Arabia Saudită şi noua poziţionare geopolitică în Marea Roşie

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Regele Salman şi Preşedintele Sisi în timpul unei discutii oficiale purtate la Cairo FOTO Preşedinţia Egiptului
Regele Salman şi Preşedintele Sisi în timpul unei discutii oficiale purtate la Cairo FOTO Preşedinţia Egiptului

Graniţele în Orientul Mijlociu s-au schimbat săptămâna trecută, într-un mod paşnic şi bilateral, după ce Egiptul şi Arabia Saudită au convenit asupra delimitării spaţiului maritim dintre cele două ţări.

Acordul, care prevede cedarea Egiptului către Arabia Saudită a insulelor Tiran şi Sanafir, vine ca urmare a unei vizite de şase zile efectuate la Cairo de către Regele Salman, arătând printre altele că Egiptul rămâne un partener vital al saudiţilor atât în dauna unor divergenţe precum relaţiile tensionate dintre egipteni şi state precum Qatar şi Turcia, aliaţi regionali în acest moment ai Riyadului, cât şi în ceea ce priveşte slaba implicare a egiptenilor în campania militară condusă de saudiţi în Yemen.

Salman a fost primit cu onoruri la Cairo, acolo unde i s-a înmânat celebrul Ordin al Nilului, în timp ce Sisi nu a ezitat să-i aducă aminte că Egiptul este cea de-a doua sa casă. În cele din urmă, la finalul vizitei sale, regele saudit s-a adresat Parlamentului egiptean dând garanţii că ţara sa va oferi sprijinul necesar pentru a asigura stabilitatea şi securitatea statului african.

În practică, saudiţii oferă fonduri de peste 22 de miliarde USD Egiptului, un stat aflat în plină criză, pentru a susţine economia naţională şi lupta împotriva Daesh, gruparea fiind tot mai prezentă în Sinai acolo unde se bucură de sprijinul unei mari părţi a populaţiei locale.

Dincolo de cele 16 acorduri bilaterale semnate, Egiptul plăteşte preţul acestui ajutor prin cedarea celor două insule din Marea Roşie, în ciuda faptului că se poate bucura, în mod egal alături saudiţi, de orice avantaj economic pe care acestea îl poate oferi. Dar în jurul insulelor nu au fost descoperite resurse de hidrocarburi, Tiran şi Sanafir fiind totodată nelocuite, cu excepţia unui contingent de soldaţi americani ce asigura securitatea maritimă.

Importanţa insulelor este dată însă de poziţionarea lor strategică deoarece se află la confluenţa porturilor Eliat şi Aqaba, ceea ce întăreşte în realitate capacitatea de proiecţie a puterii saudite în Marea Roşie, implicit în dialogul cu Iordania sau Israel.

Tiran şi Sanafir au foste cedate Egiptului de către saudiţi în 1950, în urma temerilor conform cărora Monarhia nu putea apăra insulele în faţa Israelului. În 1967, acestea au fost folosite de către Nasser pentru a impune blocada maritimă Israelului, statul evreu cucerindu-le apoi în 1967 şi controlându-le până în momenutul semnării tratatului de pace din 1979. În ultimele două decenii saudiţii au revendicat insulele, lovindu-se de refuzul statului egiptean care nu dorea diminuarea teritoriului naţional.

Inevitabil, actuala decizie a stârnit un val de proteste în societatea egipteană, acolo unde o parte dintre cetăţeni consideră cedarea celor două insule drept un cost prea mare pentru ajutorul economic primit, motiv pentru care forţele de ordine au fost nevoite să intervină imediat în Piaţa Tahrir din Cairo pentru a stopa escaladarea tensiunilor.

Situaţia  poate implica şi probeleme Constituţionale, actualul guvern introducând un paragraf prin care este interzis orice tip de   cedare a teritoriului naţional, după ce fostul regim condus de Fraţii Musulmani a fost acuzat că doreşte cedarea către Hamas a unei zone din Peninsula Sinai. Cu toate acestea, este puţin probabil ca Parlamentul egiptean să nu ratifice Acordul cu Regatul Arabiei Saudite.

De remarcat este faptul că Riyadul a afirmat că nu se va opune reglementărilor internaţionale, ceea ce echivalează cu acceptarea condiţiilor de pace din 1979, şi implicit cu recunoaşterea dreptului statului Israel de a folosi ruta maritimă, ceea ce ar putea conduce pe viitor la o apropiere mult mai vizibilă între Arabia Saudită şi Israel, ambele state fiind ameninţate de poziţionarea Iranului în Orientul Mijlociu.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite