AEP avertizează: mass-media nu poate prezenta sondaje realizate la ieşirea de la urne înainte să se încheie votarea
0Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) transmite reprezentanților mass-media că duminică, 18 mai, să nu prezinte, înainte de încheierea votării, sondaje realizate la ieşirea de la urne.

„Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) face apel la reprezentanții mass-media (TV, radio, presă scrisă și online) ca duminică, 18 mai a.c., să nu prezinte, înainte de încheierea votării pentru alegerea Președintelui României, sondaje realizate la ieşirea de la urne.
AEP reamintește că, potrivit dispozițiilor art. 39 alin. (5) din Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Președintelui României, republicată, cu modificările și completările ulterioare,«în ziua votării este interzisă prezentarea sondajelor realizate la ieşirea de la urne, înainte de încheierea votării»”, transmite AEP
AEP mai precizează și faptul că nerespectarea solicitării se sancționează cu amendă de la 4.500 lei la 10.000 lei, iar constatarea contravenției este de competența Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA).
„De asemenea, potrivit prevederilor art. 55 lit. y) și art. 56 alin. (1) și alin. (2) lit. f) și g) din aceeași lege, nerespectarea dispozițiilor invocate anterior constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 4.500 lei la 10.000 lei, iar constatarea contravenției este de competența Consiliul Naţional al Audiovizualului, în cazul în care aceasta este comisă de radiodifuzori, respectiv de competența Autorității Electorale Permanente, în cazul în care este comisă de altcineva decât de radiodifuzori”, mai transmite AEP.
Totodată, autoritatea menționează că pot fi realizate sondaje la ieșirea de la urne doar de către institutele de sondare a opiniei publice sau societăţile comerciale ori organizaţiile neguvernamentale care au în obiectul de activitate realizarea de sondaje de opinie şi care sunt acreditate în acest sens , prin decizie, de către Biroul Electoral Central.
„Lista institutelor de sondare a opiniei publice/societăţilor comerciale/organizaţiilor neguvernamentale acreditate să efectueze sondaje la ieșirea de la urne poate fi consultată la următorul link: https://prezidentiale2025.bec.ro/acreditari/”, mai transmite AEP.
Cum decurge procesul de votare
Votul pentru turul II al alegerilor prezidențiale 2025 a început deja în diaspora.
Primii care au votat în diaspora au fost românii din Noua Zeelandă, însă cei mai mulți alegători sunt așteptați la urne azi și mâine.
Votul în diaspora se desfășoară pe 3 zile, după următorul calendar:
- Vineri, 16 mai, de la ora 07:00 (ora locală) - la ora 21: 00 (ora locală)
- Sâmbătă, 17 mai, de la ora 07:00 (ora locală) - la ora 21:00 (ora locală)
- Duminică, 18 mai, de la ora 07:00 (ora locală) - la ora 21:00 (ora locală, dar fără a depăși ora 21.00 a României)
Pentru alegătorii care se află la sediul secției de votare la închiderea acesteia, există posibilitatea prelungirii programului cu încă trei ore.
În ţară, votarea la cele 18.979 de secţii de votare începe duminică, 18 mai 2025, ora 07:00, şi se încheie la ora 21:00, ora României, cu posibilitatea prelungirii până la ora 23:59 pentru cetăţenii care, la ora 21:00, la sediul secţiei de votare.