Adriana Ungureanu – Calabria, tărâm cu suflet de femeie
0Călătoriile nasc pentru fiecare dintre noi sentimente, emoții, provocări nebănuite dar și trăiri inițiatice care conduc la însemnări sau memorii de călătorie ce contribuie, ca în cazul scriitoarei, Adriana Ungureanu, la menținerea în actualitate a unei „îndrăgostiri și a unei iubiri niciodată îndestulate pentru Italia, Calabria, Guardavalle”.
Volumul „Calabria, tărâm cu suflet de femeie”, publicat la Editura EIKON, București, 2022, cuprinde memoriile de călătorie ale scriitoarei Adriana Ungureanu. Așa cum ne transmite, în prefața cărții, criticul literar, Christian Crăciun, autoarea călătorește cu familia, în jur de 11 ani, la Guardavalle, o comună din inima Calabriei, care o fascinează și devine un loc al său, are prieteni și un dor etern de a reveni.
Memoriile de călătorie ale autoarei Adriana Ungureanu, integrate într-o amplă și complexă lucrare despre Calabria, pot provoca, mișca pe oricine ar fi tentat să citească oricare din paginile sale deoarece abundă dincolo de cuvinte un entuziam, o imensă bucurie dar și o curiozitate care te învăluie în magia locului, Guardavalle. O experiență inedită, așa cum se menționeză din primile pagini, această revenire de-a lungul mai multor ani care transformă locul dintr-unul vizitat într-unul familiar și tinde să devină un al doilea acasă ce se construiește prin vizitele din fiecare vară și dorința de-a experimenta locuri noi în regiunea Calabriei.
Scriitoarea Adriana Ungureanu reușește să zugrăvească în cuvinte un tablou despre trecutul dar și despre prezentul regiunii calabreze prin emoție, suspans, documentare și nelipsitul entuziasm. Toate sentimentele autoarei despre Guardavalle și, în general, regiunea Calabria, sunt trăite cu pasiunea sufletului de femeie.
„Riempi di storie la tua estate”/ „Umple-ți vara cu povești”
Dincolo de descrierea locurilor pe care le vizitează, Adriana Ungureanu ne transmite, printre filele cărții, o autentică recunoștință pentru oameni, locuri, artă, tradiție, istorie, frumusețe, obiceiuri culinare și nu numai. Astfel, ne apropie fie cu ochii minții fie cu sufletul de o regiune la care poate mulți nu am îndraznit să ne gândim. „Privește frumusețea cu ochii plini de recunoștință”. Christian Crăciun consideră că aceasta ar fi „jubilația religioasă față de natura frumosului, a sublimului fie el natural, arhitectural, artistic sau sufletesc. Autoarea este o natură făcută să se hrănească din această trăire a sublimului. Într-o epocă a scepticismului fără ideal, indeferentismului, această capacitate de a admira, reluată iar și iar, fără oboseală, mi se pare a fi pedagogia intimă a cărții”.
„Mare ca aici nu e nicăieri. Dacă aș mai fi avut șansa să mai stau o zi, aș fi făcut-o pentru mare”.
Lăudabilă este strădania autoarei de a ne oferi nu doar impresii de călătorie ci o profundă documentare despre locurile pe care le-a vizitat ceea ce face ca volumul să probeze interesul cititorilor. Scriitoarea ne vorbește despre existența în Calabria a unei mafii celebre cunoscute în toată lumea și a unei păci aparente. Cu toate acestea preferă să ne asigure că atât cât va fi pe acel tărâm va fi liniște, chiar bucurie. Ca atare, ne poartă pe tot parcursul cărții către o regiune încărcată de mister și istorie dar și de fericire.
„Calabria este recunoscută ca tărâmul ardeiului iute roșu, al uleiului de măsline presat la rece, al vinului, smochinelor, fructelor de cactus și bergamotei;acolo tarantela e mai săltăreață ca niciunde, iar mezelurile crud-uscate au un gust divin, codul alb norvegian se prepară în zeci de feluri, în timp ce băutura Amaro del Capo încheie orice masă copioasă”.
Lunga călătorie pe tărâmul calabrez care ne descoperă biserici, castele, cărți sau personalități care s-au născut sau fie au trăit un timp în Calabria pare să ne poarte alături de scriitoare către o călătorie inițiatică sau să ne fie ghid „ nu despre unde se poate petrece cu folos o vacanță, ci cum”. Autoarea ne amintește de excursiile la sanctuarul „Madonna dello Scoglio”/ „Maica Domnului din Stâncă”, despre orașul Stilo, Guardavalle Superiore, Reggio Calabria sau despre mănăstirea românească ortodoxă din Bivongi.
Jurnalul de călătorie despre Calabria ne invită să explorăm complexitatea acestui tărâm încărcat de istorie (sau istorii) pe care scriitoarea Adriana Ungureanu ni-l descrie într-o manieră inedită și cu dorința „de a se lăsa fericită”. O carte ce ne dezvăluie nu doar regiunea Calabria ci ne provoacă la a descoperi „locuri ale fericirii”.