AFP despre alegerile din România: Ingredientele sunt aceleaşi ca pe 24 noiembrie
0Atenţia presei internaţionale este îndreptată spre România, unde duminică, 4 mai, au început alegerile prezidenţiale, după o campanie electorală destul de tensionată.

A început votul pentru alegerile prezidenţiale, la cinci luni după anularea precedentului scrutin, o situație rară în Uniunea Europeană, ceea ce face ca presa străină să fie cu ochii pe România.
Contextul electoral este dominat de incertitudine, o campanie intensă pe rețelele sociale și ascensiunea extremei drepte: ingredientele sunt aceleaşi ca pe 24 noiembrie, când candidatul critic la adresa UE şi NATO, Călin Georgescu, a ieşit surprinzător învingător, potrivit unei analize publicate de AFP. Agenția franceză mai notează că românii românii par împărțiți între furie, apatie și neîncredere în clasa politică, după ce lui Călin Georgescu i s-a respuins candidatura.
Locul său a fost preluat, însă, de George Simion, lider naționalist și suveranist, devenit acum unul dintre favoriții cursei. Cu aproximativ 30% din intențiile de vot, George Simion mizează pe imaginea sa de m venit din afara sistemului, mesajele anti-Bruxelles și o campanie virală pe TikTok pentru a mobiliza electoratul. Deși respinge orice apropiere de Rusia, retorica sa rămâne puternic eurosceptică, dar promite o „Românie demnă” și acuză instituțiile europene că s-ar fi implicat în procesul electoral.
Agenția de presă franceză remarcă și sprijinul de care se bucură Simion în rândul românilor dezamăgiți de partidele tradiționale. Alegători din orașe mici sau din diaspora declară că își pun speranțele într-o schimbare radicală, în ciuda controverselor care îl înconjoară.
Cu toate acestea, alţi trei candidați au șanse reale să intre în turul al doilea: Crin Antonescu (coaliția de guvernare pro-UE), Nicușor Dan (cu un discurs anti-corupție) și Victor Ponta (fost premier, cu accente populiste în campanie).
Potrivit expertului Remus Ștefureac, citat de AFP, cursa este „foarte strânsă”, astfel că este greu de făcut vreo previziune privind votul românilor.
Scrutinul este urmărit atent la nivel internațional, după ce anularea primului tur a generat proteste și reacții inclusiv din partea Statelor Unite, când vicepreședintele american JD Vance a criticat decizia, afirmând că voința populară nu ar trebui ignorată pe baza unor suspiciuni neclare.