Cimbrişorul cu aromă de lămâie, planta care nu ar trebui să lipsească din nicio bucătărie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Staţiunea de Cercetare pentru Legumicultură le oferă cultivatorilor din toată ţara seminţe din zeci de soiuri de ierburi condimentare şi aromatice, între care cimbrul cu aromă de lămâie. Doar câteva frunzuliţe sunt suficiente pentru a vă aroma preparatele culinare într-un mod care va crea dependenţă.

În grădinile Staţiunii de Cercetare şi Dezvoltare pentru Legumicultură această plantă aromatică şi decorativă se găseşte sub denumirea de Cimbrişor Limonero. 

Este înrudită cu cimbrişorul pe care îl cunoaştem cu toţii. Diferenţa o face însă aroma, partea verde a plantei emanând un miros parfumat şi deosebit de plăcut.

Atunci când rupeţi o frunzuliţă de cimbrişor din acest soi, veţi simţi cum aroma fină de cimbru e dublată de o alta foarte proaspătă, de coajă de lămâie. 

”Este o tufă care poate fi folosită şi ca ornament însă este extrem de valoroasă din punct de vedere alimentar, ea având o aromă asemenea celei de lămâie. Este o varietate de satureja, plantă perenă, care poate fi cultivată pe câmp sau în spaţii protejate”, spune Costel Vânătoru, cercetător. 

Această plantă poate fi cultivată în ghivece, în casă sau pe balcon, pentru a împrospăta aerul. Se păstrează în zone luminoase, dar nu în soare direct, ci în loc umbrit. 

Cultura trebuie udată moderat. Cimbrişorul are nevoie de o zonă unde se drenează foarte bine apa. Dacă apa bălteşte frunzele  încep să se înegrească, iar rădăcinile vor putrezi.

Marele avantaj ale acestei plante este faptul că nu necesită tratamente pentru boli şi dăunători. Insectele nu atacă cimbrişorul Limonero, deoarece acesta  emană un miros care le îndepărtează.

”Rezistă foarte bine şi la temperaturi scăzute dar nu la fel de bine ca cimbrişorul siberian, satureja montana. Poate fi cultivat cu succes în ţara noastră. Este total diferit de cimbrul pe care îl utilizăm noi, care este anual. Cimbrişorul Limonero este un cimbru peren, care se păstrează mai mulţi ani”, spune Costel Vânătoru.  

Frunzele sale utilizate în diferite reţete culinare transformă preparatele într-un adevarat deliciu. Pot fi presărate pe orice carne, pe cartofi, în sosuri, chiar şi în deserturi.

Mai multe pentru tine:
Nu rata cele mai dulci cadouri pentru copii de Moș Nicolae și Crăciun 2025 – Pachete festive, reduceri eMAG și surprize sub 50 de lei
Cine este Cristian Rizea, cel din cauza căruia Dan Capatos ar fi fost dat afară de la Antena Stars. Fostul politician a fost implicat în mai multe scandaluri
Nu trimite cadouri de sărbători înainte să vezi aceste șosete de Crăciun – modelele cele mai cool, oferte și idei care vor aduce zâmbete în familie
Descoperirea terifiantă făcută de o femeie, după ce soțul a murit în vacanța din Cipru! Ce au găsit medicii în corpul bărbatului
Magia Crăciunului în familie: pulovere, pijamale și șosete asortate pentru momente cozy și cadouri de neuitat – amintiri festive alături de cei dragi
eMAG MultiDeals 2025: Ghid complet pentru extra reduceri de până la 20% și cele mai populare 11 produse de cumpărat
Top of the Top Hervis Sport 2025/2026: Oferte iarnă, produse Top Seller și reduceri 20% de neratat
Monica Pop, dată afară din restaurant! Ireal ce i-a făcut un angajat medicului și prietenelor sale: „Bineînțeles că și ospătarii și ceilalți participanți, erau consternați”
Gestul superb făcut de Regele Charles pentru Kate Middleton, nora lui preferată! A fost un moment emoționant
Sărbători fără balonare, indigestie sau reflux: Top remedii naturale și cel mai puternic antioxidant românesc care-ți dau energie și digestie perfecte
Viața plină de suspans a Sorinei Docuz. Cum l-a sedus pe Negoiță și cum a ajuns protejata lui Ciolacu. A pozat în sânii goi la 16 ani, pentru revista FHM