Cum se găteşte delicioasa musaca de cartofi ardelenească. Secretul liezonului, sosul care dă un gust special preparatului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Musacaua are origini arăbeşti şi a sosit în Balcani pe filiera grecească. Tradiţional, musacaua de cartofi se prepară cu carne de miel sau vită, dar iese la fel de gustoasă şi în variantele cu carne de porc sau pasăre.

Începem prin a pune la fiert cartofii roşii în apă cu sare. Îi vom verifica dacă s-au făcut cu ajutorul unei scobitori. Carnea de porc o vom toca la maşina de tocat, după care o călim uşor într-un recipient la foc mic. Peste aceasta vom adăuga ceapa şi usturoiul, curăţate şi tocate în prealabil, punem apoi sare şi piper după gust, puţin ardei iute şi boia dulce.

”După ce carnea s-a albit în urma tratamentului termic, cum se spune în termeni culinari, adăugăm şi untul. După ce se răcesc cartofii, îi curăţăm de coajă, tăindu-i în felii subţiri şi aşezându-i apoi într-un strat uniform în tava de copt, nu înainte de a o unge cu puţin ulei sau unt şi punând şi puţină făină, pentru a se forma o crustă subţire la baza vasului, astfel încât musacaua să se desprindă cu uşurinţă după coacere”, explică Nichi Mărăcine, maestru de artă culinară.

Ingrediente pentru patru porţii de musaca:

-Cartofi roşii-două kilograme;

-Carne de porc-un kilogram;

-Ouă-patru bucăţi;

-Ceapă-o bucată mai mare (200-250 de grame);

-Usturoi-patru, cinci căţei;

-Piper şi sare, după gust;

-Ardei iute-o bucată;

-Boia dulce-un vârf de linguriţă;

-Pastă de tomate-100 de grame;

-Unt-100 de grame;

-Caşcaval-150 de grame;

-Smântână-150 de grame;

-Pătrunjel-o legătură;

-Mărar-o legătură;

-Măsline-50 de grame.

În vasul de copt vom pune un strat de cartofi, apoi cel de carne, pe care îl vom amesteca în prealabil cu două ouă bătute, finalizând musacaua cu un strat de cartofi. Musacaua tradiţională românească se deosebeşte astfel de cea grecească, care este realizată cu mult mai multe straturi de cartofi şi carne.

”Din smântâna pe care o avem, cu alte două ouă, şi puţină sare vom face un sos, numit liezon, pe care îl vom turna peste musaca. Radem şi caşcavalul, punându-l peste preparat alături de pasta de tomate şi introducându-l la cuptor pentru 30 de minute la o temperatură potrivită, de 14-150 de grade”, detaliază maestrul Nchi Mărăcine.

După ce scoatem musacaua de la cuptor, vom toca mărarul şi pătrunjelul, presărându-le peste preparat şi punând şi câteva măsline. Adăugăm şi puţină smântână şi servim musacaua cu pâine, de preferat de casă, şi un pahar de vin roşu.

Mai multe pentru tine:
Cine sunt, de fapt, Dragoș și Gheorghe Vîlcu, despre care se spune că finanțează din umbră Recorder și Hotnews
Serialul spectaculos de pe Netflix care domină topul în luna decembrie. Are actrițe de top, o poveste inedită și te ține lipit de televizor
Crăciun 2025: Cele mai bune jucării educative pentru copii – Cadouri care dezvoltă imaginația, inteligența și curiozitatea lor. Investește în viitor
A plecat din Kenya în căutarea unui trai mai bun în România, însă salariul l-a dezamăgit. Iată în ce țară vrea acum să se mute acum
Circ total la Bruxelles. Ghiță ciobanul a ajuns în Parlamentul European și protestează împotriva Ursulei: „I-am adus slană” VIDEO
Cadouri de Crăciun pentru bărbați care aduc zâmbete: cele mai haioase pijamale și pulovere, sub 100 de lei, care fac sărbătorile memorabile
Cadouri de Crăciun 2025 pentru ea – White Luxury Gifts: eleganță, stil, statement și surprize premium sub 100 €
ElectroWeekend eMAG: Top 15 produse cele mai populare și testate de clienți, cu cele mai mari reduceri. Pune-ți electro oferta sub brad!
Top 10 brazi artificiali de Crăciun 2025 cu cele mai bune recenzii și extrareducere de până la 40% pe eMAG. Alege bradul perfect și profită de discounturi
Adio, nuntă regală! Prințul s-a despărțit de iubita pe care tocmai i-o prezentase Prințului Albert de Monaco
eMAG MultiDeals 2025: Ghid complet pentru extra reduceri de până la 20% și cele mai populare 11 produse de cumpărat