159 de observatori internaționali, acreditați la alegerile prezidențiale din România

0
Publicat:

În vederea observării alegerilor pentru Președintele României din anul 2025, Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a eliberat un număr total de 299 de acreditări asociațiilor și fundațiilor, jurnaliștilor străini și observatorilor internaționali.

Vot diaspora - ambasada României în Franta. FOTO arhivă MAE
Vot diaspora - ambasada României în Franta. FOTO arhivă MAE

„Asociațiile și fundațiile interne și-au arătat în număr mare interesul pentru scrutinul prezidențial din acest an, iar lista celor 53 de organizații care au solicitat acreditări poate fi consultată la secțiunea ALEGERI PREZIDENȚIALE 2025 - ACREDITĂRI OBSERVATORI ELECTORALI de pe site-ul Autorității Electorale Permanente, accesând următorul link: https://www.roaep.ro/prezentare/asociatii-si-fundatii-prezidentiale-2025/, precizează AEP, joi, într-un comunicat.

Autoritatea Electorală Permanentă a acreditat la alegerile prezidențiale din anul 2025 un număr de 159 de observatori internaționali. Lista organizațiilor, instituțiilor și organismelor externe care au solicitat acreditări pentru a observa scrutinul din România poate fi consultată AICI.

Precizările AEP

De asemenea, pentru observarea alegerilor prezidențiale din acest an au fost acreditați 87 de jurnaliști străini. Lista instituțiilor media internaționale care au primit acreditări  pentru a observa alegerile prezidențiale din anul 2025 poate fi consultată AICI.

„Reamintim că reprezentanții instituțiilor mass-media românești pot asista la operațiunile birourilor electorale ale secțiilor de votare și/sau ale birourilor electorale pentru votul prin corespondență și au acces în imobilele și încăperile în care acestea își desfășoară activitatea numai în baza actului de identitate și a legitimației de jurnalist”, mai precizează AEP.

„Observatorii nu pot interveni în niciun mod în organizarea şi desfășurarea alegerilor”

Potrivit Hotărârii AEP nr. 8/2025, „persoanele acreditate și reprezentanții instituțiilor mass-media românești pot asista la operaţiunile electorale în ziua votării, începând cu ora 06:00 şi terminând cu momentul încheierii şi semnării de către membrii biroului electoral al secţiei de votare a procesului-verbal de constatare a rezultatelor votării în secţia respectivă, precum și la operațiunile efectuate de birourile electorale pentru votul prin corespondență”.

În conformitate cu prevederile legale în vigoare, „reprezentanții mass-media și observatorii nu pot interveni în niciun mod în organizarea şi desfășurarea alegerilor, având numai dreptul de a sesiza în scris preşedintele biroului electoral în cazul constatării unei neregularităţi”.

AEP amintește că filmarea și/sau fotografierea locurilor publice din sediul biroului electoral pentru votul prin corespondență, din zona de votare sau din localul secției de votare, după caz, vor/va putea fi efectuate/efectuată fără a aduce atingere secretului votului și cu respectarea dispozițiilor art. 90 alin. (3) din Legea nr. 208/2015, cu modificările și completările ulterioare.

Alegeri prezidențiale 2025

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite