De ce să ţinem cont când alegem mierea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu atâtea sortimente pe rafturi, alegerea mierii poate deveni o misiune grea, mai ales că sub un ambalaj de încredere se poate ascunde un produs falsificat. Care sunt criteriile de ţinut minte când o cumpărăm, află din articolul nostru.

Mierea este un aliment cu numeroase beneficii pentru sănătate, de aceea este indicat să o consumăm cât mai des dacă nu suferim de diabet.

Este sursă de vitamine din complexul B, de minerale (potasiu, magneziu), glucide (fructoză, glucoză), enzime (implicate în digestie), amionoacizi şi antioxidanţi. Este un bun laxativ, stimulează imunitatea, tratează durerea de gât, iar studiile au arătat că poate preveni cancerul. Însă, pentru a ne bucura de aceste avantaje, trebuie să consumăm un produs de calitate.

Cristalizată sau lichidă?

După ce este extrasă, orice miere se prezintă în stare lichidă. După un timp, unele cristalizează, în funcţie de conţinutul de fructoză şi de glucoză. Astfel, o miere lichidă este cea o concentraţie mai mare de fructoză, iar cea care are în componenţă mai multă glucoză zahariseşte mai repede (practic, zaharurile se prezintă sub formă de cristale, nu ca lichid).

De pildă, mierea de salcâm este bogată în fructoză şi rămâne lichidă pe o perioadă lungă, chiar şi 2 ani, spre deosebire de cea de rapiţă, care cristalizează rapid. Zaharisirea este un proces natural, care nu alterează beneficiile nutriţionale.

Dacă preferi mierea cristalizată pentru a o întinde pe pâine, de exemplu, o poţi aduce în stare lichidă printr-o încălzire uşoară, în baie de apă caldă, la temperaturi care să nu depăşească 20 de grade Celsius. Temperaturile mari distrug substanţele benefice, mai mult, eliberează compuşi toxici, motiv pentru care nu trebuie adăugată în ceaiul fierbinte, de pildă.

Cele mai multe sortimente sunt pasteurizate

Majoritatea sortimentelor de miere pe care le găsim pe rafturi sunt pasteurizate, adică sunt tratate la temperaturi foarte mari. Prin acest proces, se elimină drojdiile care produc fermentare, dar sunt distruşi şi unii compuşi benefici. Avantajul este că mierea pasterizată poate fi păstrată mai mult timp, la temperaturi de 20 de grade Celsius.

SFAT: Dacă preferi mierea nepasteurizată, ţine-o la frigider, pentru că fermentează repede.

Citeşte materialul pe clicksanatate.ro

Mai multe pentru tine:
Dovada că Alessia Pop, câștigătoarea Vocea României, s-a cunoscut cu Theo Rose înainte de a urca pe scena concursului de la PRO TV. Unde au fost cele două
Cadouri de Crăciun pentru el: Top 15 aparate și produse de ras și bărbierit verificate online – alege cadoul care îl va impresiona și răsfăța
Tricouri de Crăciun pentru copii și familie – Cadouri unice, outfituri cozy și reduceri exclusive eMAG: magia sărbătorilor în casa ta
O companie cunoscută își închide toate cele 17 magazine din România. Au fost anunțate deja lichidări masive de stocuri
Cadouri de Crăciun pentru copii: 25 de hanorace și pulovere festive – de la modele la reducere sub 100 de lei, la cadouri unicat și personalizate
Crăciun regal colorat la Sandringham. Prințesa Kate a ales carourile, iar Regina Camilla roșul
Cornel Dinu spune ce pensie încasează, după 40 de ani petrecuți la Dinamo: „Asta-i o țară, un stat care nu-și servește locuitorii, fură de la ei”
Cele mai bune 15 vinuri de pe eMAG în 2025: ce aleg românii de sărbători. Transformă mesele de Crăciun și Revelion în momente magice
Top 20 mașini de spălat și uscătoare 2025 – alege modelul perfect pentru casă și economisește inteligent
Pijamale pentru copii de Crăciun 2025 – cozy și hazlii, la ofertă, majoritatea sub 100 lei, cadouri de la Moșu’ pentru dimineți pline de magie
Ce etnie are Alessia Pop, câștigătoarea de la Vocea României: „Nu pot exprima durerea pe care o simt ...”