Simbolul afișat la vedere de Călin Georgescu. E un semn interzis în mai multe țări

0
Publicat:

Călin Georgescu este acuzat că ar fi un susținător al Rusiei lui Putin, ceea ce el neagă cu vehemență. Totuși, anumite declarații din trecutul deloc îndepărtat, dar și anumite gesturi ale sale nu fac decât să întărească suspiciunile care planează asupra sa.

Călin Georgescu. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Călin Georgescu. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Călin Georgescu se declară patriot și spune că nu susține sub nicio formă Federația Rusă și războiul din Ucraina. Însă afirmațiile sale sunt puse sub îndoială nu numai de declarațiile făcute în trecut, ci și de un anumit comportament. Și asta nu este tot. Candidatul care a obținut cele mai multe voturi în turul prezidențialelor a surprins când s-a afișat cu o cravată care, coincidență sau nu, aduce cu un simbol mai mult decât controversat, interzis în țări ca Ucraina și Republica Moldova. Este vorba despre panglica Sfântului Gheorghe, care reprezintă un element simbolic militar rusesc.

Cravata lui Georgescu trimite direct la panglica Sfântului Gheorghe. FOTO: Captură video
Cravata lui Georgescu trimite direct la panglica Sfântului Gheorghe. FOTO: Captură video

Acesta constă într-o panglică bicoloră în galben și negru, respectiv galben spre portocaliu cu negru, și își are originile în perioada Imperiului Țarist. Până în 1917, când Revoluția Bolșevică a răsturnat Imperiul Țarist și l-a substituit dând naștere Uniunii Sovietice, panglica era atașată decorațiilor cu care erau răsplătiți militarii ruși.

Interzisă de comuniștii ruși, panglica a continuat să fie folosită în Al Doilea Război Mondial, dar nu de Armata Roșie, ci de Corpul rus din cadrul Wehrmacht-ului, adică militarii ruși aflați de partea lui Hitler.

Panglica Sfântului Gheorghe a reapărut după căderea Uniunii Sovietice, iar din 2005 a devenit un nou simbol, cu trimitere la victoria rușilor împotriva Germaniei naziste. Începând cu 2014, când Federația Rusă a ocupat ilegal Crimeea, iar separatiștii ruși au atacat în estul țării, aceeași panglică a devenit simbolul forțelor cotropitoare. 

Nu întâmplător, această panglică a fost interzisă în Ucraina, iar ceva mai recent și în Republica Moldova. Faptul că politicianul Călin Georgescu a purtat la gât o cravată exact în aceleași culori a născut noi semne de întrebare, probabil fără răspuns.

Alegeri prezidențiale 2024



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite