Cipsuri din dovlecei italieneşti. Gustarea care este gata în doar câteva minute

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zuchinni sau dovlecelul italienesc este la mare căutare în bucătăria din Banat, mai ales pentru că, în ultimii ani, este nelipsit din grădinile bănăţenilor.

Bucătarul reşiţean Uica Mihai se declară fan al dovlecelului importat de pe meleagurile italiene şi spune că îi place să-l cultive, dar şi să-l gătească. Cum e perioada în care se strânge recolta de Zuchinni, Uica Mihai ne propune o gustare pe care să nu o uităm vreodată.

“Mi s-au făcut în grădină dovlecei din aceea "talieneşti" de le zice Zuchinni puhoi nu altceva şi din ce culeg la ei, parcă mai avan se înmulţesc.

O crescătorie adevărată, grădina mea şi îmi ies purceluşi cu pielea verde şi carne dulce şi împarfumată pe care îi gătesc în fel şi chip.

Dar mai ales fabric neşte niscaiva cipsuri asemănătoare cu cele de cartofi, piperate, ardeiate şi usturoiate, care merg grozav în serile cu arşiţă, mâncate pe îndelete în grădină, la umbră, lângă stacana cu şpriţ de vin roze îndoit cu limonată şi sirop de brad.

Nu e mare filozofie nici scofală mâncărica aceasta, şi înafară de gustul ei îngeresc nu suportă calificative de măiestrie ori ştiinţă gastronomicească.

Aşa că...

Ia doi dovlecei din aceştia şerpeşti, spală-i bine cu apă rece şi feliază-i din cuţit ori pe o mandolină de bucătărie să îţi iasă rondele egale şi nu mai groase de un milimetru.

Şi pudrează rondelele astea cu sare, piper şi un strop de cimbru uscat, freacă- le finuţ între degete şi lasă-le un sfert de ceas în frigider să adaste.

Acum ia dovleceii şi tamponează-i într- un şervet de in ca să nu aibe zeamă care să împroaşte în tigaie şi frige-i în ulei adânc, la foc iute până devin rumeni şi apetisanţi, făcându-ţi bucătăria să amiroase a rai. 

Şi scoate rondele ruginii la stors pe o sită deasă, amestecă feliuţe de usturoi printre şi lasă-i acolo să se stoarcă şi să se răcească cât de cât.

Şi te poţi apuca să înfuleci ca un spart lângă şpriţul mai sus amintit ori însoţind gustarea de o bere rece cu guler”, povesteşte Uica Mihai.

Mai multe pentru tine:
Prințesa uitată Ka’iulani, frumusețea exotică și tragică a Hawaii-ului. Ea a sfidat America
Două zodii vor încheia un ciclu karmic dificil de 10 ani până la finalul anului 2025. Vor păși într-o nouă eră a vieții lor, mult mai bună
Divinitatea va fi alături de două zodii începând cu 8 septembrie. Este ziua zero, multe lucruri se schimbă, iar o perioadă cu adevărat înfloritoare începe
Boala din cauza căreia Andreea Marin a slăbit 5 kg: „A fost mai neplăcut!” Ce spune despre viața sentimentală, după despărțirea de Adrian Brâncoveanu: „Sunt foarte matură și foarte asumată în ceea ce fac!”
Homosexualitatea și desfrâul din Biserica Română. Schimb de mesaje halucinant între un preot protosinghel și un tânăr + filmări în care bea vodcă și dansează pe manele. Dans din buric și în lăcașul sfânt: „Așa, iubirea mea” VIDEO
Ştrudel cu nuci aşa cum n-ai mai gustat până acum
Șoc la „Insula Iubirii”: Maria și Marius Avram s-au despărțit, iar Marius a părăsit Thailanda cu ispita Oana Monea. Cum au ajuns iar împreună?
Arheologii descoperă o inscripție veche bulgară și numeroase artefacte la săpăturile cetății Nikopol
Tensiune explozivă la PSG: ucraineanul Zabarnîi cere alungarea rusului Safarov din vestiarul campioanei Europei
Progrese mari pe unul dintre cele mai spectaculoase drumuri montane ale României, pe o rută strategică
Cum arată fiica adolescentă a lui Kim Jong Un. Apariția spectaculoasă a lui Kim Ju Ae alături de liderul corean la Beijing, la prima ieșire internațională