BEC a trimis o circulară despre corectitudinea votului. Numărarea voturilor trebuie filmată
0Biroul Electoral Central (BEC) a emis, sâmbătă, 17 mai, o circulară cu informații despre cum trebuie să decurgă procesul electoral odată încheiat votul.

Documentul emis de BEC este adresat tuturor birourilor electorale județene, celor din sectoarele municipiului București și Biroului electoral nr. 48 pentru secțiile de votare din străinătate, și trebuie redirecționat „cu celeritate” către toate secțiile de votare arondate birourilor care centralizează voturile.
Potrivit circularei, întreg procesul de numărare a voturilor trebuie filmat de operatorii de calculator. Aceștia trebuie să poziționeze tabletele astfel încât să asigure o imagine clară și completă asupra desfășurării procesului.
Se reamintește și necesitatea verificării și sigilării urnelor, precum și a gestionării riguroase a ștampilelor și buletinelor de vot nefolosite.
De asemenea, renumărarea voturilor într-o secție poate fi solicitată doar înainte de completarea procesului-verbal și exclusiv de către un membru al biroului electoral al respectivei secții.
Spre deosebire de aceste birouri, BEC poate dispune renumărarea doar din proprie inițiativă, atunci când constată neconcordanțe în procesele-verbale centralizate.
Solicitările ulterioare încheierii procesului-verbal nu vor fi luate în considerare, indiferent de instituția căreia i se adresează. Aceste cereri trebuie formulate în scris și vor fi aprobate sau respinse prin vot deschis de către membrii biroului electoral, fără posibilitatea abținerii. În caz de egalitate, votul președintelui este decisiv.
BEC cere ca circulara să fie trimisă tuturor birourilor electorale ale secțiilor de votare
BEC a atras atenția și asupra modului corect de completare a proceselor-verbale. Numărul de voturi obținute de fiecare candidat trebuie trecut exclusiv în cifre, fără adăugarea de simboluri (cum ar fi „X”) sau a cifrei „0” în fața numerelor.
Acest aspect este crucial pentru funcționarea corectă a sistemului informatic SIMPV, care ar putea semnala erori ce duc la întârzieri sau blocaje în centralizarea rezultatelor.
De asemenea, datele introduse în procesele-verbale tipărite trebuie să fie identice cu cele din sistemul informatic, întrucât orice nepotrivire impune intervenția biroului electoral superior pentru remediere.
Circulara reiterează că, potrivit deciziilor oficiale, procesele-verbale trebuie semnate olograf de toți membrii biroului electoral, iar un exemplar se va afișa la loc vizibil în secția de vot. Membrii pot solicita copii certificate ale procesului-verbal, cu condiția depunerii unei cereri scrise înainte de întocmirea documentului oficial.
În final, BEC transmite că birourilor să comunice circulara, cu celeritate, tuturor birourilor electorale ale sectiilor de votare constituite în aria de competență.
Cum decurge procesul de votare
Votul pentru turul II al alegerilor prezidențiale 2025 a început deja în diaspora.
Primii care au votat în diaspora au fost românii din Noua Zeelandă, însă cei mai mulți alegători sunt așteptați la urne azi și mâine.
Votul în diaspora se desfășoară pe 3 zile, după următorul calendar:
- Vineri, 16 mai, de la ora 07:00 (ora locală) - la ora 21: 00 (ora locală)
- Sâmbătă, 17 mai, de la ora 07:00 (ora locală) - la ora 21:00 (ora locală)
- Duminică, 18 mai, de la ora 07:00 (ora locală) - la ora 21:00 (ora locală, dar fără a depăși ora 21.00 a României)
Pentru alegătorii care se află la sediul secției de votare la închiderea acesteia, există posibilitatea prelungirii programului cu încă trei ore.
În ţară, votarea la cele 18.979 de secţii de votare începe duminică, 18 mai 2025, ora 07:00, şi se încheie la ora 21:00, ora României, cu posibilitatea prelungirii până la ora 23:59 pentru cetăţenii care, la ora 21:00, la sediul secţiei de votare.