Cristian Terheș a depus la CCR o nouă cerere de anulare a turului I al alegerilor prezidențiale, după desecretizarea documentelor CSAT

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Europarlamentarul Cristian Terheș a depus o nouă cerere prin care solicită Curții Constituționale să anuleze turul 1 al alegerilor prezidențiale. Cererea privește documentele desecretizate de CSAT, care au arătat că există un „actor statal” în spatele campaniei lui Călin Georgescu.

Eurodeputatul a mai depus o cerere anterior FOTO Facebook
Eurodeputatul a mai depus o cerere anterior FOTO Facebook

După documentele date de CSAT, sunt date noi, documente noi, și în lumina lor am solicitat CCR revizuirea hotărârii prin care mi s-a respins ca nefondată cererea anterioară”, a declarat Terheș.

Eurodeputatul a explicat că a cerut revizuirea hotărârii prin care a fost respinsă ca nefondată contestația pe care a depus-o anterior. „Deși aveam printre puncte și boții folosiți de campania lui Călin Georgescu. În contextul documentelor CSAT am decis să cer acest lucru”, a mai spus Terheș. 

Cristian Terheș a mai depus o cerere de anulare a turului I al alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie, care a dus la amânarea validării alegerilor. Judecătorii constituționali au dispus renumărarea voturilor. În final cererea a fost respinsă de CCR. 

Terheș a acuzat atunci fraudarea primului tur de scrutin, invocând îndrumările la vot făcute de membri USR în timp ce românii din diaspora încă votau. Potrivit liderului de partid, regulile au fost încălcate inclusiv de candidatul clasat pe primul loc, Călin Georgescu, alegerile fiind fraudate.

Cristian Terheş a candidat din partea Partidului Național Conservator Român și a obținut 95.782 voturi în primul tur al alegerilor prezidențiale, reprezentând 1,04%.

Alte sesizări au fost depuse de SNSPA și Calea Europeană, prin care este solicitată anularea turului I, dar și scoaterea lui cCălin Georgescu din cursa prezidențială. 

Ce arată documentele declasificate din ședința CSAT

CSAT a declasificat miercuri, 4 decembrie, documente de la instituțiile de apărare și securitate vizând campania de pe TikTok a lui Călin Georgescu.

SRI a informat că rețeaua de 25.000 de conturi prin care era promovat Călin Georgescu a devenit foarte activă cu două săptămâni înainte de alegeri. Peste 700 de conturi au fost create din 2016 şi au avut o activitatea redusă până pe 11 noiembrie 2024. 

În document se menționează că activitatea conturilor de TikTok a fost organizată pe Telegram, unele grupuri fiind înființate încă din 2022.

SRI punctează și aspecte referitoare la mecanismele de finanțare a campaniei electorale, confirmând implicarea lui Bogdan Peschir, cunoscut drept „bogpr”, în finanțarea promovării lui Călin Georgescu. 

România este o țintă pentru acțiuni hibride agresive ruse, inclusiv atacuri cibernetice, scurgeri de informații (hacks and leaks) și sabotaje, a arătat Serviciul de Informații Externe în nota de informare transmisă Consilul Suprem de Apărare a Țării reunit în 28 noiembrie.  

Alegeri prezidențiale 2025

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite