Exclusiv Cum pot influența alegerile din România politica europeană. Expert: „Va fi un bloc est-european constând în Ungaria, Slovacia și România”

0
Publicat:

Profesor de științe politice la Rutgers University-Newark și expert în spațiul ex-sovietic, Alexander J. Motyl consideră că o victorie a lui George Simion poate duce la reconfigurarea politicii europene. O abordare similară are și expertul în relații internaționale Laurențiu Pleșca.

George Simion se va duela în turul 2 cu Nicușor Dan FOTO Facebook
George Simion se va duela în turul 2 cu Nicușor Dan FOTO Facebook

Alexander J. Motyl, istoric și expert în Ucraina, Rusia și URSS, susține că o victorie a lui George Simion la alegerile prezidențiale ar putea schimba viitorul UE și al NATO.

„Dacă pe 18 mai candidatul AUR va câștiga alegerile, Rusia va sărbători cu siguranță victoria sa, iar Kremlinul va crește radical toate eforturile pentru a îi consolida puterea, atât lui Simion, cât și partidului său, în toate privințele: financiar, ca propagandă, politic, diplomatic, dar și pe partea de spionaj. O victorie a lui George Simion va fi o victorie a Rusiei”, a declarat profesorul Alexander J. Motyl pentru „Adevărul”.

Reputatul expert a explicat și care vor fi consecințele pentru România, Ucraina și Europa în cazul în care George Simion va fi învingător în al doilea tur al alegerilor prezidențiale.

„În cazul unei victorii a lui George Simion, va fi un bloc est-european constând în Ungaria, Slovacia și România care va fi pro-Rusia, anti-Ucraina și anti-UE. Pe termen scurt, acest bloc ar putea afecta negativ sprijinul european pentru Ucraina. Pe termen lung, un astfel de bloc est-european ar putea submina și în cele din urmă distruge Uniunea Europeană și NATO. În același timp, ar crește tensiunile cu Ungaria, ce are pretenții iredentiste privind România”, adaugă Alexander J. Motyl.

Acesta și-a expus și previziunile privind viitorul României, luând în calcul actualul climat politic: „Simion va face tot ce e posibil ca să restructureze sistemul politic și social din România astfel să facă dreapta să fie permanent cea mai puternică, așa cum fac Erdogan, Orban și Trump. În același timp, cum o parte mare a populației nu îl susține pe Simion, polarizarea politică a societății din România e probabil inevitabilă, ceea ce nu va fi bine pentru democrație”.

Licențiat în istorie summa cum laude la Universitatea Columbia în 1975, Alexander Motyl și-a luat masterul în relații internaționale și doctoratul în științe politice la aceeași faimoasă universitate din Statele Unite.

„Adevărul” a vorbit și cu expertul în relații internaționale Laurențiu Pleșca legat de ce impact ar putea avea fiecare dintre cei doi candidați la alegerile prezidențiale în politica externă europenă si în relatia cu SUA.

Doctorand al Școlii Doctorale de Științe Politice al Universității din București, Laurențiu Pleșca este cercetător științific la Centrul Român de Studii Ruse și Program Assistant în cadrul German Marshall Fund of the United States. Domeniile sale de expertiză sunt geopolitica Federației Ruse în zona Mării Negre, politica internă și externă a statelor ex-sovietice, dar și securitatea Uniunii Europene.

În opinia lui Laurențiu Pleșca, unul dintre cele mai evidente riscuri ale unei victorii a lui George Simion ar fi acela că România ar putea adopta o poziție similară cu cea a altor lideri europeni eurosceptici, precum Viktor Orbán din Ungaria, sau Robert Fico din Slovacia. De exemplu, alinierea la a folosi dreptul de veto pentru a bloca decizii strategice importante la nivelul Uniunii Europene, inclusiv în ceea ce privește politica externă și de apărare.

„De exemplu, în contextul războiului din Ucraina, un președinte George Simion ar putea utiliza dreptul de veto al României în Consiliul Uniunii Europene pentru a împiedica acordarea unor pachete suplimentare de susținere militară Ucrainei. Această abordare ar submina coeziunea și unitatea Uniunii Europene în fața agresiunii rusești, într-un moment în care solidaritatea între statele membre este crucială pentru a sprijini Ucraina și pentru a contracara amenințările Moscovei. Dacă România ar adopta o poziție similară cu cea a Ungariei, care s-a opus unor sancțiuni suplimentare împotriva Rusiei și a blocat anumite măsuri de sprijin pentru Ucraina, acest lucru ar pune în pericol nu doar securitatea Ucrainei, ci și securitatea întregii regiuni, inclusiv a României. Un alt domeniu în care victoria lui Simion ar putea afecta grav politica externă a României este legătura cu Republica Moldova. România a susținut în mod constant integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană, având în vedere legăturile istorice și culturale strânse dintre cele două țări. România a fost un susținător ferm al parcursului european al Moldovei și a încercat să sprijine guvernul de la Chișinău în realizarea reformelor necesare pentru aderarea la UE. În schimb, George Simion a exprimat în trecut poziții mai reticente față de integrarea Moldovei în Uniunea Europeană sau că Chișinăul nu trebuie susținut economic de către statul român”, subliniază Laurențiu Pleșca.

Totodatǎ, oricare ar fi rezultatul alegerilor, societatea ar urma sǎ fie polarizatǎ. Un suveranist în UE, totuși, ar putea duce la izolarea României.

„Deși George Simion se declară aliat al mișcării MAGA și susținător al președintelui Trump, acest tip de „aliniere” ideologică nu garantează automat o relație mai bună cu Statele Unite. Dimpotrivă, parteneriatul strategic SUA–România este construit pe continuitate, predictibilitate și atașament față de valorile occidentale, nu pe simpatii politice conjuncturale. În contextul în care România încearcă de ani de zile să fie inclusă în programul Visa Waiver, deciziile la Washington nu vor fi luate doar pe baza criteriilor tehnice privind rata de refuz a vizelor, ci și pe baza evaluării generale a stabilității politice și a calității guvernării. Un președinte precum George Simion, perceput drept antieuropean, conflictual și inconstant, poate contribui la amânarea sau blocarea acestui demers, nicidecum la soluționarea acestei probleme a României”, explică expertul în politică externă.

Pe de altǎ parte, Nicușor Dan ar beneficia de sprijinul partidelor liberale europene, ceea ce ar garanta o relație mai bunǎ cu UE, considera specialistul.

Alegeri prezidențiale 2025

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite