Banksy, o retrospectivă neautorizată

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mona bazooka în viziunea lui Banksy, un artist plin de contradicţii
Mona bazooka în viziunea lui Banksy, un artist plin de contradicţii

După ce a surprins lumea întreagă cu desenele sale şocante şi original de incisive, Banksy, super-starul scenei graffiti-ului mondial, a avut parte şi el de o surpriză care l-a scos din sărite. Fostul său impresar a deschis la Londra, o expoziţie cu vânzare... fără să-i ceară acordul.

Cel mai celebru artist anonim stradal al momentului, Banksy ştie ca nimeni altul să sfideze atât poliţia, cât şi lumea artei oficiale, reuşind să-şi ascundă chipul, dar nu şi renumele. Dovada este tocmai această primă retrospectivă neautorizată care s-a deschis în luna mai la celebra galerie de artă londoneză Sotheby's, comisarul expoziţiei fiind nimeni altul decât fostul său impresar, Steve Lazarides. Acesta l-a descoperit şi l-a însoţit în carieră încă de la începuturile sale, din anii' 90 şi până în 2008 când drumurile lor s-au despărţit. "Banksy a auzit despre această retrospectivă şi nu i-a făcut plăcere", afirmă fostul său impresar. Mai mult, absenţa acordului său a inspirat şi numele expoziţiei – neautorizată –, aceasta cuprinzând peste 70 de picturi, sculpturi şi lucrări pe hârtie care provin din colecţii particulare şi care sunt propuse spre vânzare cu preţuri între 5.000 şi 615.000 de euro.

Iar Banksy are şi motive să fie furios. Copilul teribil al artei stradale (niciodată nu a fost depusă vreo plângere împotriva sa) este agasat de disputa financiară din jurul lucrărilor sale. Extrem de talentat, ironic, cu un puternic spirit contestatar, Banksy poate fi considerat un trubadur al timpurilor moderne. Îi place să provoace şi să şocheze inspirându-se din realitatea politică şi socială a lumii moderne. Arta sa este un mijloc de a-şi manifesta nemulţumirea faţă de nedreptăţile care au loc în societatea actuală şi mai ales faţă de deciziile liderilor mondiali, totul fără a pretinde niciun fel de recunoaştere publică. De altfel, nu a vrut niciodată să expună într-o galerie, iar fanii săi apreciază tocmai refuzul acestuia de a deveni un artist oficial.

De nenumărate ori, Banksy s-a jucat cu fanii săi de-a şoarecele şi pisica, două scene devenind clasice pentru admiratori. Anul trecut, incognito stând pe o bancă din Central Park, Banksy şi-a vândut lucrări originale pentru nu mai puţin de 60 de euro, doar pentru faptul că era curios să afle valorea pe care fanii săi o acordă artei: ce cumpără ei de fapt?! Opera în sine sau semnătura artistului ?!. Nici new york-ezii nu-l vor uita aşa uşor, Banksy transformând gigantul oraş într-un muzeu efemer. Creier al operaţiunii numite "Better out than in" (Mai bine afară, decât înăuntru), talentatul artist britanic a răspândit în tot oraşul numeroase indicii pentru a-i ajuta pe cei curioşi să-i descopere desenele aruncate pe ziduri ascunse, pe cortinele de fier ale magazinelor sau pe câte un camion abandonat. Fără niciun fel de supărare, Banksy se amuza de fiecare dată când desenele sale erau vandalizate.

Aşadar, un artist complex care se detaşează de colegii săi de breaslă lansând un mod original de autopromovare. Fără niciun fel de susţinere oficială, numele său a devenit o marcă, iar lucrările sale se vând la preţuri exorbitante. De exemplu, lucrarea în care un băieţel cârpeşte drapelul american la o maşină de cusut, a dispărut de pe zidul unui magazin din Anglia, fiind vizibil doar câteva zile mai târziu într-o galerie cu vânzare din Miami. Mai mult, lucrarea era estimată undeva între 320.000 şi 452.000 de lire sterline. Fără comentarii. 

Actuala expoziţie s-a adaptat stilului rebel al lui Banksy, pereţii galeriei fiind repictaţi în întregime cu grafitti pentru a recrea spiritul universului stradal. Fostul său agent, în prezent proprietarul galeriei Lazarides, ţine piept oricăror acuzaţii afirmând că o mare parte din lucrările expuse au fost realizate iniţial în scop comercial şi au făcut parte deja din expoziţii cu vânzare. Mai mult, peste zece lucrări nu au fost prezentate niciodată publicului larg iar altele au fost expuse doar câteva zile sau ore, precum portretul reginei Marii Britanii, al cărui chip era un amestec între o maimuţă şi o femeie. Autorizată sa nu, pentru Lazarides această retrospectivă este un fel de recunoaştere şi chiar o nouă strategie de marketing a galeriei Sotheby's, prima galerie care l-a scos la vânzare pe Banksy. Expoziţia va dura până la sfârşitul lunii iulie, timp în care sunt convinsă că Banksy îşi agită cu nervozitate tubul de spray pentru a-i da o replică usturător de sugestivă fostului său agent.    

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite