Exclusiv Scandal la Viena după întâlnirea lui George Simion cu președintele extremist al Parlamentului austriac: „Au fost oferite cadouri sau alte beneficii?”

0
Publicat:

Mai mulți parlamentari austrieci au solicitat lămuriri de la Walter Rosenkranz, președintele Parlamentului Național al Austriei, cu privire la o întâlnire pe care acesta a avut-o, la Viena, în luna martie, cu liderul AUR, George Simion. În interpelare este menționat și Călin Georgescu.

Simion și  Georgescu, într-o interpelare a parlamentarilor austrieci. FOTO: Inquam Photos
Simion și Georgescu, într-o interpelare a parlamentarilor austrieci. FOTO: Inquam Photos

Vizita pe care George Simion, liderul AUR, a făcut-o, în luna martie, la Viena, a ajuns în atenția opiniei publice din Austria.

Trei parlamentari ai partidului „Verzii – Alternativa Verde”, David Stögmüller, Meri Disoski și Lukas Hammer, au depus, zilele trecute, o interpelare în care cer președintelui Parlamentului Național al Austriei, Walter Rosenkranz, detalii despre întâlnirea pe care a avut-o cu George Simion, pe care-l consideră liderul unui „partid extrem de controversat în România și este suspectat că ar avea legături cu mișcări ultranaționaliste.”

Parlamentarii au întrebat despre scopul întâlnirii cu un lider controversat, dar și despre costurile organizării concertului, cu muzicieni de top din Austria, la care George Simion a fost invitat.

Walter Rosenkranz este primul președinte de extremă dreapta din fruntea parlamentului austriac, membru al Partidului Libertății din Austria.

În interpelarea parlamentarilor austrieci se aduce în discuție numele lui Călin Georgescu, care a locuit circa 10 ani în Austria, înainte de a reveni în țară.

Vizita lui Simion la Viena

Interpelarea are la baza unor articole din presa austriacă în care au apărut detalii despre vizita lui Simion.

„Președintele partidului național-conservator AUR și vicepreședinte al Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR), este așteptat la Viena pe 21 martie 2025. El este considerat candidatul favorit la alegerile prezidențiale din România, programate în luna mai”, se arată într-o știre publicată în 19 martie . 

"Motivul vizitei sale este participarea la un concert de muzică barocă, organizat cu ocazia aniversării a 340 de ani de la nașterea lui Johann Sebastian Bach. Evenimentul va avea loc în Sala Terrena – Ferdinandihof și va fi susținut de Dominik Hellsberg, al doilea violonist al Operei de Stat din Viena, și dr. Walter Rosenkranz, președintele Parlamentului Austriac (Consiliului Național) și chitarist", mai arată sursa citată.

„Simion participă la acest eveniment la invitația istoricului Ronald Schwarzer, cunoscut pentru implicarea sa în promovarea colaborării transfrontaliere a forțelor conservatoare”, arată articolul citat.

Ce solicită parlamentarii verzi?

„Potrivit unor relatări din presă, politicianul român George Simion, președintele partidului național-conservator AUR și vicepreședinte al Grupului Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR), a vizitat Viena pe 21 martie 2025 pentru a participa la un concert de muzică barocă, organizat cu ocazia împlinirii a 340 de ani de la nașterea lui Johann Sebastian Bach. Acest concert a avut loc în Sala Terrena – Ferdinandihof și a fost susținut de Dominik Hellsberg, al doilea violonist al Operei de Stat din Viena, precum și de dumneavoastră, domnule Dr. Walter Rosenkranz, în calitate de președinte al Parlamentului Național, conform unui comunicat de presă emis de consultantul de afaceri Dr. Alex Todericiu”, se arată în interpelarea parlamentarilor austrieci.

Aceștia arată cǎ „George Simion este considerat un posibil candidat la alegerile prezidențiale din România, programate pentru mai 2025. Partidul său, AUR, este extrem de controversat în România și este suspectat că ar avea legături cu mișcări ultranaționaliste. În plus, candidatura politicianului de extremă dreaptă Călin Georgescu la alegerile prezidențiale a fost recent respinsă de Curtea Constituțională a României, ceea ce a amplificat tensiunile politice din țară.”

În acest context, verzii austrieci solicită clarificarea circumstanțelor întâlnirii cu Simion, pentru a se asigura "că activitatea președintelui Parlamentului Național se desfășoară în mod echilibrat, fără o poziționare politică unilaterală.”

14 întrebări pentru primul președinte extremist al Parlamentului Austriac

În interpelare au fost formulate 14 întrebări:

1. Care a fost motivul exact al întâlnirii dumneavoastră cu domnul George Simion?

2. Cine a inițiat această întâlnire și ce rol a avut în acest context domnul Ronald Schwarzer?

3. Ce teme au fost discutate în cadrul întâlnirii dumneavoastră cu domnul Simion?

4. Cine a suportat costurile concertului și ale participării dumneavoastră la acesta?

a. Vă rugăm să furnizați o listă detaliată a tuturor costurilor aferente, inclusiv pentru eventualii însoțitori.

5. Au fost utilizate fonduri publice din partea Parlamentului Austriac sau a biroului dumneavoastră pentru acest eveniment?

a. Vă rugăm să furnizați o listă detaliată a acestor costuri.

b. Care a fost valoarea biletelor de intrare? Câte bilete au fost achiziționate?

6. Câte ore de lucru au fost alocate de către angajații biroului dumneavoastră sau ai Parlamentului pentru pregătirea și desfășurarea acestui eveniment? Aceasta include activități de presă, servicii de șofer și alte aspecte organizatorice.

7. Domnul Simion sau alte persoane au beneficiat de serviciile șoferului dumneavoastră pentru a fi transportați la eveniment?

8. Au fost oferite cadouri sau alte beneficii în cadrul acestei întâlniri? Dacă da, vă rugăm să precizați natura acestora, valoarea lor și modalitatea în care au fost documentate.

9. Ce legături întreține biroul dumneavoastră cu domnul Alexander Todericiu, precum și cu alte persoane menționate (N.N., N.N.)?

10. Au existat în trecut contracte, acorduri de colaborare sau alte aranjamente între dumneavoastră și/sau biroul dumneavoastră și persoanele menționate (Alexander Todericiu, N.N., N.N.), firma de avocatură Lansky, Ganzger, Goeth & Partner Rechtsanwälte sau alte companii în care aceste persoane sunt implicate?

11. Au avut loc întâlniri de pregătire înaintea întrevederii cu domnul Simion, fie cu domnul Todericiu, fie cu alte persoane implicate? Dacă da, când și cu ce scop?

12. Intenționați să invitați și alți candidați la președinția României sau alți reprezentanți politici români?

13. Dacă da, care sunt criteriile după care sunt lansate aceste invitații și cum vă asigurați că activitatea dumneavoastră se menține echilibrată din punct de vedere politic?

14. Sunteți conștient că domnul George Simion are interdicție de a intra în Ucraina din februarie 2024 pentru activități considerate ostile statului ucrainean?

„Această interpelare urmărește clarificarea circumstanțelor și impactului politic al întâlnirii dintre președintele Parlamentului Național al Austriei și liderul AUR, George Simion”, se arată în încheierea interpelării.

Controverse legate de George Simion

De numele lui George Simion sunt legate mai multe controverse. El este singurul candidat la alegerile pentru președinția României din luna mai care are interdicția de a intra în Republica Moldova și Ucraina.

George Simion a fost expulzat pe 1 octombrie 2018 din Republica Moldova, fiind declarat persona non grata pentru o perioadă de 5 ani. Potrivit TV8, interdicția a fost dată după ce la 27 august 2018, unui grup de cetățeni români, participanți la Marșul Unirii, nu li s-a permis trecerea frontierei de stat a Republicii Moldova.

La baza acestei decizii a stat comportamentul inadecvat și provocator al unor persoane, refuzul de a se conforma procedurilor legale și o serie de amenințări în discuțiile cu reprezentanții Poliției de Frontieră.

Inspectoratul General pentru Migrație al Ministerului Afacerilor Interne de la Chișinău a emis, în februarie 2024, o decizie de prelungire a termenului declarării ca persoană indezirabilă pentru George Simion.

Inspectoratul General pentru Migrație a declarat pentru publicația Newsmaker că de la începutul războiului din Ucraina a decis să ia ca măsura asiguratorie declararea ca indezirabili în cazul a 98 de străini.

„În Republica Moldova, străinii pot fi declarate persoane indezirabile dacă aceștia au desfășurat, desfășoară ori există indicii temeinice în privința acestora că intenționează să desfășoare activități de natură să pună în pericol securitatea națională sau ordinea publică”, a menționat Inspectoratul.

 În ceea ce privește interdicția de a intra în Uncraina, autoritățile ucrainene au precizat: „Decizia a fost luată pe baza informațiilor disponibile privind activitățile anti-ucrainene sistematice ale acestui politician, care contravin intereselor naționale ale Ucrainei și încalcă suveranitatea de stat și integritatea teritorială a acesteia. Declarațiile lui Simion George au drept scop discreditarea Ucrainei pe arena internațională și promovarea ideologiei unioniste care neagă legitimitatea frontierei de stat a Ucrainei. În plus, el răspândește narațiuni despre presupuse încălcări ale drepturilor minorității românești din țara noastră.”

Acuzat că s-a întâlnit cu un șef al FSB 

Anatol Șalaru, fost ministru al Apărării din Republica Moldova, susține că George Simion a avut o întâlnire, în urma că 12 ani, cu un șef al FSB-ului.

Fostul ministru moldovean susține că informația i-a fost adusă la cunoștință de directorul SIS (Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova) de la acea vreme, care „era foarte bine informat”. De asemenea, acesta precizează că nu a văzut niciun document oficial în acest sens.

„Era perceput ca un unionist din România, așa îl percepeam și eu. Șocul cel mare a venit când el a fost expulzat din Moldova și nu mi-am dat seama de ce. Cum poate să fie expulzat cineva care este unionist, prieten cu Republica Moldova? Atunci eu, fiind deputat, am avut o întâlnire cu directorul de la SIS, și l-am întrebat cum a putut să îl expulzeze. El mi-a spus că a coordonat toate acțiunile cu serviciile din România. Mi-a spus că George Simion este monitorizat de mulți ani de serviciile din Moldova, de serviciile din Ucraina, care au fixat (...) că în 2011, nu mai știu luna, George Simion la Cernăuți s-a întâlnit cu rezidentul FSB-ului și că acțiunile lui George Simion nu sunt ceea ce credem noi că sunt (...) Mi-a zis că la noi în Moldova George Simion se întâlnește des cu Mark Tkaciuk, care era omul serviciilor rusești. (...) Eu nu am făcut cunoștință cu documentele și mă bazez pe ce mi-a spus atunci directorul SIS-ului, care era foarte bine informat”, a declarat fostul ministru al Apărării din Republica Moldova, potrivit ILD.

„Ală era rezident la Cernăuți. De ce s-a dus George Simion? Ce să negocieze George Simion cu rezidentul altui stat? Subordonare, păi el face politica lor. El promovează politică pro-rusească în România și în cazul de față de Simion nu poți să spui că asta sunt convingerile lui. El de 12 ani colaborează. Ăștia dacă te-au agățat, acolo te țin”, a explicat fostul ministru moldovean.

Alegeri prezidențiale 2025

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite