Theodor Stolojan, la Adevărul Live: Cine distruge coaliția va pierde alegerile. Ce a spus despre momentul „dragă Stolo” VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Theodor Stolojan, fost premier și șef al PNL, a afirmat, la Adevărul Live, că nu crede că România va adera anul acesta la Schengen. Liberalul a vorbit și despre colaborarea PNL-PSD după rotativă, scandalul ASF-Euroins, dar și despre momentul „dragă Stolo”.

Întrebat dacă consideră că vom adera în cursul acestui an la Schengen, Theodor Stolojan a afirmat: „Din păcate, nu”, făcând referire la faptul că preşedinţia suedeză a Consiliului European nu abordează tema dacă Austria nu îşi schimbă viziunea, iar cea spaniolă, chiar dacă este favorabilă România, nu poate determina râzgândirea Vienei.

Am văzut că un europarlamentar a dat în judecătă. Acţiunea e bună, menţinem problema vie, dar răspunsul va fi simplu: tratatul UE spune că ai nevoie de votul tuturor statelor membre”, a completat fostul premier.

Liberalul a menţionat că nu crede că Bucureştiul poate schimba viziunea Austriei prea curând.

Deocamdată, nu cred că putem schimba. Din păcate, cancelarul austriac a ridicat o problemă de sistem, nu numai faţă de România şi Bulgaria. Nu trebuia să accepte Croaţia, dacă era aşa. Argumentul lor nu stă în picioare foarte bine. Croaţia a devenit riviera Austriei, a Germaniei”, a precizat Stolojan la Adevărul Live.

Alegerile în tandem

Cu privire la un posibil tandem PSD-PNL la alegerile prezidenţiale, fostul şef al liberalilor a declarat că subiectul nu a fost discutat în forurile de conducere ale partidului, însă respinge această variantă: „Ce înseamnă atunci democrația în România?(..) Nu avem nevoie în România de o supraformațiune politică care merge în alegeri ca un bloc și care ia peste 70 la sută si celelalte partide ușurel să iasă din scena politică. Cel mult, putem avea unele alianței pe partea dreaptă sau stânga. (..) Rezultatele alegerilor vor arăta ce e de făcut, cine cu cine poate guverna mai departe în România”.

Prezidenţiabilul Ciucă

Ca atare, fostul europarlamentar a afirmat că, la acest moment, prezidenţiabilul PNL este Nicolae Ciucă: „Nu văd, deocamdată, o personalitate din PNL care să obțină credibilitata domnului Ciuca”. Acesta nu a exclus varianta susţinerii unui candidat din exterior: „În decursul timpului, PNL a avut (n.r candidaţi din exterior), dar care au devenit membri ai PNL, inclusiv eu”.

Stolojan susţine că Mircea Geoană ar fi un candidat bun pentru PSD, având în vedere relaţiile puternice şi experienţa.

Rotativa şi alianţa PSD-PNL

Cu privire la rotativa din mai, Theodor Stolojan susţine că alianţa e obligată să funcţioneze şi ulterior.

„Cine distruge coaliția, va pierde alegerile categoric. Poate nu fiecare cetățean realizează ce înseamnă anul 2023 pentru România. Rotativa trebuie să decurgă foarte rapid și lin. Trebuie să se realizeze exact cum spune protocolul că altfel intri în tot felul de discuții în care totul devine negociabil.(..)

Avem un program de guvernare adoptat de Parlament, trebuie doar să îl actualizeze, altfel pierdem timpul. Numai reformele din PNRR înseamnă un progres foarte mare pentru România”, a declarat liberalul, invocând o serie de măsuri şi proiecte cu impact econimic, precum reducerea deficituluii bugetar la 4,4% în 2023, absorbţia fondurilor europene din anii precedenți și viitori, precum și reformele din PNRR.

Linia roşie a execuţiei bugetare pe acest an e reducerea deficitului la 4,4%”, a afirmat Stolojan.

Momentul "dragă Stolo"

Theodor Stolojan a fost prim-ministru al României în intervalul octombrie 1991-noiembrie 1992. Ulterior, în anul 2000, s-a clasat pe locul 3 la alegerile prezidenţiale, iar în anul 2004 ar fi urmat să candideze din nou, în tandem cu Traian Băsescu, cel care ar fi trebuit să fie premier. Stolojan s-a retras atunci din cursă, invocând probleme medicale. Locul său a fost luat de Traian Băsescu, cel din urmă făcând anunţul cu lacrimi în ochi, fiind vorba despre cunoscutul moment „dragă Stolo.”

Motivul a fost că eu, în prezent, am un singur rinichi. Cu un an înainte am avut o operaţie destul de grea. La vremea respectivă eu nu puteam să ies public să spun aceste lucruri. Am făcut cu un an înainte această operatie, mi s-a recomadat să temporizez activitatea pe care o aveam, ceea ce n-am făcut, şi am ajuns într-un stadiu în care nu mai puteam. Era un stadiu de epuizare şi fizică şi nervoasa şi mi s-a spus foarte limpede: nu mai continua dacă vrei să îţi revii şi să ai o activitate ulterior” , a explicat Stolojan.

Ulterior, în 2008, Traian Băsescu l-a desemnat pentru un nou mandat de premier, dar Stolojan s-a retras din nou.

„Trebuia să facem guvernare cu PSD şi eu 4 ani de zile făcusem campanie împotriva corupţiei, care era tema principală, şi a politizării excesive. Începusem negocierile cu PSD şi asistam la împărţirea posturilor şi ajunsem până la nivelul de distribuire a Romgaz etc. M-am dus la Băsescu şi am zis că eu nu mai vreau”, a completat fostul preşedinte al PNL.

Referitor la relaţia cu Traian Băsescu, acesta a menţionat că păstrează legătura şi se văd la câteva luni.

Adevărul Live



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite