Un jurnalist britanic a petrecut noaptea alegerilor cu „populiștii învinși ai României”. Cum l-a perceput pe George Simion
0Jurnalistul britanic Aris Roussonos, de la publicația UnHerd, a petrecut seara alegerilor în sediul AUR din București, în așteptarea rezultatelor.

Jurnalistul britanic a descris momentele dinainte de anunțarea rezultatelor la alegerile prezidențiale.
”Dând din cap pe ritmul piesei „Y.M.C.A.” pe treptele Parlamentului, în fața camerelor de televiziune, candidatul populist de dreapta George Simion părea sigur de victorie. Ținând un discurs triumfător pe podium în fața presei, Simion a declarat începutul unei noi ere pentru democrația din țară. „Eu sunt noul președinte al României”, a scris el pe Twitter la scurt timp după aceea, din interiorul birourilor parlamentare ale AUR”, scrie Aris Roussonos, de la UnHerd.
Dar declarația de victorie a lui Simion avea să se dovedească dramatic de prematură, deoarece candidatul centrist Nicușor Dan a triumfat.
”Sâmbătă, l-am întrebat pe Simion despre scăderea avansului său în sondaje, care amenința să transforme o victorie confortabilă într-o înfrângere șocantă. „Sondajele nu sunt foarte fiabile în România”, mi-a spus el, asigurându-mă că se așteaptă să câștige cu un avans de zece puncte: „Va fi o alunecare de teren”. Cu toate acestea, el a prezentat argumente pentru a contesta o eventuală înfrângere, citând presupusa fraudă electorală din Republica Moldova vecină, a cărei populație etnică majoritar română deține în proporție covârșitoare cetățenia română și are dreptul de a vota la alegerile din țară. De asemenea, el și-a repetat afirmația că un număr semnificativ de persoane decedate au fost înregistrate ca alegători activi și că ambasadorul francez s-a amestecat în alegeri”, scrie jurnalistul.
Acesta descrie însă că în birourile parlamentare ale AUR atmosfera s-a înrăutățit pe măsură ce au sosit rezultatele. În majoritatea regiunilor, Dan și-a asigurat un avans semnificativ.
În Transilvania, unde locuiește o importantă minoritate maghiară - 6% din populația României, aproape în mod uniform votanți cu dublă cetățenie Viktor Orbán - Dan a obținut un număr covârșitor de voturi.
”La începutul săptămânii, în orașul transilvănean Brașov, etnicii maghiari mi-au spus că, în ciuda lipsei lor de entuziasm față de Dan și în ciuda semi-susținerii de ultimă oră a lui Orbán, activismul trecut al lui Simion alături de naționaliștii români antimaghiari a făcut ca perspectiva victoriei sale să fie prea tulburătoare pentru a fi acceptată. «Țara asta are mare nevoie de schimbare», mi-a spus un restaurator etnic maghiar, «dar Simion mă sperie. Oricum ar fi, suntem terminați»”, mai scrie jurnalistul.
El susține că nici măcar votul diasporei vest-europene - care, în primul tur, îi asigurase lui Simion locul fruntaș - nu a ajuns la nivelul de care AUR avea nevoie. Jurnalistul știa încă de duminică seara târziu că partidul intenționează să ceară o renumărare a voturilor.
La balcon, care se umplea rapid de fumători cu privirea abătută, un activist american al campaniei s-a plâns că abordarea discretă a administrației Trump față de Simion i-a împiedicat șansele.

Un alt activist american s-a plâns că la Casa Albă au fost refuzate oportunitățile de a face fotografii și de a acorda sprijin direct. Este discutabil dacă efectul Trump l-ar fi ajutat sau împiedicat pe Simion și este o problemă cu care trebuie să se confrunte dreapta europeană în general.
În cele din urmă, Simion s-a alăturat susținătorilor adunați în fața ușilor biroului său, transmițând un mesaj inițial ambiguu în timp ce aceștia îi scandau numele. „Voi lupta împreună cu voi în toate bătăliile pe care le avem în față”, a spus el, „Această muncă este abia la început și voi fi acolo, umăr la umăr cu fiecare dintre voi”. O oră mai târziu, el și-a recunoscut înfrângerea.
În fața Hotelului Cismigiu, la marginea Centrului Vechi al Bucureștiului, o mulțime mare de susținători ai lui Dan, bucuroși, au scandat prenumele candidatului lor victorios. Fluturând steaguri ale României și ale Uniunii Europene, ei au aplaudat când omul lor s-a aventurat pe balconul ornamentat de deasupra lor. În majoritate tineri și vorbitori de limbă engleză, aceștia reprezentau publicul de bază pentru primarul reformist al Bucureștiului pe care îl aleseseră pentru a-i salva de naționalismul populist.

„Tatăl meu mi-a spus că a avut aceleași emoții în timpul revoluției din 1989 și de aceea am votat pentru Nicosor”, i-a spus jurnalistului Ana, 25 de ani, cu lacrimi în ochi. „Simion a fost anti-avort, anti-imigrație, nu a susținut Ucraina, nu a susținut românii din Moldova, iar noi suntem vocea Ucrainei, a avortului, a LGBTQ+”, a spus ea. „Nu știu, noi suntem vocea oamenilor buni, de fapt”.
„Sunt extrem de fericit pentru că ne îndreptam pe calea greșită cu tot acest fascism și suveranitate”, a spus Mircea, în vârstă de 24 de ani. „Faptul că noi rămânem pro-UE și pro-NATO înseamnă foarte mult pentru stabilitatea internă a țării.”
Jurnalistul conchide cu următoarea concluzie: ”supǎrarea clasei politice românești provocatǎ mai întâi de candidatura lui Cǎlin Georgescu, apoi de cvasi-victorie lui Simion, nu se va rezolva prea curând. Dan trebuie sǎ se confrunte cu deficitul bugetar alarmant al țǎrii, precum și cu o nemulțumire largǎ cu privire la parcursul politic și economic al României. Indiferent dacă acesta este sau nu sfârșitul drumului pentru Simion, aceste alegeri volatile au demonstrat că politica românească are un gol profitabil pe care trebuie să-l umple candidatul populist”.