LIVE TEXT Curtea supremă a respins contestația lui George Simion împotriva hotărârii CCR privind anularea alegerilor prezidențiale
0Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a judecat miercuri, 11 decembrie, contestația formulată de președintele AUR, George Simion, împotriva hotărârii CCR privind anularea alegerilor prezidențiale. Magistrații au respins solicitarea politicianului.
UPDATE 15.00 Înalta Curte de Casație și Justiție a respins contestația lui George Simion împotriva hotărârii CCR privind anularea alegerilor prezidențiale.
Iată ce se arată în soluția Curții Supreme, care este definitivă:
„Admite excepţia necompetenţei generale a instanţelor judecătoreşti, invocată din oficiu. Respinge contestaţia în anulare formulată de contestatorul Simion George Nicolae împotriva Hotărârii nr. 32 din data de 06 decembrie 2024 pronunţate de Curtea Constituţională, privind anularea procesului electoral cu privire la alegerea Preşedintelui României din anul 2024, ca inadmisibilă. Definitivă. Pronunţată astăzi, 11 decembrie 2024, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei”
UPDATE 12.00 „Înalta Curte a rămas în pronunțare. Sperăm să se pronunțe favorabil, să găsescă solicitarea noastră ca fiind admisibilă”, a anunțat George Simion la orele prânzului.
„Istanța a ridicat din oficiu o excepție pe care eram pregătit să o ridic și eu, o chestiune de competență generală (...). Decizia din 6 decembrie s-a bazat pe note informative, note informative care nu sunt probe. Trebuie să știți că dacă se pronunță astăzi în favoarea noastră, va mai fi un termen mâne sau poimâine, pentru că e o chestiune de competență. Dacă nu, totul se oprește aici”, a spus avocatul AUR.
Știrea inițială
Președintele AUR, George Simion, a depus la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) o contestaţie la decizia Curții Constituționale (CCR) privind anularea alegerilor prezidenţiale.
Asta după ce, judecătorii constituționali au decis vineri, 6 decembrie, anularea turului I al alegerilor prezidențiale. Sentința a fost dată ca urmare a desecretizării rapoartelor transmise către CSAT de Ministerul de Interne și serviciile de informații, care au documentat și transmis date despre imixtiunea unui „actor statal” în campania candidatului independent Călin Georgescu.
Drept urmare, scrutinul pentru turul II al alegerilor prezidențiale, în care s-au calificat candidata USR, Elena Lasconi, și candidatul AUR, Călin Georgescu, și care trebuia să aibă loc pe 8 decembrie, a fost automat anulat.
„Decizia CCR a anulat în totalitate procesul electoral. Nu doar turul I de scrutin a fost anulat, ci întregul proces electoral. Trebuie acum ca totul să fie luat de la capăt - minus, foarte probabil, candidaţii care vor fi invalidaţi pe parcurs pe motiv de note informative de la serviciile secrete. Se observă din motivarea deciziei CCR de vineri că singurele «probe» pe care s-a bazat decizia de anulare a întregului proces electoral sunt notele informative de la SRI, SIE şi Ministerul de Interne, aşa-zis desecretizate de CSAT. Nu există niciun motiv în acest moment, raţional sau emoţional, să credem că acest precedent nu va fi devenit un tipar de acţiune statală în viitoarele alegeri. (...) A veghea asupra procesului electoral nu înseamnă a-l anula, ci a nu permite ca evenimente sau fapte administrative ori electorale să îl împiedice sau să îl deturneze de la parcursul normal. Această atribuţie de a veghea se exercită în timpul, iar nu după alegeri”, se mai arată în contestaţia depusă de George Simion la ICCJ.
Documentele CSAT, contestate la Curtea de Apel
Și la Curtea de Apel București se judecă astăzi o acțiune deschisă împotriva Administrației Prezidențiale, SRI, SIE, Ministerului Afacerilor Interne - DGPI și STS în care sunt contestate documentele desecretizate, pe 4 decembrie, de CSAT. Luni, magistraţii de la Curtea de Apel Bucureşti au decis amânarea judecării contestaţiei.
Și la Parchetul general sunt două două dosare penale în care se fac cercetări in rem după desecretizarea documentelor prezentate în CSAT.
Procesul pentru alegerea președintelui ar urma să fie reluat anul viitor, cel mai probabil în luna martie, după instalarea noului guvern care va trebui să anunțe un alt program de desfășurare al celor două scrutine.