Cum găteşti acasă cel mai delicios curcan afumat. Reţeta bazată doar pe ingrediente naturale a gastronomului Mircea Groza

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Carne de pasăre afumată de gastronomul Mircea Groza FOTO Mircea Groza

Piept de curcan afumat, pulpă sau piept de gâscă ori de raţă, la fel, afumate, nu sunt preparate pe care le poţi găsi doar în restaurantele exclusiviste. Ele pot fi făcute în casă, dacă sunt respectate câteva reguli.

O delicatesă apreciată de gurmanzi, carnea de pasăre afumată este un produs sută la sută naturale care necesită un timp mai lung de pregătire. Dar merită! - spun cei care au gustat cel puţin o dată din delicatesă.
Gastronomul sălăjean Mircea Groza ne explică, pas cu pas, cum se prepară curcanul, gâsca ori raţa afumată, astfel încât produsul să aibă gustul dorit, dar şi să se conserve bine.

Cum se pregăteşte carnea

Pentru acest preparat, se foloseşte doar pieptul şi pulpele şi, eventual, aripile în cazul curcanului. Pulpele mari de curcan se dezosează, la fel şi pieptul, şi se taie în fâşii cu o grosime de 5 - 7 centimetri. Pulpele de gâscă sau raţă se pot lăsa întregi.


Pasul următor: se sărează bine bucăţile de carne cu sare grunjoasă neiodată şi se pun într-un vas de lemn sau inox, la rece. Se întorc o dată pe zi, timp de trei zile.

Cum se prepară saramura. Testul cu oul crud


În ziua a treia, se face o saramură din apă, sare, zahăr şi mirodenii - dafin, boane de coriandru, ienupăr, ienibahar şi piper. ”Ca să vă daţi seama de proporţii, la 10 litrid e apă, trebuie pus cam un kilogram şi jumătate de sare şi 15 grame de zahăr. Cantitatea pe care o faceţi trebuie să fie suficientă pentru a acoperi complet bucăţile de carne”, explică gastronomul.

Saramura se fierbe - câteva clocote doar - sarea adăugându-se la final. ”Ca să ştim mai precis dacă e suficient de sărată saramura, putem face testul cu oul: oul crud trebuie să stea jumătate afundat în lichid”, precizează Mircea Groza.



Se ia saramura de pe foc, se lasă să se răcească. Bucăţile de carne se scutură bine de sare, se spală vasul şi se pun înapoi, adăugându-se, apoi, saramura. Se lasă în saramură trei - patru zile, întorcându-se bucăţile zilnic.

Afumarea - preferabil cu fum rece


După patru zile în care au stat în saramură, bucăţile de carne se scot, se atârnă pentru a se scurge de lichid şi pentru a se usca şi se pun la fum. ”Fumul trebuie să fie uşor, timp de una - două zile. Dacă se poate, să fie fum rece, indirect”, punctează Mircea Groza.

Vă mai recomandăm:

Reţete delicioase care îţi curăţă sângele şi ficatul de toxine: cum se face supa-cremă de leurdă sau fuduliile de curcan cu leurdă

Mai multe pentru tine:
ElectroWeekend eMAG: Top 15 produse cele mai populare și testate de clienți, cu cele mai mari reduceri. Pune-ți electro oferta sub brad!
eMAG MultiDeals 2025: Ghid complet pentru extra reduceri de până la 20% și cele mai populare 11 produse de cumpărat
Roxana Călin, doctoriţa care a îngrozit România în anii ’90. Și-a ucis şi tranşat rivala în dragoste
Motivul halucinant pentru care Emmanuel Macron a apărut cu pantofi cu două numere mai mari. Imaginile sunt reale și au încins Internetul
Descoperire fantastică. Organul care produce aproape toată serotonina din corp. Nu e creierul. Din cauza asta ne îmbolnăvim de anxietate și depresie
Sărbători fără balonare, indigestie sau reflux: Top remedii naturale și cel mai puternic antioxidant românesc care-ți dau energie și digestie perfecte
Nu rata cele mai dulci cadouri pentru copii de Moș Nicolae și Crăciun 2025 – Pachete festive, reduceri eMAG și surprize sub 50 de lei
Crima pasională din Ploiești. Viața medicului Roxana Călin după ce a ucis-o pe soția amantului. S-a recăsătorit cu un bărbat din domeniul juridic și călătorește de la Monaco în toată lumea
Top of the Top Hervis Sport 2025/2026: Oferte iarnă, produse Top Seller și reduceri 20% de neratat
Top 10 brazi artificiali de Crăciun 2025 cu cele mai bune recenzii și extrareducere de până la 40% pe eMAG. Alege bradul perfect și profită de discounturi
Gestul răvășitor al lui Eugen Cristea, la 7 luni de la decesul soției: „Îi simt prezența în casă, mai pun o farfurie pe masa de Crăciun”. Cine îi alină suferința?