FOTO VIDEO Fostul premier al Moldovei a transformat o fabrică de mobilă din Cluj într-un mini-Silicon Valley

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ansamblul de clădiri eco este dotat cu restaurante, săli de fitness, terenuri de sport, spaţii verzi. FOTO: www.libertytechpark.com

Liberty Technology Park Cluj, un proiect al Fribourg Development, fond de investiţii controlat de fostul premier al Moldovei, Ion Sturza, se inaugurează joi, 5 decembrie, la Cluj-Napoca. Cu o investiţie de 25 de milioane de euro fosta fabrică de mobilă a fost transformată într-un parc tehnologic după modelul Silicon-Valley. La inaugurare vor avea loc conferinţe pentru specialişti şi lansarea acceleratorului de afaceri Spherik.

Liberty Technology Park Cluj, investiţia de  25 de milioane euro a Fribourg Capital, fond de investiţii controlat de omul de afaceri Ion Sturza, a fost creat pentru a oferi condiţii excepţionale de creştere şi dezvoltare companiilor din domeniile IT&C şi R&D.  

„Noi nu tratăm proiectul de la Cluj-Napoca ca un proiect imobiliar, ci ca un business separat, de facilităţi pentru companiile din IT, din cercetare şi excelenţă, care se dezvoltă foarte dinamic în acest oraş. Vrem să vedem care este experienţa companiilor din Silicon Valley, care livrează şi alte servicii, precum cele juridice, de lobby sau private-equity. Avem un trade-mission (n.r. - călătorie de afaceri în urma căreia sunt explorate oportunităţile de afaceri) la începutul acestei toamne la o firmă din Silicon Valley. Colegii mei vor merge şi vor vedea cum funcţionează un astfel de business. Poate că vom prelua o franciză, iar atunci companiile internaţionale vor veni mai uşor”, a declarat Ion Sturza.

Parcul tehnologic a fost amenajat într-o fostă fabrică de mobilă. FOTO: ziuadecj.realitatea.net

Se lansează acceleratorul de afaceri Spherik

Inaugurarea coincide cu prima ediţie a ITC in the Park. Evenimentul, care include o serie de conferinţe şi dezbateri care se adresează deopotrivă comunităţii IT şi academice clujene şi abordează tendinţele pieţei business influenţate de industria IT.  Cu această ocazie va avea loc şi lansarea acceleratorului Spherik, cel mai complex accelerator business din România, prima platformă de acest fel menită să ajute, să crească şi să dea viaţă afacerilor cu potenţial, destinată dezvoltării şi implementării de afaceri pe plan local, dar şi internaţional.  

„Este primul eveniment tematic al Liberty Technology Park Cluj şi ne bucurăm că putem organiza şi găzdui un eveniment destinat tuturor profesioniştilor IT din Cluj, şi nu numai, într-o perioadă atât de prolifică pentru  această industrie. ITC in the Park nu reprezintă doar materializarea ideii de parc tehnologic (care să reunească oameni talentaţi şi motivaţi), ci răspunde şi nevoii de comunicare dintre oameni ce împart aceleaşi pasiuni şi valori. Dincolo de asta, consider că un astfel de eveniment, organizat de clujeni, urmăreşte exact tendinţele de dezvoltare ale oraşului”, a declarat Nina Moldovan, CEO Liberty Technology Park Cluj.

Dezbateri cu specialişti importanţi

Conferinţele ITC in the Park vor aduce în faţa comunităţii IT clujene speakeri profesionişti de renume ai industriei de profil precum antreprenorii Radu Georgescu şi Diwaker Singh, Todi Pruteanu, Business Strategy Manager la Microsoft România, şi Bogdan Iordache, CEO&Co-founder la How to Web. Aceştia vor vorbi despre impactul tendinţelor pieţei asupra start-upurilor şi despre felul în care inovaţiile din industrie modelează profilul noilor oraşe.  

Agenda evenimentului include şi trei paneluri de dezbateri -  „Smart cities, Future cities”, „Trends in ITC”,  respectiv „Local Ecosystem for Start-ups” - la care vor lua parte, alături de omul de afaceri Ion Sturza, reprezentanţi ai Băncii Transilvania, Universităţii „Babeş-Bolyai” şi Universităţii Tehnice Cluj-Napoca, precum şi reprezentanţi ai unor companii din industria locală. Participarea la ITC in the Park este liberă, iar înscrierea la conferinţe se face pe site-ul: http://www.libertytechpark.ro/itc-in-the-park/, în limita locurilor disponibile. Conferinţele vor avea loc în clădirea B a Liberty Technology Park Cluj (str. Gării nr. 21).

Clădiri eco, restaurante, sală de fitness şi terenuri de sport 

.Parcul va integra 8 clădiri de birouri eco oferind spaţii office alături de zone destinate organizării de evenimente, săli de conferinţe, o zonă de leisure ce include un restaurant cu terasă, o cafenea, sală de fitness, spaţii verzi amenajate, terenuri de sport multifuncţionale, grădini interioare, o zonă de retail şi îngrijire medicală, toate concepute pentru a crea parcul tech ideal. O componentă importantă a parcului tech o reprezintă de asemenea Spherik, cel mai complex accelerator business din România, conceput pentru a propulsa şi ajuta afaceri noi.Alături de spaţiile de birouri clasa A, Liberty Technology Park Cluj vă oferă şi gama completă de servicii şi facilităţi premium printre care şi:

Servicii complete:

Infrastructură IT şi video digital (extended cabling office)

Furnizare de servicii de telecomunicaţii prin două rute alternative

Servicii profesioniste de alimentare a reţelei electrice

Servicii de pază şi securitate, control acces cu bariere, monitorizare video digitală 24/7

Servicii recepţie 8/5

Sistem inteligent de management al clădirii

Îngrijire medicală

ATM

Soluţii şi spaţii la cheie: design interior personalizat, adaptarea infrastructurii IT, video, telecom, control access în birouri, configurare servere

Centru de servicii suport

Sturza, cel mai bogat moldovean 

Cel mai bogat basarabean rămâne pe parcursul a câţiva ani fostul premier al Republicii Moldova, Ion Sturza. În acest an, „Forbes“ a estimat averea lui Sturza la 110 milioane de euro, în creştere cu circa 20 de milioane faţă de clasamentul de anul trecut. Potrivit „Forbes“, Ion Sturza a fost unul dintre cei mai activi investitori în economia românească în anii de după declanşarea crizei economice. Cel mai mediatizat proiect al lui Sturza este magazinul online elefant.ro, aflat într-o campanie puternică de promovare şi dezvoltare. 

„M-a suprins reacţia tuturor în legătură şi sutele de mii care s-au abonat la newsletter“, recunoaşte omul de afaceri. Cel mai important proiect al ex-premierului este însă parcul tehnologic Liberty Center din Cluj, cu investiţii de 25 de milioane de euro. Ion Sturza a mai preluat la începutul acestui an, prin intermediul Fondului de investiţii Fribourg Investments, 49% din capitalul companiei Romaltyn Limited, care deţine fabrica de exploatare minieră din Baia Mare, şi va investi 20 de milioane de dolari pentru reciclarea deşeurilor miniere. O altă tranzacţie este vânzarea pachetului de 20% de acţiuni deţinute în Rompetrol Moldova, a cincea ca mărime companie petrolieră din ţara noastră.

 

Citeşte şi 

Moldovenii urcă în topul milionarilor din România

Expremierul moldovean Ion Sturza intră pe o piaţă de circa un miliard de lei