Preşedintele Israelului îndeamnă Uniunea Europeană să includă Hezbollah pe lista organizaţiilor teroriste

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Shimon Peres, preşedintele Israelului FOTO Reuters

Preşedintele Israelului, Shimon Peres, a cerut joi Uniunii Europene şi statelor sale membre să plaseze mişcarea Hezbollah pe lista organizaţiilor teroriste, invocând atentate comise în Bulgaria, Republica Cipru şi Nigeria. De asemenea, a avertizat Libanul să nu atace Israel, susţinând că gruparea şiită este o mai mare ameninţare pentru Beirut decât statul evreu.

La o ceremonie de inaugurare dintr-un oraş din nordul Israelului, aflat la graniţă cu Libanul, Peres a declarat: „A venit timpul să-i spunem mişcării Hezbollah pe nume: organizaţe teroristă criminală”, notează „The Times of Israel” în ediţia sa online. „A venit timpul ca fiecare ţară din lume, mai ales cele din UE, să adauge Hezbollah pe lista grupărilor teroriste”, a mai spus liderul israelian.

Israelul a intensificat în ultimele săptămâni presiunile asupra Uniunii Europene pentru introducerea Hezbollah pe această listă.

Bulgaria a anunţat pe 5 februarie că mişcarea Hezbollah este responsabilă de atentatul antiisraelian comis în iulie 2012 pe aeroportul din staţiunea Burgas, transmite AFP.

„S-a demonstrat că Hezbollah a comis atacul terorist din Bulgaria, pe teritoriul european, omorând civili nevinovaţi. Există şi dovezi despre activităţi ale acestei organizaţii , la ordinul Iranului, în întreaga lume, inclusiv în Republica Cipru şi Nigeria", a declarat Peres. De aceea, consideră preşedintele israelian, Europa ar trebui să urmeze exemplul SUA şi să scoată în afara legii mişcarea Hezbollah.

De asemenea, preşedintele israelian a lansat şi un mesaj către învecinatul Liban. „Trebuie să se decidă în ce direcţie o ia - spre război sau spre pace. Dacă vor război, vor plăti preţul luptei pe care o pornesc”, a spus Peres într-o ameninţare voalată la adresa Libanului şi a grupării şiite.