Portret de candidat. Cine este George Simion, șeful de galerie ajuns vicepreședinte într-un partid european
0George Simion, co-fondator și președinte al partidului AUR, s-a remarcat în spațiul public cu mult înainte de a intra în politică. După un eșec în scutinul anulat la finalul anului trecut, acum este candidatul planului AUR-POT-Călin Georgescu.

George Simion și-a depus din nou candidatura după ce lui Călin Georgescu i s-a interzis să mai candideze la alegerile prezidențiale. Candidatura sa este parte dintr-un plan AUR-POT-Cǎlin Georgescu, pentru asigurarea unui reprezentant al mișcării suveraniste în competiția pentru Cotroceni. Planul a dus la retragerea șefei POT, Anamaria Gavrilă.
Șeful AUR este însă un personaj controversat, care a trecut cu emoții de testul BEC și cel al CCR pentru înscrierea în scrutinul de anul acesta.
În mai 2015, Simion a fost declarat indezirabil în Republica Moldova, printr-o decizie a Biroului Migraţie şi Azil, fiind expulzat din ţară. El a fost catalogat de Serviciul de Informaţii şi Securitate de la Chişinău drept potenţial pericol pentru stabilitatea ţării. Liderul AUR are interdicție și pe teritoriul Ucrainei.
Pregătire
George Simion a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” din București, iar apoi a studiat Administrarea Afacerilor la Universitatea din București, continuând cu un masterat în „Crimele comunismului” la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.
Activitatea sa civică a început din timpul studenției, iar primul său protest notabil a avut loc în 2008, când a avut o un schimb de replici cu senatorul Șerban Nicolae în Senat. A fost unul dintre contestatarii lui Ion Iliescu.
S-a remarcat ca lider al grupării „Noii Golani”, care se dorea a fi o continuare a mişcării de stradă din 1990. Împreună cu „Noii Golani“ a introdus mesajul „Basarabia e România“ în rândul galeriilor de fotbal. A devenit cunoscut publicului larg în 2009, când a aprins lumânări în faţa casei lui Ion Iliescu, pentru victimele Revoluţiei şi Mineriadei din iunie 1990. Un videoclip din 3 martie 2009, de ziua fostului președinte, publicat chiar de Simion, îl arată în fața casei lui Ion Iliescu, certându-se cu susținătorii acestuia.
Un an mai târziu, la o lansare de carte a fostului președinte, Simion a fost dat afară cu bodyguarzii pentru că a aruncat cu bani înspre Iliescu, un alt simbol care făcea trimitere la morţii de la Revoluţie şi Mineriadă.
În 2012, a fondat Platforma Unionistă „Acțiunea 2012” și a organizat mai multe proteste și evenimente cu tematicǎ unionistǎ, cum ar fi Marșul Centenarului din 2018 și diferite evenimente de comemorare a anexării Basarabiei de către Imperiul Țarist în 1812.
Carieră politică
A intrat în politică în 2019, la fondarea AUR, un partid naționalist și conservator, alături de Claudiu Târziu. Partidul pe care l-a fondat a apărut aproape peste noapte în viața publică, după intrarea în Parlamentul României la alegerile din 2020, când a obținut 9,17% pentru Senat și 9,8% pentru Camera Deputaților.
În urma congresului din martie 2022, Simion a devenit președintele unic al partidului. A avut un singur contracandidat de formă, pe Dănuț Aelenei, care a spus că a intrat în cursa pentru șefia partidului de dragul democrației, însă ulterior a părăsit partidul cu scandal.
Apoi, la alegerile din 2024 partidul a obținut 16,23%, reușind să intre în Parlamentul European, fiind parte din familia europeană a Conservatorilor și Reformiștilor, alături de formațiunea condusă de Georgia Meloni. Totodată, Simion a fost ales vicepreședinte al ECR.
În 2024, George Simion și-a anunțat candidatura pentru funcția de președinte al României, iar în campanie s-a concentrat pe măsuri economice radicale, cum ar fi construcția unui milion de apartamente la prețuri accesibile pentru români. Proiecte ale formațiunii politice au stârnit controverse, mai ales caravana, care au fac obiectul mai multor anchete penale.
Membri ai AUR au fost acuzați că au coordonat manifestația din centrul Capitalei, de duminică seară, 9 martie, ca urmare a respingerii candidaturii lui Călin Georgescu. În aceeași seară, șeful AUR a spus într-un videoclip publicat pe Facebook că cei vinovați ar trebui „jupuiți în piața publică”.
În Parlament a avut mai multe momente controversate, atât prin scandaluri cu alți deputați, cât și prin acțiunile formațiunii pe care o conduce. Unul dintre protestele AUR a adus simpatizanții în curtea Parlamentului, sub pretextul că Legislativul urma să aprobe certificatul verde, context în care a fost avariată și o mașină ambasadei SUA, iar ambasadorul Japoniei a fost blocat în clădire.
Ce avere are
George Simion nu are trecut pe numele său vreun teren, vreun imobil, o mașină sau vreun alt bun în ultima declarație de avere depusă la Biroul Electoral Central (BEC). Pe numele acestuia apare doar un cont de 250.050 de lei deschis în 2024 la o bancă din România.
A încasat anul trecut 60.000 de euro la botezul copilului și a primit o donație de 50.000 de euro de la o persoană fizică pentru campania electorală de la alegerile prezidențiale din noiembrie. La capitolul venituri, șeful AUR a obținut 136.988 de lei indemnizație de deputat.
Și averea sa a făcut obiectul mai multor controverse. După alegerile din 2020 a susținut că și-a vândut apartamentul pe care l-a primit la 19 ani de la părinți pentru a avea bani de campanie. Mai apoi, declarația de avere din 2023 arăta că a obținut 400.000 de euro dar de nuntă.
Șanse în cursa prezidențială
Șeful AUR s-a clasat pe locul patru în scrutinul de anul trecut, cu un procent de 13,86%, obținând peste un milion de voturi, la o distanță de aproximativ 9 procente de candidatul clasat atunci pe primul loc, Călin Georgescu, care a obținut 22,94%, adică peste 2 milioane de voturi.