Cum a scăpat un şofer de plata amenzii pentru că şi-a urcat Dacia pe trotuar. Ce l-a exonerat de răspundere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO arhivă Adevărul

Conducătorul auto a contestat în justiţie sancţiunea contravenţională primită de la Poliţia Locală şi a câştigat. El a demonstrat cu acte că maşina i se defectase, iar ca să nu încurce traficul rutier în zonă a urcat-o prin împingere pe trotuar.

Judecătoria Galaţi l-a exonerat pe un conducător auto din Galaţi de plata unei sancţiuni contravenţionale aplicate de Poliţia Locală pentru că pe 08.05.2022 a condus şi a oprit un autoturism marca Dacia pe trotuarul unei străzi din Galaţi, îngreunând traficul pietonal în zonă. 

Decizia instanţei nu este definitivă.

Şoferul a atacat procesul-verbal de contravenţie în justiţie, susţinând că maşina se defectase şi necesita tractare. A depus la dosar o factură şi o chitanţă prin care a făcut dovada că autovehiculul a fost tractat, dar şi că a comandat un nou electromotor, piesa care se stricase şi îl lăsase cu maşina în drum. 

Potrivit art. 1 din O.G. nr. 2/2001, „Constituie contravenţie fapta săvârşită cu vinovăţie”. Ori, în acest caz, şoferul nu a intenţionat să comită contravenţia, ci a fost forţat de împrejurare. Instanţa a stabilit că şoferul s-a aflat într-o situaţie fortuită.

Potrivit legii, cazul fortuit constă în intervenţia unui eveniment sau a unei întâmplări ce nu putea fi prevăzută sau înlăturată şi care determină producerea rezultatului socialmente periculos, iar în lipsa factorului intelectiv, fapta este săvârşită fără vinovăţie.

„Instanţa reţine că, în cauză, sunt îndeplinite condiţiile cazului fortuit, întrucât defecţiunile apărute la autoturism l-au determinat pe petent să parcheze autovehiculul în locul indicat în cuprinsul procesului-verbal de contravenţie, deoarece acesta necesita tractare, iar defecţiunile nu au putut fi prevăzute de către acesta”, este concluzia instanţei, care a anulat procesul verbal de contravenţie.  

Vă mai recomandăm să citiţi şi:

De ce au fost declarate nule probele împotriva unui minor prins la volan

Dispozitiv creat de un student din Galaţi, cu ajutorul căruia medicii pot pune diagnostice precise

Mai multe pentru tine:
Dan Șucu a părăsit Giuleștiul flancat de 6 bodyguarzi. „Te-ai trezit că aici nu vinzi mobilă și te faci de râs”
Carmen Iohannis, schimbare totală de stil, după ce a fost dur criticată că poartă rochii scurte. Cu ce s-a îmbrăcat, de fapt, Prima Doamnă în Coreea
Șeful Gărzii de Mediu: „Dacă arzi deşeuri, faci puşcărie”. Sancțiuni de sute de milioane au fost date în ultimii trei ani
Preluarea Automecanica Mediaş de către Rheinmetall a fost autorizată de Consiliul Concurenţei
Depozit de droguri „La Casa de Papel“, găsit într-un apartament închiriat. Traficantul, dat în vileag de alt dealer
ORSE: Soluțiile inteligente de consum al energiei trebuie să fie accesibile și celor cu venituri reduse
Companiile aeriene au introdus o nouă regulă! Însoțitorii de bord nu vor primi pasagerii în avion dacă nu o respectă
Acționarii EVERGENT Investments aprobă dividende de 81,7 milioane de lei, cu un randament de 7,06 %
Astăzi este ultima zi în care profesorii beneficiază de tarife preferențiale la Dare to Learn – cel mai mare eveniment educațional din Europa
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
Zodiile care vor avea parte de vești grozave în Joia Mare. Problemele de sănătate se rezolvă miraculos, iar oportunități financiare apar de nicăieri