Cum se promovează candidații în pragul campaniei alegerilor: „O avalanșă de clipuri cu ei în piețe cerând salată”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Startul campaniei prezidențiale, care începe pe 4 aprilie, vine cu o perioadă de pre-campanie deja acidă și o promovare masivă pe rețelele de socializare, acolo unde s-a tranșat turul I anulat anul trecut. Potrivit analiștilor, goana după like-uri știrbește campania electorală.

FOTO Colaj / Facebook
FOTO Colaj / Facebook

Promovarea în mediul online duce și la un concurs de personalitate pe rețelele de socializare, iar de multe ori subiectele pe care ar trebui să se concentreze candidații sunt umbrite sau lipsesc cu desavârșire. Ultimul weekend înainte de debutul campaniei prezidențiale a adus videoclipuri cu candidații la masă, la cafea sau la piață.

Lipsurile candidaților

Potrivit analiștilor însă, goana după alegători este influențată și de rezultatul de la alegerile anulate anul trecut, scrutin în care fostul candidat Călin Georgescu a fost plasat pe primul loc. „Nici nu cunoșteau candidatul și veniseră să voteze pentru el”, a explicat redactorul-șef Historia, Ion M, Ioniță pentru „Adevărul”, subliniind apetitul electoratului pentru astfel de mesaje transmise pe rețelele de socializare. 

Ion M. Ioniță a punctat totodată că actualii candidați au omis până acum teme esențiale. „Doresc să pară populari, să fie aproape de popor, să se comporte ca oricare dintre votanți. Acesta este scopul, de aceea avem o avalanșă de clipuri cu candidații în piețe cerând salată sau comandând o cafea”, a argumentat redactorul-șef Historia.

În același timp, „foarte multe lucruri pe care un președinte ar trebui să le facă nu sunt în această campanie electorală, dar sunt lucruri pe care un președinte nu le face prin fișa postului, cum ar fi restructurările de personal sau de angajați la stat, pe care nu președintele le rezolvă, ci guvernul. Deci e o confuzie din asta, un talmeș-balmeș, din care foarte puțin se referă direct la ceea ce înseamnă o funcție prezidențială în România”, a concluzionat Ion M. Ioniță.

„Comparativ, este exact opusul situației din America. Lipsesc ideile din social media. Cu alte cuvinte, dacă te uiți la o postare a lui Donald Trump, e sigur că ai acolo și o anumită redactare, un stil propriu, și ai și o perspectivă poate mai ușor colocvială. Dar în toate postările se regăsesc niște idei, ori politicienii din România, dacă vor să urmeze rețeta americană, trebuie să înțeleagă că ideile sunt importante. Oamenii nu sunt neapărat seduși doar de cum își petrece un om politic timpul liber. Și lucrurile cele mai importante sunt ideile pe care le promovează respectivul lider politic. Ori la capitolul idei, piața noastră este secătuită de idei. Noi nu avem o dezbatere publică de idei, noi avem o dezbatere publică de personalitate. Ne lipsește o dezbatere autentică, care trebuie să fie centrată în jurul unor idei”, a explicat pentru „Adevărul” fostul consilier prezidențial Valeriu Turcan.

Tradiția și liderul european

Ultimele săptămâni au adus pentru George Simion o ascensiune. Liderul AUR a și fost printre cei mai notabili în mediul online. Un sondaj recent arată că ultima creștere în tendința de vot a candidatului, după desemnarea sa de către tabăra suverniștilor în cursa prezidențială, aduce și partidul pe care îl conduce în fruntea opțiunilor românilor.

George Simion și-a orientat în ultimele zile promovarea pe direcția Uniunii Europene, reușind să aducă liderii partidului european ECR, în cadrul căruia este vicepreședinte, la un Summit la Cluj-Napoca. Liderul AUR nu a ratat ocazia și a pornit la pas prin oraș cu fostul premier al Poloniei, Mateusz Morawiecki, președinte al formațiunii europene. Președintele AUR s-a pozat și s-a oprit să vorbească cu cetățenii. Simion a mers și la târg în Caraș Severin alături de soție, unde a cumpărat produse pentru cina de post și le-a promis celor prezenți o reluare a turului II între Elena Lasconi și Călin Georgescu.

Campanie pentru minoritatea maghiară 

Crin Antonescu a fost prezent pe rețelele sociale atât cu mesaje privind subiecte precum justiția, în care a promis că nu va abuza de putere în calitate de președinte, cât și cu videoclipuri de promovare. Într-una dintre ultimele sale postări pe TikTok, fostul premier lansează o discuție despre cafea, întrebându-i pe oameni cum o beau. În încercarea de a acapara și electoratul Uniunii Democrate Maghiare (UDMR), candidatul coaliției de guvernare, Crin Antonescu, a pornit efectiv pe urmele lui Viktor Orban, pe care l-a și lăudat. „Poate fi un model pentru faptul că, deși în fruntea unei țări – cu tot respectul din multe puncte de vedere – nu foarte mare în Europa, demografie, populație, resurse și așa mai departe, a avut întotdeauna un punct de vedere puternic respectat, acceptat sau nu, dar pe care l-a afirmat”, a afirmat candidatul coaliției de guvernare despre premierul Ungariei.

Afișele sale electorale din zonele comunității maghiare au același slogan de campanie cu cel al premierului maghiar din campania din 2022: „Elore! Ne hatra” (Înainte, nu înapoi). Citatul îi aparține de fapt lui Lajos Kossuth, revoluționar maghiar și guvernator de facto al Ungariei în timpul Revoluției de la 1848.

„Fratele mai mic” sau „fratele mai mare” 

Candidatul independent Nicușor Dan a mers în Republica Moldova în ultimul weekend dinaintea debutului campaniei, unde a subliniat necesitatea aderării Moldovei la Uniunea Europeană și a promis că acest obiectiv va fi o prioritate în cazul în care va deveni președinte. Între deplasări prin țară, candidatul a fost trimis de soție la cumpărături, unde și-a luat cu el simpatizanții, într-un videoclip publicat pe TikTok.

Republica Moldova a fost și în atenția fostului ministru al Educației, Daniel Funeriu, care a subliniat într-o postare pe Facebook că «este greșită abordarea politicienilor români prin care tratează Republica Moldova ca „fratele nostru mai mic”»«După mulți ani petrecuți la Chișinău, locuind pe Strada Armenească și cu fiul la școală la Chișinău, afirm că în multe domenii Republica Moldova e „fratele nostru mai deștept”», a mai transmis Funeriu. 

Fostul ministru al Educației a avut un mesaj direct către simpatizanții PNL, cărora le-a transmis că locul lor e lângă candidatura sa, nu lângă cea a lui Crin Antonescu: „Știți și voi asta, știți și voi că „mecanismele de partid” vă obligă să susțineți un om care nu e bun pentru a conduce România. Știți și voi că lumea se uită cu dispreț la voi când vă prezentați cu Crin”.

Pe urmele electoratului pierdut

Candidata USR, Elena Lasconi, pare că a pornit în căutarea electoratului pe care l-a pierdut anul trecut. Șefa de partid a mers duminică la slujbă, la Biserica de lemn din Chițcani, după ce în weekendul anterior a fost prezentă la debutul programului porți deschide de la Palatul Cotroceni. Lasconi a fost și la Bacău, acolo unde voturile primite anul trecut au fost sub Călin Georgescu și Marcel Ciolacu și unde a discutat cu reprezentanții unei companii de mentenanță în domeniul aeronautic.

Lasconi a pornit și un șir de critici la adresa adversarilor săi și a subliniat că nu îi va susține niciodată pe Crin Antonescu, Victor Ponta sau pe Nicușor Dan. Șefa USR a mai afirmat că nici nu crede în șansele primarului Capitalei pentru turul II. În paralel, pe rețelele de socializare, subiect de discuții a ajuns prânzul șefei USR, care a lăudat ornamentele din farfurie. 

Victor Ponta a fost la meci în weekend și s-a pozat alături de fostul ministru social-democrat al Economiei, Eugen Teodorovici. De altfel, fostul șef PSD a avut un mesaj direct pentru electoratul partidului care l-a exclus de două ori: „Ne-au zis în decembrie și v-au zis sa votați cu George Simion. Mare greșeală. Acum va spun sa votați cu Crin Antonescu. Mare greșeală. Eu va zic sa votați cu cine credeți voi că e mai bun, mai pregătit, care va reprezintă pe voi, nu pe șefi”.

Mai surprinzător a fost un alt videoclip publicat pe TikTok, în care scoate o drujbă, afirmând că va elimina birocrația. Ideea nu este însă una originală, fiind preluată de la președintele Argentinei, Javier Milei.

Dreptul de port-armă și pensiile militare

În prag de campanie s-a remarcat și John Ion Banu, român stabilit și realizat în SUA. El a afirmat că este milionar, deși termenul i se pare exagerat, precizând totodată că este dispus să își cheltuie o parte din bani în beneficiul României.

Candidatul a venit și cu teme mai puțin obișnuite pentru electoratul român, pe lângă necesitatea modificării Constituției. John Ion Banu a susținut într-un interviu difuzat de Antena 3 CNN că ar introduce pedeapsa cu moartea în România pentru corupţie şi crimă şi că susţine acordarea dreptului românilor de a purta arme pentru a se apăra.

Lavinia Șandru, candidata PUSL, cu o experiență mai lungă în politica românească, promite corectitudine în privința pensiilor militare: „pensiile militare trebuie protejate. Fără amânări. Fără rușine. Fără nedreptăți”, a susținut Șandru într-un mesaj video transmis pe Facebook.

Alegeri prezidențiale 2025

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite