Atac al Rusiei asupra independenţei presei din România

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rusia nu înţelege că nu ne mai aflăm sub protectorat ţarist, nici sub ocupaţie sovietică şi vrea să impună la Bucureşti linia editorială diferitelor redacţii. Ce nici politicienii români nu îndrăznesc a face, îşi permite Federaţia Rusă prin vocea ambasadorului său la Bucureşti, solicitând impunea cenzurii asupra articolelor negative scrise la adresa liderului suprem de la Moscova.

Regimul Putin este unul al provocărilor şi pare dispus la orice pentru a-şi regăsi puterea mondială, dată în acest moment doar de arsenalul nuclear de care dispune, singurul care împiedică destrămarea din interior al regimului oligarhic neosovietic.

Nimic nu s-a schimbat. Rusia se află sub un control mediatic total după ce Putin şi-a închis oponenţii politici, i-a determinat să plece din ţară sau i-a eliminat fizic. Toată presa din Rusia este controlată de apropiaţii lui Vladimir Putin, iar realitatea este cea dictată de la Kremlin.

Dar se pare că ameninţările Rusiei nu se limitează la fostele state sovietice. Dacă Belarusul a trăit sub o permanentă ocupaţie printr-un regim politic impus de Moscova şi slugarnic acesteia, dacă Republica Moldova se află sub ocupaţie militară şi politică, dacă Ucraina se află în plin război de reală independentă şi cu teritorii pierdute, dacă Georgiei i s-a dat un advertisment trimiţându-se trupele până la 30 de km de capitală, de ce nu s-ar merge mai departe şi s-ar încerca chiar intimidarea statelor foste comuniste, adică din fosta zonă de influenţă sovietică?

Ambasadorul Rusiei la Chişinău a criticat public independenţa presei din România şi echipele redacţionale pentru că permit critici asupra regimului de la Kremlin. În aceste zile ţintele au fost hotnews.ro şi contributors.ro.

„Bineînţeles, fiecare societate consistă din oameni diferiţi. Dar nu este deloc necesar ca pe paginile publicaţiilor centrale să se dea cuvântul la orice bădăran. Republicarea despre care este vorba să rămână pe conştiinţa echipei editoriale. E foarte regretabil că asemenea text i-a stârnit interesul. Iar pentru mine portalul informaţional Contributors.ro şi ziarul România Liberă au încetat să existe ca surse de mass-media demne de respect.

Îmi închipui ce ecouri le poate provoca reacţia mea destul de emoţională. Cu toate acestea, sunt convins că raţiunea şi moralitatea societăţii romăneşti în sfărşit vor prevala.scrie plin de emoţie Malginov pe pagina instituţiei ce o reprezintă.

Textul de mai sus relevă modul în care funcţionarii statului rus simt nevoia de a reacţiona şi pentru a-şi apăra privilegiile. Cel mai probabil din incompetenţa dovedită în a crea o agendă publică favorabilă acţiunilor Rusiei, ambasadorul vede ca şi soluţie o ieşire în public pentru ca de la Kremlin să se vadă dragostea şi obedienţa funcţionarilor ambasadei de la Bucureşti.

Tonul nu a fost atât unul de critică cât unul de dictat, Vladimir Tismăneanu şi Marius Stan fiind cei vizaţi pentru un articol intitulat „Ispita fascistă a tovarăşului Putin”.       

Acum să începem să ne facem griji? Trec agenţii Moscovei şi pe la Bucureşti să înjunghie sau să împuşte pe vreunul, asta ca să fie o lecţie pentru ceilalţi?

Rusia a dat un comunicat oficial prin care atacă una din instituţiile de forţă ale societăţii civile din România. Ce face „România lucrului bine făcut”? Se pare că liderii actuali nu au puterea de a ne reprezenta şi, Doamne fereşte!, să ne trezim cu vreun ultimatum cum a fost cel din 1940 că tare mă tem că primul lucru care s-ar face ar fi mutarea conturilor din România ale politicienilor.

Trebuie o mare atenţie deoarece cu siguranţă în actualul context geopolitic agentura Rusiei de la Bucureşti va încerca preluarea sau dezvoltarea unor proiecte media, pe modelul celor care ţin societatea civilă din Republica Moldova sub o dezinformare continuă. Să sperăm că serviciile nu vor permite ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani, adică preluarea de active. Amintesc aici de rapturile făcute de ruşi asupra industriei metalurgice care în trei ani a fost închisă, lăsând fără de resurse locale industria de apărare a ţării.

 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite