Paradoxul remarcat de un psiholog: de ce George Simion e văzut ca un lider mai atractiv decât Nicușor Dan?
0Psihologul Mihai Copăceanu a analizat profilul celor doi finaliști la prezidențiale, George Simion și Nicușor Dan, și explică de ce, paradoxal, candidatul mai agresiv este perceput de public ca fiind mai atractiv ca lider politic.

Mihai Copăceanu, psiholog și doctor în medicină, a realizat o analiză comparativă a profilului psihologic al celor doi finaliști în alegerile prezidențiale din 2025, George Simion și Nicușor Dan.
Deși prezintă trăsături de personalitate opuse, dr. Mihai Copăceanu remarcă un paradox: candidatul cu un comportament adesea perceput ca agresiv și instabil este, în ochii multor alegători, mai atractiv ca lider politic decât adversarul său, caracterizat prin echilibru și raționalitate.
George Simion și Nicușor Dan au personalități foarte diferite, aflate la poli opuși, iar acest lucru influențează și felul în care sunt percepuți ca lideri, arată dr. Mihai Copăceanu.
„Din punct de vedere al personalității, cei doi prezidențiabili prezintă trăsături complet diferite, sunt la poli opuși. Aici vorbesc ca psiholog, bazându-mă doar pe o analiză a atitudinilor și comportamentelor lor publice, ceea ce poate reprezenta o sursă de eroare, deoarece o analiză psihologică științifică se poate realiza doar în urma aplicării unor instrumente psihologice, a unei testări de tip inventar de personalitate, ceea ce, în acest caz, este imposibil”, afirmă psihologul Mihai Copăceanu.
Profilul psihologic al lui George Simion
Psihologul afirmă că George Simion manifestă frecvent trăsături de personalitate negative, exprimate prin comportamente agresive și repetate încălcări ale normelor.
„George Simion este un personaj care, în mod constant și repetat, a demonstrat public preponderent trăsături negative, duse la modul cel mai extrem de încălcare a unor principii și norme etice, morale, civice și legale, spre exemplu atunci când a înjurat, când a amenințat, când a vorbit agresiv cu diverse persoane sau, și mai grav, când a folosit forța ori a încercat, în Parlamentul României, să intimideze și să agreseze fizic și sexual. George Simion încalcă legea cu ușurință și o face cu o puternică agresivitate verbală și fizică, chiar față de persoanele care reprezintă legea: jandarmi sau polițiști. Drept dovadă stau sancțiunile sale repetate, înregistrate pe întreaga durată a activității sale publice, încă din tinerețe”, a precizat Mihai Copăceanu.
Comportamentele agresive ale lui George Simion nu sunt întâmplătoare, ci repetate, fiind cunoscute de mai mulți ani, iar, de cele mai multe ori, el nu își asumă greșelile, adaugă specialistul. Aceste lucruri indică o personalitate imprevizibilă.
„De remarcat că aceste comportamente publice nu sunt cazuri izolate, extreme, ci au un istoric de cel puțin 20 de ani, din adolescența sa, ceea ce ne determină să credem că sunt trăsături stabile. Mai grav, el nu are regrete față de faptele sale, nu își recunoaște vinovăția și, totodată, este de acord cu actele sale reprobabile, pe care le expune în public, le filmează și le distribuie pe canalele de social media. Pentru noi, ca psihologi, analizăm aceste aspecte vorbind de o imprevizibilitate și de un potențial de agresivitate incomensurabil”, notează psihologul Mihai Copăceanu.
Profilul psihologic al lui Nicușor Dan
În sens contrar, potrivit psihologului, Nicușor Dan este caracterizat de trăsături de personalitate preponderent pozitive: este calm, răbdător, cumpătat, atent și analitic.
Potrivit expertului, publicul este adesea atras de aparența de forță și dominanță.
„Paradoxul este altul: pentru publicul larg, pentru milioane de români de diferite vârste, trăsăturile negative, precum agresivitatea, echivalează cu neînfricarea, ba chiar cu forța fizică și puterea psihică sau, ca să citez, cu bărbăția/masculinitatea, și sunt deosebit de atractive. Ceea ce determină ca un astfel de profil să fie dorit, apreciat și susținut: «Avem nevoie de un om ca el – tânăr, puternic și neînfricat. El ne poate conduce, el ne poate apăra.» Dacă personajul exprimă idei patriotice și, totodată, credințe religioase, portretul devine complet”, arată dr. Mihai Copăceanu.
Mihai Copăceanu este psiholog clinician, doctor în medicină și autor, specializat în domeniul adicțiilor. A urmat studii de psihologie prin burse de cercetare la Universitatea din Bologna, la Colegiul Balliol (Universitatea Oxford) și la Universitatea din Londra. De asemenea, a absolvit un program masteral în adicții la Institutul de Psihiatrie din cadrul King's College London.