a avut, pe 24 februarie, o convorbire telefonică, cu președintele Putin. Xi a subliniat că China și Rusia sunt vecini buni care nu pot fi despărțiți, prieteni adevărați care se sprijină reciproc și parteneri în dezvoltare comună.
Este de remarcat că această convorbire telefonică a avut loc după o discuție între Donald Trump și Vladimir Putin. Potrivit agenției Xinhua, Putin a prezentat cele mai recente evoluții privind contactele ruso-americane și poziția de principiu a Rusiei în privința crizei din Ucraina, afirmând că partea rusă este hotărâtă să elimine cauzele fundamentale ale conflictului ruso-ucrainean și să ajungă la o soluție de pace durabilă și sustenabilă.
Potrivit unui alt raport al agenției de presă Xinhua, la data de 28 februarie, președintele Xi Jinping l-a primit la Beijing pe Nikolai Patrușev, secretarul Consiliului de Securitate al Federației Ruse. În aceeași zi, Wang Yi a avut, de asemenea, la Beijing, un schimb strategic de opinii cu Patrușev.
În cadrul conferinței de presă regulate a Ministerului chinez de Externe din 28 martie, purtătorul de cuvânt Guo Jiakun a declarat că China și Rusia sunt parteneri de coordonare strategică globală în noua eră. În ultimii ani, sub conducerea strategică a celor doi șefi de stat, China și Rusia au promovat în mod constant spiritul de vecinătate durabilă, cooperare strategică deplină și parteneriatul reciproc avantajos, aprofundând coordonarea „spate în spate” (back-to-back) și extinzând cooperarea pragmatică în multiple domenii. Aceste eforturi au contribuit semnificativ atât la dezvoltarea și revitalizarea fiecărei țări, cât și la apărarea principiilor fundamentale ale relațiilor internaționale.
Profesorul Wan Qingsong a afirmat că vizita lui Wang Yi în Rusia are o dublă semnificație: pe de o parte, în fața actualei schimbări a peisajului geopolitic global, China și Rusia doresc să valorifice această oportunitate pentru a discuta modalitățile de consolidare suplimentară a coordonării strategice; pe de altă parte, vizita are rolul de a pregăti din timp viitoarea întâlnire dintre liderii celor două țări, programată pentru anul în curs.
Potrivit agenției de presă ruse TASS, în luna februarie, în cadrul unei intervenții în Duma de Stat (camera inferioară a Parlamentului rus), ministrul de externe Serghei Lavrov a declarat că liderul chinez ar putea efectua o vizită în Rusia în luna mai, participând la ceremoniile de comemorare a Zilei Victoriei. La rândul său, președintele Putin ar avea în plan o vizită în China la sfârșitul lunii august sau începutul lunii septembrie. Ziarul Lianhe Zaobao din Singapore a relatat informații similare, citându-l pe fostul vicepremier rus Alexei Overchuk, care a participat la Forumul Boao pentru Asia.
În cadrul conferinței de presă din 7 martie, dedicată relațiilor externe, Wang Yi a declarat că în acest an, care marchează 80 de ani de la victoria în cel de-Al Doilea Război Mondial, China și Rusia vor folosi această aniversare ca oportunitate pentru a promova o interpretare corectă a istoriei războiului, a apăra realizările obținute prin victoria în război, a susține sistemul internațional cu Organizația Națiunilor Unite în centrul său și a contribui la o ordine internațională mai dreaptă și mai echitabilă.
„Anul acesta, în care se comemorează 80 de ani de la victoria în Al Doilea Război Mondial, cele două țări doresc, fără îndoială, să folosească acest moment semnificativ pentru a discuta modalitățile prin care pot îmbogăți și aprofunda parteneriatul lor strategic global de coordonare în noua eră”, a declarat Wan Qingsong. „Evidențierea memoriei istorice comune privind cel de-Al Doilea Război Mondial va oferi o forță motivațională spirituală suplimentară și o substanță mai profundă relațiilor bilaterale.”
China și Rusia – „o constantă într-o lume turbulentă”
De la începutul acestui an, situația internațională, în special cea geopolitică, a suferit schimbări majore: conflictul ruso-ucrainean, aflat în al treilea an, a intrat într-o nouă etapă, relațiile ruso-americane dau semne de detensionare, influențând astfel dinamica geopolitică; în Orientul Mijlociu, după o perioadă de relativă calmare la sfârșitul anului trecut, a izbucnit un nou val de criză. Potrivit agenției de presă ruse Sputnik, miniștrii de externe ai Rusiei și Chinei urmează să discute aspecte legate de relațiile bilaterale, inclusiv contactele la nivel înalt și foarte înalt, precum și cele mai presante subiecte de pe agenda internațională, cum ar fi perspectivele de soluționare a crizei din Ucraina.
În cadrul conferinței de presă susținute pe 7 martie, în marja „Celor Două Sesiuni” (Lianghui), ministrul chinez de externe Wang Yi a declarat că relația dintre China și Rusia este una matură, rezilientă și stabilă, care nu se modifică în funcție de evenimente conjuncturale și nu este influențată de terți, reprezentând astfel o constantă într-o lume agitată, și nu o variabilă într-un joc geopolitic. Profesorul Wan Qingsong a subliniat că, de-a lungul timpului, China și Rusia și-au consolidat constant cooperarea în multiple domenii, în special în ceea ce privește menținerea păcii, securității și stabilității în regiunile din vecinătatea celor două țări.
Unul dintre punctele centrale de interes ale acestei vizite a lui Wang Yi este mesajul comun pe care China și Rusia îl pot transmite în legătură cu criza din Ucraina.
De la declanșarea conflictului ruso-ucrainean în urmă cu trei ani, China a jucat un rol activ de mediere, făcând apel la încetarea focului și soluționarea pe cale pașnică a conflictului. În timpul convorbirii telefonice dintre liderii celor două țări din luna februarie, președintele Xi Jinping a reiterat principiile propuse de China încă de la escaladarea crizei, printre care se numără „cele patru puncte esențiale” privind soluționarea conflictului. În septembrie anul trecut, China a colaborat cu Brazilia și alte state din Sudul Global pentru a forma un grup de lucru denumit „Prietenii păcii” în cadrul crizei ucrainene, cu scopul de a crea un climat favorabil unei soluționări politice și de a acumula condiții propice negocierilor. China încurajează toate părțile, inclusiv Rusia, să depună eforturi active pentru detensionarea situației.
În opinia lui Wan Qingsong, China și Rusia vor avea un schimb aprofundat de opinii cu privire la această chestiune. El a remarcat că, în ultima perioadă, atât Rusia, cât și SUA și Ucraina, au făcut eforturi în direcția unui armistițiu și a garantării securității în regiunea Mării Negre. „China sprijină, desigur, aceste eforturi și își exprimă speranța ca focul să înceteze cât mai curând posibil”, a afirmat el. „Este foarte probabil ca cei doi miniștri de externe să abordeze acest subiect în cadrul întrevederii lor, deoarece dorința de încetare rapidă a ostilităților nu aparține doar Chinei, ci reprezintă și o așteptare comună a numeroaselor țări din Sudul Global.”
Este important de menționat că, în zilele de 25 și 27 martie, Wang Yi a avut, la Beijing, întrevederi cu ministrul de externe al Portugaliei, Paulo Rangel, și cu ministrul de externe al Franței, Stéphane Séjourné, în cadrul cărora a discutat, printre altele, și despre criza din Ucraina.
Wan Qingsong consideră că, după revenirea lui Donald Trump în centrul atenției pe scena politică americană, atitudinea SUA față de Rusia și conflictul din Ucraina s-a schimbat radical, ceea ce a amplificat sentimentul de nesiguranță în Europa. Tot mai multe țări europene doresc să colaboreze cu China pentru a ieși mai repede din această criză și speră ca Beijingul să joace un rol și mai activ în facilitarea negocierilor și promovarea păcii.
„Rămâne de văzut ce fel de consens pot atinge China și Rusia în privința crizei ucrainene”, a conchis Wan Qingsong, „însă speranța comună de a pune cât mai curând capăt războiului și de a reinstaura pacea constituie, fără îndoială, unul dintre subiectele-cheie ale vizitei ministrului Wang Yi la Moscova.”
Ideea unei „alianțe cu Rusia pentru a contracara China” este doar un „vis unilateral”
Vizita ministrului Wang Yi în Rusia are loc într-un moment în care relațiile dintre Statele Unite și Federația Rusă par să revină pe un făgaș de dialog, iar contactele dintre cele două părți se reiau treptat. În această perioadă, mass-media internațională a speculat intens ideea că administrația Trump ar urmări o strategie de „alianță cu Rusia pentru a contracara China” sau de „limitare a Chinei cu ajutorul Rusiei”, ceea ce a generat un interes ridicat asupra evoluției relațiilor trilaterale China–Rusia–SUA.
Pe 7 martie, Wang Yi a declarat că, indiferent de cum se schimbă mediul internațional, logica istorică a prieteniei dintre China și Rusia rămâne neschimbată, iar motivația internă a acestei relații rămâne la fel de puternică. Ambele părți au tras concluzii profunde din lecțiile istoriei și au decis să mențină o vecinătate pașnică permanentă, să dezvolte o coordonare strategică amplă și să urmărească o cooperare reciproc avantajoasă, deoarece aceasta este în interesul fundamental al popoarelor celor două țări și în concordanță cu direcția progresului epocii actuale. China și Rusia au explorat deja o cale proprie de relaționare, bazată pe nealiniere, neconfruntare și neîndreptare împotriva unei terțe părți, situându-se în avangarda noii paradigme a relațiilor între marile puteri și oferind un exemplu de relație între state vecine.
Profesorul Wan Qingsong a subliniat că relația sino-rusă „se bazează pe fundamente solide de ordin politic, diplomatic, economic și civilizațional, iar cei doi șefi de stat au ajuns la un consens privind menținerea unui parteneriat stabil, durabil și pragmatic între China și Rusia.”„Este posibil ca unii actori din Rusia să fie tentați de ceea ce s-ar putea numi „atracția Trump”, însă, per ansamblu, Rusia este conștientă că apropierea de Statele Unite în detrimentul relației cu China ar fi dăunătoare atât dezvoltării, cât și securității sale.”
De fapt, analizând evoluțiile recente, este evident că administrația Trump urmărește reluarea rapidă a contactelor cu Rusia și exercită presiuni asupra Ucrainei, în principal pentru a-și promova propriile interese. The New York Times a relatat pe 28 martie că Washingtonul a transmis Kievului un nou proiect de acord privind mineralele strategice, în care solicită nu doar controlul deplin asupra resurselor minerale, proiectelor energetice și infrastructurii din Ucraina, dar și refuzul explicit de a oferi garanții de securitate. Acest acord depășește cu mult cadrul înțelegerii economice preliminare încheiate luna trecută și a fost descris de un oficial ucrainean de rang înalt ca fiind „nedrept” și chiar „jefuitor”.
Potrivit unui alt raport al NBC News, în cadrul unui interviu acordat pe 30 martie, Donald Trump a declarat „că este foarte supărat” pe Vladimir Putin și a afirmat că, dacă Rusia se va dovedi responsabilă pentru lipsa unui acord de încetare a focului în Ucraina, va impune un al doilea nivel de taxe vamale asupra exporturilor de petrol rusesc. BBC a comentat că este pentru prima dată când Statele Unite lansează un avertisment ferm Rusiei pentru tergiversarea negocierilor privind armistițiul, semnalând o posibilă schimbare de ton a lui Trump în relația sa cu Putin și Federația Rusă.
Profesorul Wan Qingsong a subliniat că „fie că este vorba de președintele Putin, fie de alte voci lucide din Rusia, aceștia înțeleg foarte bine că ideea de „alianță ruso-americană pentru a contracara China” este doar o fantezie unilaterală a unor politicieni din SUA și Occident, promovată intens de anumite cercuri de opinie, cu scopul de a semăna discordie între China și Rusia. Totuși, concretizarea acestei idei este extrem de improbabilă.”
„China și Rusia sunt „vecini imposibil de separat” și, prin urmare, trebuie să coexiste pașnic”, a afirmat Wan.
La rândul său, în convorbirea telefonică din 24 februarie cu președintele Xi Jinping, președintele Putin a declarat că dezvoltarea relațiilor cu China reprezintă o alegere strategică pe termen lung a Rusiei, nu o opțiune de moment, și că această alegere nu este influențată de circumstanțele temporare sau de factori externi. În contextul actual, menținerea unei comunicări strânse între Rusia și China este în deplină conformitate cu spiritul parteneriatului strategic global de coordonare în noua eră și transmite, totodată, un semnal pozitiv privind rolul stabilizator pe care cele două țări îl joacă în afacerile internaționale.
Wan Qingsong a afirmat că, pe viitor, pe lângă menținerea unui nivel înalt de dezvoltare a relațiilor bilaterale, China și Rusia pot valorifica platforme precum Organizația de Cooperare de la Shanghai (OCS) și BRICS pentru a promova și dezvolta un nou tip de multilateralism. În cadrul acestor mecanisme și formate, cele două țări, în calitate de mari puteri cu influență globală, pot explora modalitățile prin care să conducă dezvoltarea organizațiilor internaționale non-occidentale, „contribuind astfel la transformarea ordinii globale, la perfecționarea sistemului de guvernanță globală și la avansarea procesului de construire a unei lumi multipolare.”
Sursa: aici
Paula Toma este Director executiv al Centrului de Studii Sino-Ruse (CSSR) din cadrul Fundației Universitare a Mării Negre „Mircea Malița”