UNICEF sfătuieşte Moscova să renunţe la legea de interzicere a adopţiilor internaţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
UNICEF cere Rusiei să dea liber la adopţiile internaţionale FOTO Arhiva Adevărul

UNICEF, Fondul pentru Copii al Naţiunilor Unite, a transmis Moscovei să  renunţe la decizia de interzicere a adopţiilor internaţionale, după ce Camera superioară a Parlamentului rus a aprobat o lege care limitează adopţiile orfanilor ruşi de către cetăţenii din Statele Unite.

Directorul general al UNICEF, Anthony Lake, a apelat la guvernul rus pentru ca acesta să facă din ,,suferinţa actuală a numeroşi copii ruşi, care trăiesc în orfelinate, un subiect prioritar", transmite AFP.

,,Lansăm un apel guvernului să pună în aplicare un plan de protejare pentru a consolida familiile ruse. Sunt esenţiale alternative la plasarea copiilor în instituţii specializate, printre care familiile-gazdă, adopţiile în ţară sau chiar adopţiile internaţionale", este specificat în comunicatul amintit.

Interdicţia, care a stârnit reacţii, ar trebui aplicată cetăţenilor americani ce au de gând să adopte copii din orfelinatele ruseşti, o lege aflată în prezent pe biroul preşedintelui Vladimir Putin, unde aşteaptă promulgarea, ca să poată să fie pusă în aplicare.

Iniţiativa legislativă, adoptată vineri în a treia şi ultima lectură de către Duma de Stat (Camera inferioară), se doreşte o ripostă la ,,Lista Magnitki" aprobată de Statele Unite, ce sancţionează responsabilii ruşi implicaţi în moartea în detenţie, în 2009, a juristului Serghei Magnitski, cât şi în alte acte de încălcare a drepturilor omului.