Mondialul de gastronomie, un proiect inedit făcut de doi experți culinari români

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La fiecare meci, rivalitatea din teren este transpusă în farfurie, într-o „confruntare“ a preparatelor emblematice din țările respective.

Doi specialiști în gastronomie, jurnalistul și istoricul Cosmin Dragomir și Adriana Sohodoleanu, sociolog și pastry chef, au inițiat un proiect prin care fiecare meci de la Cupa Mondială Qatar 2022 are corespondență gastronomică.

Cei doi prezintă pe conturile de Facebook și Instagram confruntarea dintre mâncărurile și deserturile emblematice ale țărilor a căror echipe sunt rivale pe gazon. Ei și-au propus să posteze pe conturile de Instragram și Facebook descrieri ale unor preparate specifice acelor țări și au de gând să ducă acest proiect până în finală.

Adriana Soholodeanu se ocupă de deserturi, iar Cosmin Dragomir scrie despre feluri principale. „Mâncarea este o carte de vizită eficientă și de multe ori spune despre o țară mai multe decât broșurile turistice. Dacă mâncarea e proastă, vacanța e ratată complet. Dacă mâncarea e bună sau fabuloasă atunci vei avea și mai multe amintiri din acea țară. În general am căutat preparate care au notorietate sau sunt considerate feluri naționale, dar public și foarte multe povești despre sarmalele specifice acestor țări. Documentez temeinic acest preparat care face parte din gastronomiile naționale ale multor țări: din Iran în Argentina, din Croația în Danemarca. Dacă România s-ar fi calificat aș fi scris despre sarmale, zacuscă și ciorbă de burtă“, spune Cosmin Dragomir.

 „Mâncarea înglobează și reflectă printre altele clima, economia, istoria și religia unui popor, îți arată nu doar ce mănâncă celălalt ci și de ce, care-s factorii care i-au modelat dieta și evoluția. Ea îți pune pe masă cultură, nu doar gust și substanțe nutritive, prin urmare acest campionat este o bună oportunitate să cercetăm lumea din farfurie și să descoperim nu doar diferențele, cât ceea ce ne unește, indiferent unde suntem plasați pe glob“ declară Adriana Sohodoleanu.

Cosmin Dragomir este jurnalist și istoric culinar, iar Adriana Sohodoleanu este sociolog și în curând va lansa un volum dedicat cercetării Noii Bucătării Românești, tema doctoratului obținut anul trecut. Cei doi vor lansa în curând volumul „Dulce Românie – o istorie a deserturilor de la noi“.

Mai multe pentru tine:
De ce Eugen Cristea și Anca Pandrea simt în casă energia persoanelor moarte: „Nu oricine poate”. Și Mihai Onilă are o legătură paranormală cu fiica-înger: „O aud mental”
Alimentul care nu trebuie să lipsească din farfuriile românilor. Dr. Virgiliu Stroescu îl recomandă în fiecare zi: „Ne curăță și ne vindecă tot organismul”
Un obiect unic pe teritoriul fostei provincii romane Dacia, descoperit la Turda
Femeile care au înfruntat foamea, frica și moartea: adevărul despre cum a distrus Uniunea Sovietică Moldova anilor ’40
Oana Roman nu îl mai menajează pe Botezatu! „Se îmbracă de zici că vrea să impresioneze un extraterestru cocalar”
Eduard, un copil de 10 ani, crescut de bunici și abandonat de părinți, luptă pentru viață! A vomitat sânge și are nevoie de o operație urgentă la inimă. AJUTĂ ȘI TU!
Gafa Gretei Thunberg: a folosit fotografia dramatică a unui ostatic israelian într-o postare pro-palestiniană
Cauza morții bateristului Marius Keseri de la Direcția 5. Prietenii rup tăcerea. „Boala cumplită îl schimbase, nu-l mai recunoșteai. Venea la biserică să se roage”. Ultimele fotografii
Neliniște la palat! Ce crede familia regală britanică despre apariția lui Meghan Markle la Săptămâna Modei de la Paris
Nouă municipii vor să se împrumute cu sute de milioane de lei pentru a asigura căldură în orașe la iarnă. Ele cer acordul Guvernului
I-a donat propriul rinichi, dar n-a fost invitată la nunta Selenei Gomez. Cum explică donatoarea trădarea