LIVE TEXT | Greva generală din învățământ, ziua a IV-a. Sindicaliștii au ieșit de la o nouă rundă de negocieri. Iohannis, critici pentru sindicaliști

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sindicaliștii din Educație au decis să continue greva generală după ce Guvernul le-a oferit carduri de sprijin și nu măriri salariale. Profesorii protestează în Piața Victoriei, unde sunt așteptați 15.000 de oameni.

UPDATE 18.15 Sindicaliștii au ieșit de la o nouă rundă de negocieri

Sindicaliștii au ieșit de la Guvern unde au participat la o nouă rundă de negocieri. Aceștia au cerut creșterea salariilor tuturor angajaților din învățământ cu 25%. 

UPDATE 17.49 Ciucă, despre greva din învățământ: Nu pot să le promit acum și nu voi promite ceva ce nu se poate realiza

Premierul a precizat, de la Cluj, că nu poate promite profesorilor ceva ce nu poate realiza. Nicolae Ciucă a punctat că este deschis la dialog și a făcut apel la profesori să înțeleagă că Guvernul a prezentat ce poate oferi în prezent. Detalii aici

UPDATE 17.30 Iohannis, nemulțumit că sindicaliștii au ignorat adoptarea legilor Educației

Președintele Klaus Iohannis s-a declarat suprins că sindicaliștii din Educație nu constatat adoptarea legilor Educației în Parlament, susținând că s-ar fi aștept ca acest lucru să fie menționat.

„Am rămas puţin surprins că nimeni din cei care au organizat greva nu au constatat sau subliniat că exact în această perioadă Parlamentul a aprobat noile legi ale educaţiei. M-aş fi aşteptat, măcar marginal, să se menţioneze aceste lucruri”, a spus președintele Klaus Iohannis într-o conferință de presă. Detalii aici

UPDATE 16.34 Gluma neinspirată făcută de Iohannis cu privire la greva din învățământ

Președintele României, aflat într-o vizită oficială la Sibiu, a făcut o glumă referitoare la greva din învățământ. Iohannis le-a transmis elevilor cu care s-a întâlnit că există și părți bune ale grevei, mai exact un program de voie și poze cu doi șefi de stat. Detalii aici

UPDATE 14.31 Liderul PSD, Marcel Ciolacu, huiduit la el acasă de protestatarii din învățământ

Peste o mie de cadre didactice au ieșit în stradă joi și în municipiul Buzău, unde liderul PSD, Marcel Ciolacu, a fost huiduit în timp ce susținea un discurs de Ziua Eroilor. În cimitir, acolo unde avea loc comemorarea s-au auzit vuvuzelele și strigătele celor care participau la manifestație. Detalii și imagini aici

UPDATE 14.25 Sindicaliştii din Educaţie au ajuns în faţa Palatului Parlamentului

Sindicaliştii din Educaţiei au ajuns, joi după-amiaza, în faţa Palatului Parlamentului, unde continuă protestul, pe fondul nemulţumirilor legate de ultima oferta avansată de autorităţi în vederea încheierii grevei generale.

Aceştia s-au adunat în jurul orei 11:00 în Piaţa Victoriei, iar la ora 12:00 liderii de sindicat au anunţat că resping oferta Guvernului.

"Colegii veniţi din Bucureşti şi din ţară spun un NU hotărât, acestei oferte. Greva declanşată de noi este o grevă care nu mai este legată în acest moment numai de revendicări salariale, este o grevă pentru demnitate, este o grevă pentru statutul social al celor care lucrează în sistemul de învăţământ, este o grevă pentru respect. Vreau astăzi, în numele colegilor mei, să fac un gest care aparent este simbolic. Această carte reprezintă esenţa proiectului România Educată. Din păcate, în acest moment, prin atitudinea Guvernului, prin atitudinea Parlamentului României devine un conţinut lipsit de sens şi o las aici, în faţa dumneavoastră, împreună cu un pix, pentru a se înţelege că România se îndreaptă către statutul de România eşuată", a subliniat Marius Nistor, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret".

În faţa sediului Guvernului s-au aflat şi reprezentanţi ai elevilor.

Ulterior, cei prezenţi în Piaţa Victoriei au pornit în marş spre Palatul Parlamentului.

UPDATE 13:35 Ciolacu, către profesori: Sunt convins că o să ne strângem toți la prefectură și vom continua discuțiile

Președintele Camerei Deputaților, șeful PSD, Marcel Ciolacu se declară ferm convins că vor continua discuțiile cu cei din educație, potrivit declarației sale de la ceremonia militară de la Buzău. 

„Aș fi vrut în mod deosebit, la sfârșit, să mă adresez și doamnelor și domnilor profesori. Dar încă de la început aș dori să le mulțumesc pentru respectul pe care ni l-am arătat astăzi unii altora și sunt ferm convins că după această manifestare, această zi sfântă de înâlțare, o să ne strângem cu toții la prefectură și vom continua discuțiile împreună”, a spus acesta. 

UPDATE 13:23 Învățătoare umilită de mama unui elev: „Marș, fă, la ore, că și așa nu faceți nimic toată ziua!”

O învățătoare a fost umilită de mama unui elev, când s-a plâns pe un grup de Facebook de profesori și părinți, că nu poate trăi cu 3.000 de lei pe lună. Mama i-a răspuns la postare astfel:  „Marș, fă, la ore, că și așa nu faceți nimic toată ziua!".

„Am plâns...pentru că nu mi-am imaginat vreodată că, după 3 ani de facultate, 2 ani de master, titularizarea, definitivatul și gradul II obținute cu media peste 9, îmi va spune o mamă „marș" ca la câini”, a povestit învățătoarea.

UPDATE 12:33 Sindicatele în Educație au refuzat oferta Guvernului, astfel că greva generală va continua. 

„În numele colegilor din Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, am hotărât să dăm un răspuns Guvernului, la oferta înaintată aseară. Miile de colegi veniți din București din țară spun un „nu” hotărât acestei oferte”, a transmis Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret.

UPDATE 11:40 Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a anunțat într-un briefing la Palatul Victoria, că  Executivul va acorda carduri cu sume de 1.000 de lei în iunie și 1.500 de lei în octombrie pentru profesori.

Ulterior, „Guvernul va mări salariile profesorilor, va mări nivelul de recunoaștere a profesiei de dascăl în viitoarea lege a salarizării”, a precizat Cărbunaru.

„Toate salariile din eduație vor fi duse la maximul posibil din grila salarizării, urmând ca din 15 iulie să definitiveze inclusiv din perspectiva financiară prioritatea celor care funcționează în sistemul educațional. Guvernul României dorește să crească salariile, dovada concretă este faptul că până în data de 15 iulie va fi gata proiectul care vizează noua lege a salarizării, iar educația este subiect prioritar, astfel încât la 1 septembrie această lege a salarizării care va conține și creșterile salariale în educație, să poată să devină realitate”, a mai declarat la Guvern, Dan Cărbunaru.

Guvernul a anunțat că noua lege a salarizării va ajunge în Parlament în septembrie, dar profesorii doresc majorarea salariilor în prezent.

UPDATE 11:35 Protetsul din Piața Victoriei a început.

Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, a precizat că astăzi „va exista un răspuns foarte clar din partea organizațiilor sindicale ai căror membri au intrat în grevă generală” referitor la oferta Guvernului.

„Acțiunile noastre urmăresc să atragă atenția asupra obligativității solutionării problemelor salariale cu care se confruntă personalul din învăţământul preuniversitar și superior, în condițiile scăderii semnificative a puterii de cumpărare, determinate și de creșterea prețurilor. Nemulțumirea personalului din educație este accentuată și de refuzul guvernanților de a purta negocieri reale cu federațiile sindicale din educaţie și de a adopta măsuri concrete pentru soluționarea revendicărilor personalului din sistemul educațional, inclusiv după declanșarea, începând cu data de 22 mai 2023, a grevei generale în învăţământ”, se arată în documentul sindicatelor.

Ce soluție a găsit Guvernul

În urma întâlnirii cu sindicatele din Educație, Guvernul a decis să nu mărească salariile profesorilor, ci să le ofere un card cadrele didactice și auxiliare cu 1.000 de lei în luna iunie și 1.500 în octombrie. „(...) oferta suplimentară a Guvernului pentru recunoașterea calității și redefinirea demnității carierei de profesor, de dascăl, va fi aceea a acordării a unei sume în luna iunie și a unei sume în luna octombrie, legată de cele două evenimente foarte importante pentru lumea educației, care va consta într-un card pentru cariera profesională acordat personalului didactic care înseamnă profesori și personalul auxiliar. Suma propusă este de 1.000 lei pentru luna iunie și 1.500 lei pentru luna octombrie”, a transmis Marian Neacșu, secretarul general al Guvernului.

Tot el a vorbit și de acordrarea unor carduri pentru personalul nedidactic, „în cuantum de 500 lei în luna iunie și de 500 lei în luna octombrie”. Banii pot fi folosiți pentru achiziționarea materialelor didactice, dar și în scop personal.

Potrivit unui document al sindicatelor, oferta Guvernului este aceasta:

I. Pe termen lung:

1) Se va prevedea expres în programul de Guvernare că Educația este prioritate.

2) Vor lua măsuri astfel încât salariații din educație „să nu fie dezamăgiți” de noua lege privind salarizarea și au dat asigurări că se va discuta, cu prioritate, grila de salarizare cu reprezentanții federațiilor sindicale din învățământ, începând cu 15 iulie 2023.

II. Pe termen scurt:

1. Pentru personalul didactic (cadrele didactice, didactice auxiliare) se vor acorda carduri de sprijin pentru carieră, în două tranșe, astfel: câte 1000 de lei sumă forfetară (în luna iunie 2023) și 1500 de lei, din care 30% garantat suma forfetară (în luna octombrie 2023); se vor căuta soluții pentru ca și diferența de 70% să fie sumă forfetară.

2. Pentru personalul nedidactic: carduri de sprijin de câte 500 de lei (în luna iunie 2023) și 500 de lei (în luna octombrie 2023).

3. Tot pentru personalul nedidactic; acordarea salariilor prevăzute în Anexa nr. VIII la Legea-cadru nr. 153/2017.

4. Se acordă din acest moment, pentru viitor, indemnizația de concediu de odihnă calculată, prin luarea în considerare a indemnizației de hrană.

5. În ceea ce privește solicitarea noastră de adoptare a unui proiect de ordonanță de urgență pentru plata retroactivă a diferențelor reprezentând indemnizația de hrană, ca parte a indemnizației de concediu, pe o perioada de 5 ani (de când se aplică Legea-cadru nr. 153/2017), ni s-a comunicat că nu au acoperire bugetară, dar analizează; sigur este că vor avea loc discuții cu federațiile sindicale pe acest proiect, dar sumele nu se vor plăti într-o singură tranșă”.

Ce au transmis sindicaliștii

Sindicaliștii au anunțat, după consultările cu Guvernul, că reprezentanții acestuia „au precizat expres că, din cauza condiționalităților europene, nu se pot acorda creșteri salariale, sporuri, indexări cu rata inflației și nici scutiri de la plata impozitului pentru personalul din învățământ”. 

„Totodată, ni s-a solicitat ca, până în data de 25 mai 2023, orele 12:00, să ne precizăm expres poziția față de oferta mai sus prezentată”, au mai transmis sindicaliștii.

Reamintim că revendicările sindicatelor din învățământ sunt:

Majorarea salariilor personalului din învățământ, în conformitate cu importanța socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic;

Instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației;

Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic;

Acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ;

Acordarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.);

Creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii;

Renunțarea la aplicația EduSal și înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat și administrat de Ministerul Educației“