Călători prin viaţă (3)
0Iată şi al treilea interviu "Călători prin viaţă!", de data asta cu un tânăr minunat, care şi-a dorit să călătorească de mic şi apoi şi-a urmat pasiunea cu mult curaj şi ambiţie. Acum se pregăteşte de turul României pe bicicletă. Vă invit să-l urmăriţi pe Adrian...
1. Spune-mi câteva lucruri despre tine: cine eşti, ce faci, ce îţi doreşti de la viaţă.
Mă numesc Adrian, sunt un tânăr care încearcă să se descopere pe sine şi în primul rând lumea în care trăieşte, un om care apreciează şi iubeşte fiecare clipă trăită pe acest pământ. În 2014 am absolvit Facultatea de Jurnalism şi am decis să trăiesc fiecare clipă exact cum simt şi să călătoresc pe cont propriu. Nu a fost uşor, dar a fost cea mai bună decizie.
2. Când a început nebunia cu călătoriile, când ai ştiut că “trebuie” să călătoreşti, să vezi lumea?
Nebuniile au început destul de târziu în opinia mea. Undeva pe la 14-15 ani am ieşit din ţară, ca orice puşti din generaţia mea. Unul dintre părinţi a plecat să muncească afară şi astfel am avut ocazia să plec şi eu.
Totuşi, odată ce am intrat la facultate pot spune că am început să călătoresc din nevoie şi drag. Am început să privesc călătoriile nu doar ca un mod de relaxare sau escapadă cotidiană, ci ca pe o lecţie şi învăţatură venite de sus.
Graţie călătoriilor am avut ocazia să cunosc oameni minunaţi, de la care am învăţat o sumedenie de lucruri care mi-au deschis mintea.
3. În ce ţări ai călătorit şi unde ţi-a plăcut cel mai mult?
Am avut ocazia să călătoresc prin Austria şi Italia. Am fost fermecat de satele aşezate pe malul lacurilor montane sau aşezările micuţe aflate pe malul mării Mediterane. Îmi amintesc cu drag seara când am ajuns în Alpii Austriei într-o mică aşezare montană. Localitatea luminată radia în lacul de alături, iar de jur împrejur magnificii munţi vegheau calmi.
Însă, îmi amintesc cu drag şi de liniştea din campaniile siciliene. Mesele copioase luate cu localnicii. Aici am învăţat cu adevărat ce înseamnă dragostea şi respectul faţă de oamenii din jurul tău. Sicilienii mi-au arătat ce înseamnă omenia. Simplitatea şi frumuseţea locurilor m-au făcut să apreciez această insulă la fel de tare ca locurile natale.
4. Ai avut vreun moment de panică, de frică pe drum?
Inevitabil au existat. Nu am putut sau, poate câteodată nu mi-am dorit, să fiu cel mai precaut om cu mine. Însă întâlnirea cu lupul sau ursul în Carpaţii României sunt cel mai puţin plăcute amintiri, dar şi cele mai amuzante.
5. Ce planuri de viitor ai? Unde vrei să călătoreşti şi ce vrei să realizezi? Dacă ai putea pleca mâine oriunde ţi-ai dori, ce ai alege?
La începutul lunii iunie voi pleca într-un tur al României cu bicicleta. Vreau să promovez această ţară în primul rând în rândul semenilor. Observ că foarte puţini români îşi apreciază sau iubesc ţara, iar eu îmi doresc să le arăt că se înşeală şi că ar trebui să simtă norocoşi că s-au născut în acest ţinut.
Timp de trei luni voi călători prin toată ţara, de la câmpie la deal, de la munte la mare. Voi ţine un jurnal zilnic pe blogul personal. În toată această aventură, ca de obicei, voi fi nedespărţit de prietenul meu de nădejde, camera foto.
6. Ce rezultate ai vrea să ai cu blogul tău de travel?
Vreau să inspir tinerii din România (şi nu numai) să călătorească. Nimic şi nimeni nu îi va învăţa ce înseamnă lumea şi care este rostul nostru în această lume precum călătoriile. Acestea îţi deschid mintea şi după cum zicea filosoful Seneca “călătoria şi schimbarea locului aduc o nouă vigoare minţii.”
7. Care este visul tău cel mai înalt?
Îmi propun ca în viitor să fac un tur al lumii. Mi-aş dori să folosesc toate mijloacele de transport, pe jos, bicicletă, maşină, tren, avion, vapor, oricare dintre acestea sunt perfecte pentru aventura supremă. Şi ca acest proiect să nu fie un alt proiect de travel, voi apela la alternative, nu îmi doresc să dorm prin hoteluri sau să mănânc în cine ştie ce restaurant de cinci stele. Ca să simţi cu adevărat că ai fost într-un loc anume trebuie să trăieşti precum localnicii, doar aşa vei aprecia experienţa.

8. Ce ţări recomanzi cititorilor Adevărul să viziteze anul acesta?
Chiar dacă nu le-am vizitat încă, recomand Australia, Japonia sau Peru. Acestea sunt ţările pe care mi le-am propus ca destinaţii de vis de prea mult timp. Am citit atât de multe despre Deşertul Australiei, templele japoneze ori magnificul Machu Picchu, încât au devenit o obsesie plăcută pentru mine.
9. Dacă cineva ar vrea să facă ce faci tu, ce sfat i-ai da?
Deşi nu sunt omul care dă sfaturi, recomand un singur lucru: să se detaşeze de tot ceea ce înseamnă “comod”. A călători cu adevărat nu înseamnă sub nicio formă să stai liniştit pe scaunul maşinii care pleacă din punctul A spre punctul B. Nu, ca să călătoreşti trebuie să simţi aerul tare de munte, să simţi briza rece a mării sau lumina orbitoare a verii caniculare.
10. Spune-mi un singur lucru pe care l-ai găsit interesant în cursul de travel writing. Ce a făcut “click” pentru tine?
Graţie acestui curs am găsit motivaţia de care aveam nevoie pentru a pleca la drum. La finele acestuia în mintea mea şi-a găsit loc un paragraf pe care nu îl voi uita niciodată “Nu renunţa, Ai încredere în tine! ”
11. Unde te găsim în următoarea perioadă?
Până la începutul lunii iunie voi rămâne în Bucureşti, doresc să îmi iau un rămas bun cum se cuvine de la oraşul care m-a adoptat în urmă cu patru ani. Iar odată cu luna iunie îmi voi croi drum prin ţară, prima destinaţie fiind Târgovişte.
Mulţumesc frumos, Adrian! Drum bun si asteptam povestile tale.
Vrei şi tu să călătoreşti mai des, să câştigi bani din călătorii, să publici articole şi fotografii din vacanţele tale şi să îţi faci o carieră frumoasă din poveştile de pe drum? Nimic mai simplu. Iată cum să-ţi împlineşti visul! (mai sunt doar două zile din oferta de primăvară. Detalii aici!).