Când miniştrii vorbesc în public doar ca să se afle în treabă...
0Poluarea la Iaşi sau la Bucureşti este de mult timp o problemă reală. Numai că actualul Ministru al Mediului, Tanczos Barna, membru al UDMR vrea, cu orice preţ să vorbească în public, chiar dacă tot ceea ce spune reprezintă aprecieri eronate, fără corespondent în realitate.
După ce autorităţile au spus că ultima poluare masivă din Bucureşti s-a datorat focurilor din noaptea de „Lăsata Secului”, în spaţiul public, a apărut o recomandare a Ministrului Mediului, Tanczos Barna, care solicita Primăriei Generale şi a primăriilor de sector să interzică pe viitor centralele termice de apartament care poluează şi înlocuirea lor cu alte centrale de bloc în noile clădiri de locuinţe care urmează să fie ridicate. Evident, această afirmaţie trebuie pusă în categoria „politicienii spun lucruri trăsnite”. Ministrul propus de UDMR a găsit „vinovaţii”, în persoana românilor sătui să fie furaţi ca în codru de cei ce se ocupă de falimentarul sistem centralizat de distribuţie a căldurii şi apei calde, care au făcut chiar credite bancare pentru a-şi instala centrale de apartament.
Totuşi, se pare că pe viitor, cei care ar produce aceste centrale termice care să deservească un bloc sau un grup de blocuri ar avea de câştigat. Evident, lucările ar fi mult mai complexe şi nu toate firmele ar putea participa la licitaţii. Cum acum încă există starea de alertă, cine ştie ce firmă agreată de guvern va ţinti şi va „împuşca” astfel de contracte. Până la urmă, această măsură ar putea creşte preţurile şi aşa mari ale locuinţelor nou construite sau ale celor care au sub 10 ani vechime. Să nu uităm că sunt cartiere întregi de locuinţe în oraşele româneşti, unele de dimensiunea unor mici oraşe care au fost dotate de la început cu centrale individuale. Dacă faci în aşa fel încât să elimini de pe piaţă firmele care se ocupă de comercializarea şi întreţinerea acestor instalaţii cum vor proceda românii care încă nu au terminat ratele la centrala individuală nou instalată în casă? Ei şi-au făcut nişte calcule, potrivit cărora investiţia iniţială ar putea fi rambursată prin economia la factura de încălzire în cel puţin cinci ani de la instalarea centralei termice de apartament.
În plus, sunt oraşe întregi unde sistemul public de distribuţie a energiei termice şi apei calde a falimentat din anii 90 sau funcţionează pe avarii. Aşadar, pentru ministrul propus de UDMR, românii sunt vinovaţi că s-au sacrificat pentru „luxul” de a avea căldură iarna şi apă caldă tot timpul anului. Sunt vinovaţi că nu mai vor să plătească facturi uriaşe la curent electric şi să plătească la sistemul public de distribuţie a apei calde fără ca apa caldă să curgă de la robinetele din băile lor.
Să înţeleg că ministrul Tanczos Barna consideră că un coş mai mare de evacuare a gazelor arse poluează mai puţin decât coşurile mai mici ale centralelor de apartament?
Nu ştiu dacă domnul ministru de la UDMR a avut curiozitatea să citească programul de guvernare al PNL vânturat în campaniile electorale din 2020 (pentru alegerile locale şi parlamentare). Probabil nu s-a găsit nimeni să i-l traducă în limba maghiară, ca să-l înţeleagă mai uşor. Acolo, liberalii promiteau să dubleze numărul gospodăriilor rurale şi urbane la sistemul de gaze naturale, într-un interval de timp cât mai scurt. Astfel, miliarde de lei din fonduri europene erau promise de PNL ca urmând să fie atrase în acest scop, pentru a reduce folosirea lemnului la încălzirea locuinţelor din mediul rural.
Astfel, milioane de coşuri urmau a se înălţa spre cer spre groaza politicianului UDMR care uită că Verestoy Attila, fostul lui coleg de partid, a patronat măcelărirea cu drujbele a milioane de metri cubi din pădurile aflate în fondul silvic al României din Harghita şi Covasna. Nu l-am auzit pe Tanczos Barna să spună ce măsuri a luat ca să oprească arderile ilegale de deşeuri la instalaţiile industriale din marginea Bucureştiului.
Specialiştii spun că o centrală termică de apartament pe gaz, care funcţionează prin condensare, poluează foarte puţin. Adică, un automobil pe benzină sau motorină care străbate Bucureştiul poluează cât aproape 3 000 de centrale de apartament.
Aşadar, dacă la ţară, gospodăria va avea coş de centrală termică pe gaz, la oraş, acest lucru urmează să fie interzis? De ani de zile, centralele termice de apartament sunt o industrie profitabilă, printre puţinele care mai merg azi, în plină pandemie. Instalarea, service-ul autorizat, reparaţiile sunt operaţiuni care au creat locuri de muncă şi care oferă locuri de muncă. Ba chiar, în ultimii ani, învăţământul profesional, învăţământul profesional-dual (nou introdus ca o reparaţie parţială dar binevenită a tragicei erori a Ecaterinei Andronescu de a desfiinţa învăţămţntul profesional), învăţământul tehnic liceal şi superior au şcolarizat şi au trimis pe piaţa muncii generaţii întregi de sprecialişti (tehnicieni şi ingineri) căutaţi şi care îşi fac meseria cu succes.
Aşadar, incapabil să lupte cu marii poluatori, incapabil să înţeleagă câte locuri de muncă s-ar pierde şi câte sute de mii de români ar rămâne fără posibilitatea de a-şi realiza un confort pe care autorităţile publice nu îl mai pot oferi, sau dacă îl oferă, nu este corespunzător şi costă enorm, ministrul Tanczos Barna a început să vorbească în public, să arate că fotoliul principal de la Ministerul Mediului este ocupat de cineva.