Măsuri de urgenţă după apariţia unor fisuri de mari dimensiuni în terenul din partea centrală a oraşului Galaţi. Mai multe blocuri sunt afectate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zona cu fisuri a fost izolată şi au fost începute excavaţii pentru a afla cauza FOTO PMG

Potrivit reprezentanţilor Primăriei Galaţi, alimentarea cu apă potabilă a locuitorilor zonei se va face printr-o conductă provizorie instalată în regim de urgenţă. Se pare că fisurile sunt provocate de pierderile uriaşe de apă din vechea conductă, care au provocat surpări subterane.

Primăria municipiului Galaţi a anunţat că, luni dimineaţă, a fost convocat Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă, pentru a stabili măsurile care se vor lua în vederea soluţionării problemelor de la nivelul solului, în zona blocurilor B8-R2, după ce în perimetrul amintit au apărut fisuri în asfalt.

Echipele S.C. Apă-Canal S.A. fac investigaţii şi măsurători, iar în zilele următoare se va monta o conductă provizorie pentru alimentarea cu apă a cartierului. În felul acesta va fi anulată conducta veche, ce a suferit mai multe avarii în ultimele luni.

Pentru se constata cu precizie care sunt cauzele care au condus la apariţia acestui fenomen, Ionuţ Pucheanu, primarul municipiului Galaţi, a dispus demararea în regim de urgenţă a unei expertize tehnice. Pentru această expertiză banii vor fi alocaţi din fondul de rezervă.

Astfel, vor fi monitorizate fisurile apărute la nivelul solului, vor fi verificate sistemele de preluare a apelor pluviale, reţelele de apă şi subsolurile imobilelor din această zonă. 

În funcţie de rezultatele expertizei tehnice, se vor lua măsurile care se impun pentru înlăturarea cauzelor, remedierea efectelor apărute şi prevenirea apariţiei altor fenomene de acest gen.

Vă reamintim că, în ultimii ani, mai multe studii de specialitate au arătat că zonele Mazepa I şi Port Galaţi, dar şi cartierele Ţiglina I şi II, sunt afectate de tasări mari de teren, dar şi de alunecarea versantului falezei către Dunăre, înaintarea fiind între câţiva milimetri şi câţiva centimetri pe an.