Scenariu apocaliptic: din 2047, cei mai friguroşi ani vor fi mai fierbinţi decât cei mai călduroşi ani de până acum

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Temperaturile vor creşte dramatic din anul 2047
Temperaturile vor creşte dramatic din anul 2047

Schimbarea climatică va ajunge, în curând, într-un punct în care toate valorile pe care le consideram normale până acum vor fi date peste cap. Potrivit unui nou studiu, publicat în revista ştiinţifică Nature, citat de The Verge, temperaturile vor atinge valori extreme.

Climatologul Camilo Mora îşi bazează previziunile pe o serie de informaţii extrase din modele climatice, construite sub premiza că emisiile de gaze de seră se vor menţine la nivelul actual în următorii ani. 

Echipa lui a analizat 39 de modele climatice diferite, din 12 ţări.

Datele au mai fost analizate şi înainte, însă Mora a vrut să ofere o altă perspectivă asupra lor, una care va avea un impact mai mare asupra publicului.

 În loc să arate care ar putea fi temperaturile medii la nivel global în viitor, climatologul s-a axat pe anumite oraşe din lume şi a comparat valorile care s-ar putea înregistra în viitor cu mediile istorice.

Astfel, cercetătorii au ajuns la concluzia că, până în 2047, mai mult de jumătate din planetă va avea temperaturi mai mari decât cele înregistrate între 1860 şi 2005. La tropice, schimbarea se va declanşa chiar mai repede. 

Astfel, în Jakarta (Indonezia), temperaturile vor deveni extreme începând din 2029, iar Bogota (Columbia) va deveni mai fierbinte în 2033. Majoritatea oraşelor americane vor începe să se topească din 2047.

Prea târziu

Chiar dacă ţările din jurul lumii vor face demersuri agresive pentru a reduce emisiile de gaze de seră, temperaturile tot vor sări limitele cunoscute acum drept normale, numai că acest lucru se va întâmpla în 2069.

Cercetătorii susţin că este nevoie de luarea unor măsuri prin care fauna şi flora să fie protejate, precum şi de măsuri privind sănătatea oamenilor şi existenţa unor rezerve considerabile de apă.

„Dacă depăşim un anumit prag al schimbării, am putea ieşi din istorie“, a avertizat Roxana Bojariu, climatolog, într-o ediţie a emisiunii Adevărul Live. „Ne-a mai rămas până în 2020 pentru a putea avea deja ţinte foarte clare de reducere ale emisiilor fără să mai facem multă filosofie în jurul faptului că dezvoltarea unora presupune consum mai intens pentru că nu au mers în acelaşi ritm cu alte state mai dezvoltate. Trebuie să se facă un acord între state. Sperăm că în 2015, la Paris, se va ajunge la un acord cu ţinte precise“, a mai spus climatologul. 

Haide să discutăm, ne găseşti pe pagina Tech Adevărul de pe Facebook

Citiţi mai multe despre acest subiect: 

Cristian Unteanu:  Apocalipsa climatică: mit, joc geopolitic, realitate iminentă?

Previziuni negre despre o iarnă mortală

Pe adevarul.ro, despre schimbarea climatică şi raportul ONU

Climategate II: studiul ONU privind încălzirea globală este contestat. Ce s-a întâmplat de fapt în ultimii 15 ani?

Specialiştii ONU: oamenii sunt de vină pentru schimbările climatice

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite