Cum găteşti acasă cel mai delicios curcan afumat. Reţeta bazată doar pe ingrediente naturale a gastronomului Mircea Groza
0
Piept de curcan afumat, pulpă sau piept de gâscă ori de raţă, la fel, afumate, nu sunt preparate pe care le poţi găsi doar în restaurantele exclusiviste. Ele pot fi făcute în casă, dacă sunt respectate câteva reguli.
O delicatesă apreciată de gurmanzi, carnea de pasăre afumată este un produs sută la sută naturale care necesită un timp mai lung de pregătire. Dar merită! - spun cei care au gustat cel puţin o dată din delicatesă.
Gastronomul sălăjean Mircea Groza ne explică, pas cu pas, cum se prepară curcanul, gâsca ori raţa afumată, astfel încât produsul să aibă gustul dorit, dar şi să se conserve bine.
Cum se pregăteşte carnea
Pentru acest preparat, se foloseşte doar pieptul şi pulpele şi, eventual, aripile în cazul curcanului. Pulpele mari de curcan se dezosează, la fel şi pieptul, şi se taie în fâşii cu o grosime de 5 - 7 centimetri. Pulpele de gâscă sau raţă se pot lăsa întregi.
Pasul următor: se sărează bine bucăţile de carne cu sare grunjoasă neiodată şi se pun într-un vas de lemn sau inox, la rece. Se întorc o dată pe zi, timp de trei zile.
Cum se prepară saramura. Testul cu oul crud
În ziua a treia, se face o saramură din apă, sare, zahăr şi mirodenii - dafin, boane de coriandru, ienupăr, ienibahar şi piper. ”Ca să vă daţi seama de proporţii, la 10 litrid e apă, trebuie pus cam un kilogram şi jumătate de sare şi 15 grame de zahăr. Cantitatea pe care o faceţi trebuie să fie suficientă pentru a acoperi complet bucăţile de carne”, explică gastronomul.
Saramura se fierbe - câteva clocote doar - sarea adăugându-se la final. ”Ca să ştim mai precis dacă e suficient de sărată saramura, putem face testul cu oul: oul crud trebuie să stea jumătate afundat în lichid”, precizează Mircea Groza.

Se ia saramura de pe foc, se lasă să se răcească. Bucăţile de carne se scutură bine de sare, se spală vasul şi se pun înapoi, adăugându-se, apoi, saramura. Se lasă în saramură trei - patru zile, întorcându-se bucăţile zilnic.

Afumarea - preferabil cu fum rece
După patru zile în care au stat în saramură, bucăţile de carne se scot, se atârnă pentru a se scurge de lichid şi pentru a se usca şi se pun la fum. ”Fumul trebuie să fie uşor, timp de una - două zile. Dacă se poate, să fie fum rece, indirect”, punctează Mircea Groza.
Vă mai recomandăm:
