CCR, după anularea primului tur ala alegerilor prezidențiale: Procesul electoral va fi reluat în integralitate. Prezenta hotărâre este definitivă și general obligatorie
0Judecătorii Curții Constituționale au anulat, vineri, printr-o decizie fără precedent, întregul proces electoral cu privire la alegerea Președintelui României. Hotărârea este definitivă și general obligatorie
UPDATE În ședința din data de 6 decembrie 2024, Curtea Constituțională, în vederea asigurării corectitudinii și legalității procesului electoral, și-a exercitat atribuția prevăzută de art.146 lit.f) din Constituție și, cu unanimitate de voturi, a hotărât următoarele:
„1. În temeiul art.146 lit.f) din Constituție, anulează întregul proces electoral cu privire la alegerea Președintelui României, desfășurat în baza Hotărârii Guvernului nr.756/2024 privind stabilirea datei alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2024 și a Hotărârii Guvernului nr.1061/2024 privind aprobarea Programului calendaristic pentru realizarea acţiunilor necesare pentru alegerea Preşedintelui României în anul 2024.
2. Procesul electoral pentru alegerea Președintelui României va fi reluat în integralitate, Guvernul urmând să stabilească o nouă dată pentru alegerea Preşedintelui României, precum și un nou program calendaristic pentru realizarea acţiunilor necesare.
3. Prezenta hotărâre este definitivă și general obligatorie, se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi se aduce la cunoştinţă publică.
Argumentele reținute în motivarea soluției pronunțate de Plenul Curții Constituționale vor fi prezentate în cuprinsul hotărârii, care se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I”.
UPDATE Judecătorii analizează dacă vor dezbate, într-o şedinţă oficială, solicitărilr privind anularea turului întâi al alegerilor prezidențiale, potrivit Digi24.
Mai multe cereri din partea societății civile și nu numai ar fi ajuns pe masa Curții Constituționale, iar judecătorii CCR au decis să facă o analiză preliminară a tuturor acestor cereri și a tuturor documentelor desecretizate de CSAT, potrivit surselor Digi24, în ciuda declarațiilor făcute joi de Curtea Constituțională, care a comunicat că aceste elemente nu pot fi analizate decât după al doilea tur de scrutin.
Ședința a fost convocată joi seara, târziu, de președintele CCR Marian Enache. pentru că „e posibil să fi apărut elemente noi legate de desfășurarea primului tur”, potrivit unor surse Antena 3 CNN.
Știrea inițială
„Având în vedere solicitările reprezentanților mass-media cu privire la primirea unor petiții și cereri referitoare la derularea alegerilor pentru funcția de Președinte al României, Curtea Constituțională precizează că acestea au fost înregistrate și urmează să fie examinate conform prevederilor constituționale și legale, în cadrul procesului de validare a alegerilor”, precizează un comunicat al Curții Constituționale, transmis joi.
În această etapă a procesului electoral, în conformitate cu dispozițiile constituționale, Curtea poate examina contestații formulate de către candidații calificați în turul II al alegerilor prezidențiale, mai arată Curtea Constituțională.
Potrivit unor surse G4Media noua ședință informală are loc chiar vineri dimineața.
Amintim că, joi seară, Curtea Constituţională a anunţat că cererile referitoare la alegerile prezidenţiale vor fi analizate după turul 2.
„Având în vedere solicitările reprezentanților mass-media cu privire la primirea unor petiții și cereri referitoare la derularea alegerilor pentru funcția de Președinte al României, Curtea Constituțională precizează că acestea au fost înregistrate și urmează să fie examinate conform prevederilor constituționale și legale, în cadrul procesului de validare a alegerilor. În această etapă a procesului electoral, în conformitate cu dispozițiile constituționale, Curtea poate examina contestații formulate de către candidații calificați în turul II al alegerilor prezidențiale”, preciza, joi, CCR.