Modul în care bei cafeaua dimineața poate crește riscul de cancer STUDIU

0
Publicat:

Modul în care servești cafeaua dimineața ar putea crește riscul de cancer de până la șase ori, potrivit unui studiu elaborat de Institutul Național pentru Cancer.

FOTO: Shutterstock

Potrivit studiului, persoanele care beau opt sau mai multe cești pe zi de cafea sau ceai foarte fierbinte au un risc de 5,6 ori mai mare de a dezvolta cancer esofagian (ESCC), comparativ cu cei care nu consumă băuturi fierbinți, scrie Daily Mail.

Cercetătorii au folosit date de la peste 500.000 de participanți din UK Biobank, care au oferit informații despre consumul lor de băuturi fierbinți.

Cei care beau până la patru cești de lichide „foarte fierbinți” pe zi au un risc de a dezvolta cancer esofagian de 2,5 ori. Patru până la șase cești au fost asociate cu un risc de 3,7 ori mai mare, iar între șase și opt cești cu un risc de 4,8 ori mai mare.

Pentru băuturile doar „fierbinți” (nu foarte fierbinți), până la patru cești pe zi au crescut riscul de 1,6 ori. Patru până la șase cești pe zi au dublat riscul, șase până la opt cești au crescut riscul de 2,5 ori, iar peste opt cești au fost asociate cu un risc de trei ori mai mare.

Cercetătorii au spus că rezultatele lor, publicate în British Journal of Cancer, se bazează pe cercetări anterioare care sugerează că băuturile consumate la temperaturi mai mari de 65°C sunt „probabil cancerigene pentru oameni”.

Temperatura ideală de preparare a cafelei este, în general, între 90–96°C. Pentru ceai, variază în funcție de tip, dar de obicei se află între 80–100°C.

Totuși, oamenii beau de obicei cafeaua și ceaiul la temperaturi mai scăzute, între 49–68°C. Se crede că băuturile foarte fierbinți pot provoca leziuni prin arderea celulelor, ceea ce duce la inflamații, la deteriorarea genelor și la o probabilitate crescută de apariție a cancerului.

Vincent Ho, profesor asociat și gastroenterolog clinic la Universitatea Western Sydney, a explicat pentru The Conversation că băuturile consumate la temperaturi foarte ridicate pot deteriora celulele din mucoasa esofagului.

„Consumul în exces de băuturi foarte fierbinți poate deteriora celulele din mucoasa esofagului și, în timp, se crede că acest lucru poate favoriza dezvoltarea cancerului. Cercetătorii au propus pentru prima dată această legătură acum aproape 90 de ani.

Ceea ce știm despre cum băuturile fierbinți afectează esofagul provine în mare parte din studii pe animale. O altă teorie este că deteriorarea termică a mucoasei esofagului slăbește bariera sa naturală, crescând riscul de daune suplimentare din cauza refluxului gastric. Pe termen lung, aceste leziuni cronice pot crește șansa apariției cancerului esofagian”, a explicat acesta.

De asemenea, se consideră că țesuturile afectate de lichidele fierbinți devin mai vulnerabile la alți factori cancerigeni, precum alcoolul sau substanțele chimice din fumul de tutun.

Echipa de la Institutul Național pentru Cancer a declarat că „persoanele care preferă băuturile foarte fierbinți ar putea beneficia dacă și-ar reduce temperatura băuturilor, cel puțin în ceea ce privește riscul de cancer esofagian”.

Anul acesta, experții estimează că vor fi diagnosticate peste 22.000 de cazuri noi de cancer esofagian doar în SUA, dintre care peste 16.000 vor duce la deces.

Cancerul esofagian începe în stratul interior al esofagului și se extinde spre exterior, pe măsură ce tumora crește. Simptomele includ: dificultăți la înghițire, pierdere neintenționată în greutate, dureri sau disconfort toracic.

La început pot fi subtile, dar se agravează odată cu progresia bolii. Alte simptome posibile: tuse persistentă, răgușeală și arsuri gastrice accentuate.

Deși nu există teste de screening de rutină, cancerul poate fi diagnosticat prin endoscopie cu biopsie, investigații imagistice sau teste specializate precum Cytosponge (un burete înghițit pentru a colecta celule din esofag).

Un studiu din 2018 a stabilit că temperatura ideală pentru consumul cafelei — echilibrând riscul de arsuri esofagiene și gustul optim — este de aproximativ 58°C.

Mai multe pentru tine:
Pijamale pentru copii de Crăciun 2025 – cozy și hazlii, la ofertă, majoritatea sub 100 lei, cadouri de la Moșu’ pentru dimineți pline de magie
De ce se adaugă o lingură de mălai în compoziția sarmalelor. Un truc folosit de bucătăresele din Moldova
Cadouri de Crăciun pentru copii: 25 de hanorace și pulovere festive – de la modele la reducere sub 100 de lei, la cadouri unicat și personalizate
Tricouri de Crăciun pentru copii și familie – Cadouri unice, outfituri cozy și reduceri exclusive eMAG: magia sărbătorilor în casa ta
Obiceiul adorabil de la Palatul Regal britanic, în ajun de Crăciun. Cum se împarte fericirea între prinți și prințese
Cornel Dinu spune ce pensie încasează, după 40 de ani petrecuți la Dinamo: „Asta-i o țară, un stat care nu-și servește locuitorii, fură de la ei”
Dovada că Alessia Pop, câștigătoarea Vocea României, s-a cunoscut cu Theo Rose înainte de a urca pe scena concursului de la PRO TV. Unde au fost cele două
Lenjerii de Crăciun care aduc magia sărbătorilor în dormitor – Stoc limitat! Alege cadouri cozy și festive pentru întreaga familie
Ce etnie are Alessia Pop, câștigătoarea de la Vocea României: „Nu pot exprima durerea pe care o simt ...”
Cadouri de Crăciun pentru el: Top 15 aparate și produse de ras și bărbierit verificate online – alege cadoul care îl va impresiona și răsfăța
Cele mai bune 15 vinuri de pe eMAG în 2025: ce aleg românii de sărbători. Transformă mesele de Crăciun și Revelion în momente magice